V kauze Bašternák odstúpila vyšetrovateľka. Vraj pre tlak

Tlak na jej osobu, útoky zo strany médií a niektorých poslancov parlamentu. To sú dôvody, pre ktoré sa vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry vzdala prípadu daňových podvodov spájaných s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

27.06.2016 20:00
demonštrácia, Kaliňák Foto: ,
Demonštrujúci za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre jeho spojitosť s kauzou Bašternák sa v pondelok zišli na bratislavskom Námestí SNP.
debata (138)
Kauza je už niekoľko mesiacov spolitizovaná. Opozícia sa snaží spojiť podnikateľa a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, za ktorého sa postavila koalícia.

Policajtka oznámila nadriadeným, že sa vzdáva prípadu, ešte minulý štvrtok. Tvrdila, že útoky na jej osobu sa dotýkajú aj jej rodiny, priateľov a známych. „Vyšetrovateľka písomne oznámila priamemu nadriadenému svoju zaujatosť, ktorú odôvodnila tým, že od marca 2016 je neustále vystavená útokom a tlakom na jej osobu v masovokomuni­kačných prostriedkoch, kde sa uvádza jej plné meno. Tieto útoky nie sú len zo strany novinárov, ale aj od iných osôb, ako sú poslanci Národnej rady Daniel Lipšic a spol., ktorí na tlačových besedách neustále útočia na jej osobu s vyššie uvedenou vecou a vyhrážajú sa rôznymi podaniami na jej osobu," uvádza sa v stanovisku kancelárie prezidenta Policajného zboru. Vec bola podľa polície pridelená inému vyšetrovateľovi.

Zamestnankyňa polície z prípadu odišla len týždeň po tom, čo ju Generálna prokuratúra skritizovala za to, ako tú istú vec v roku 2014 nevyšetrila. Kriminálny úrad Finančnej správy na Bašternákove vratky pred dvomi rokmi upozornil políciu, tá trestné oznámenie odmietla. Finančná správa sťažnosť voči odmietnutiu vypracovala, nakoniec ju však nepodala. Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že vyšetrovateľka mala ustáť tlak verejnosti. „Len na Slovensku vládnu také pravidlá, že sa nesmú zverejňovať mená prokurátorov a vyšetrovateľov. Na druhej strane sa jej však nečudujem. Takto by to malo fungovať len v prípade, ak by boli policajné orgány nezávislé od politickej moci, a to u nás nie je,“ povedal Žitný.

Zákon o štátnej službe je podľa neho stavaný tak, že vyšetrovateľov môže odvolávať minister kedykoľvek bez udania dôvodu. Žitný uviedol príklad z roku 2005, keď v tom čase minister vnútra Vladimír Palko odvolal vyšetrovateľa Úradu boja proti korupcii Jozefa Šáteka. „Palko ho odvolal za to, že išli trestne stíhať šéfa všeobecnej hospodárskej sekcie ministerstva vnútra za to, že nakúpil zbytočné autá za 64 mil. eur a ten človek bol z KDH. Keď to Šátek oznámil Palkovi, tak ho v momente odvolal,“ doplnil Žitný s tým, že kým vyšetrovateľ nebude nezávislý od ministra a nebude odpojený od politickej moci a priamych vplyvov, tak potom sa nemôžeme tejto vyšetrovateľke čudovať, že jednoducho ten prípad vzdá. Denník Pravda oslovil aj poslanca Daniela Lipšica, ktorý mal robiť nátlak na policajtku rôznymi podaniami. Ten odpovedal, že sa nijakými podaniami nevyhrážal, ale podal priamo trestné oznámenie. „Ak mám podozrenie z protiprávnej činnosti, tak konám, preto som sa žiadnym podaním nevyhrážal, ale podal som trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ povedal Lipšic.

Kauza daňových podvodov je spájaná s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý nakúpil v roku 2012 byty približne za 12 miliónov eur. Následne na to si uplatnil vratku DPH v hodnote dva milióny eur, štát mu ju vyplatil. Napriek tomu, že vyšetrovatelia Finančnej správy zistili, že malo ísť o fiktívne vratky, štát mu ešte v tom istom roku vyplatil aj ďalších takmer šesť miliónov eur. V apríli tohto roka polícia začala opäť trestné stíhanie pre podozrenie z daňového podvodu.

V pondelok v súvislosti s kauzou Bašternák vypovedala pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry aj štvorica opozičných poslancov. Výsluch absolvovali poslanci Jozef Rajtár (SaS), Igor Matovič (predseda hnutia OĽaNO-Nova) a Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova) a europoslanec a líder strany SaS Richard Sulík.

Opoziční poslanci spájajú podnikanie Bašternáka s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Neúspešne iniciovali v parlamente aj mimoriadnu schôdzu na jeho odvolanie, teraz zozbierali podpisy na zvolanie druhej. Minulý týždeň organizovali aj protesty pred bytom premiéra Roberta Fica v komplexe Bonaparte, ktorý mu má prenajímať Bašternák. Na proteste sa zúčastnilo okolo 2 500 ľudí. V pondelok míting organizovali opäť. Začínali na Námestí SNP, kde sa ich zišlo asi tristo, neskôr sa k nim pridali ďalšie stovky. Dav sa následne presunul pred bytový komplex Bonaparte.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #kauza Bašternák