SR je posledná krajina bez kandidáta na dodatočného sudcu

Jánovi Mazákovi chýbal jeden hlas, aby ho Súdna rada SR mohla predložiť vláde ako kandidáta na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ.

27.06.2016 15:47
debata (9)

Slovensko zostalo poslednou krajinou, ktorá nemá obsadený post dodatočného sudcu na Všeobecnom súde EÚ v Luxemburgu. Tieto miesta vznikli v rámci reformy a rozširovania súdu a počítalo sa s tým, že všetci noví sudcovia budú zaradení do senátov a pracovať začnú najneskôr od septembra. Súdna rada dnes rozhodovala o Jánovi Mazákovi ako o kandidátovi na toto miesto. V tajnej voľbe získal v 18-člennej rade deväť hlasov, teda mu chýbal jeden hlas, aby prešiel a súdna rada ho mohla predložiť na schválenie vláde ako kandidáta.

Predchádzajúca kandidátka Slovenska Mária Patakyová, ktorá prešla radou aj vládou, neuspela v Luxemburgu v poradnom výbore. Neovláda totiž francúzštinu, ktorá je pracovným jazykom súdu. Predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková pre médiá uviedla, že čo najskôr vypíše nové voľby. „Súdna rada je kolektívny orgán, rozhodla tajnou voľbou a ja to rozhodnutie musím rešpektovať,“ vyhlásila. „Nemám krištáľovú guľu, aby som videla do hláv členov rady a aby som vedela, prečo a ako hlasovali,“ dodala.

Mazák je v súčasnosti poradcom prezidenta Andreja Kisku a pôsobí ako profesor Ústavu európskeho práva a oddelenia medzinárodného práva Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V rokoch 2006 – 2012 pôsobil ako generálny advokát Súdneho dvora EÚ. Po dnešnom rozhodnutí súdnej rady pre médiá uviedol, že Slovensko je teraz vo veľmi delikátnej situácie. „Ako predsednícka krajina Rady EÚ budeme v pozícii porušovateľa zmluvy o EÚ a zmluvy o fungovaní EÚ, a to nevrhá dobré svetlo,“ upozornil. Dodal, že celá situácia je pre neho nezrozumiteľná. Keďže ide o tajnú voľbu, nevie dôvody, ktoré viedli členov rady nepodporiť ho, aj keď zjavne spĺňa všetky predpoklady.

„Neberiem to ale osobne. Dôležité je, aby súdna rada fungovala ako celok a niesla svoju zodpovednosť. V tomto prípade túto zodpovednosť neuniesla,“ myslí si Mazák. Nemá pritom problém kandidovať opäť, aj keď v najbližšej voľbe to zrejme nebude možné. „Ja idem za svojím cieľom, ktorým je práca v prospech Súdneho dvora EÚ a sčasti v prospech Slovenska. Cítim sa na túto prácu. Nevidím dôvod byť urazený a nekandidovať," vyhlásil.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá sa zúčastnila na dnešnom rokovaní rady uviedla, že sa asi budeme musieť zamyslieť, čo s tým, keďže sa situácia s nezvolením kandidátov na pozície sudcov v európskych inštitúciách opakuje. „Zjavne máme problém a je to nešťastná situácia,“ uviedla ministerka a dodala, že" budeme sa musieť porozprávať, čo s tým vieme urobiť".

Člen rady Jozef Vozár povedal, že tak renomovaný profesor, akým je Ján Mazák, mal prejsť. „Myslím, že to nie je dobrý signál nielen pre verejnosť, ale aj pre justičnú obec. Ťažko povedať, čo je za tým, že neprešiel. Zrejme individuálne záujmy jednotlivých členov,“ dodal. Podľa Vozára sa treba zamyslieť nad úlohou jednotlivých členov rady, aké osobnosti sú tam, keď sa nedokážu na takomto dôležitom poste zjednotiť. Ďalší člen rady Igor Burger sa vyjadril, že výsledky voľby je možné iba akceptovať. On osobne si nemyslí, že Mazák nie je dobrý kandidát, ale je to tajné hlasovanie a jeden hlas chýbal. Nechcel špekulovať, prečo Mazák neprešiel. Podľa Burgera by možno bolo dobré pristúpiť k verejnému hlasovaniu aj s odôvodnením svojho hlasovania.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #kandidát #Súdna rada #Ján Mazák