Fico: Nebudeme naliehať na Britániu na aktiváciu článku o odchode z EÚ

Slovensko ako nadchádzajúca predsednícka krajina v EÚ nebude podľa premiéra Roberta Fica naliehať na Britániu, aby aktivovala článok 50 o vystúpení z EÚ. Od Británie sa očakáva návrh ďalšieho postupu po referende, v ktorom sa britskí voliči vyslovili za odchod krajiny z EÚ.

28.06.2016 12:02 , aktualizované: 13:28
Robert Fico, Brusel, summit EÚ-Turecko Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (6)

„Nikto nebude vytvárať neprimeraný tlak, hovorím o ľuďoch z môjho okolia. Británia je veľmi silný hráč a nepodľahne takému tlaku. Ak si niekto myslí, že prinúti Britániu pod tlakom tlačových konferencií alebo verejných vyhlásení notifikovať článok 50, je na veľkom omyle,“ povedal Fico.

Británia podľa premiéra pristúpi k spomínanému kroku vtedy, keď to bude považovať za výhodné a keď to bude vyhovovať jej národným záujmom.

EÚ musí reagovať na britské referendum spoločne

Európska únia musí podľa premiéra Fica reagovať na britské referendum spoločne. Fico zároveň kritizoval víkendovú schôdzku predstaviteľov šiestich zakladajúcich krajín európskych spoločenstiev.

„Považujem za chybu, že došlo k stretnutiu akýchsi zakladateľov-otcov Európskej únie a že bola prvá diskusia bez účasti krajín, ktoré vstúpili do Európskej únie v roku 2004. Nie je možné budovať novú víziu Európskej únie na princípe starých členských štátov a nových členských štátov. Musíme to robiť spoločne,“ povedal Fico pred poslancami výboru parlamentu pre európske záležitosti.

Za chybu označil, že staré členské krajiny sa domnievajú, že len oni môžu určiť smerovanie únie. „My sme prešli transformačnými procesmi. Iným krajinám by trvali stovky rokov. Vďaka našim skúsenostiam sa na niektoré problémy pozeráme z iného uhla,“ povedal. Fico pripomenul, že Slovensko navrhuje širokú diskusiu o budúcnosti Európy.

Podľa Fica únia musí rešpektovať rozhodnutie britských voličov, ktorí sa v plebiscite vyslovili za odchod krajiny z EÚ, a zároveň by mala zmeniť svoju politiku. „Je to odpoveď britských občanov na politiku Európskej únie, ktorá v mnohých oblastiach zlyháva. Ak nedokážeme odpovedať na tieto výzvy, tak sa obávam, že táto kríza môže ďalej pokračovať,“ povedal Fico.

Premiér tiež povedal, že nadchádzajúcemu slovenskému predsedníctvu v EÚ bude dominovať téma migrácie a výsledky referenda v Británii. Za veľmi málo pravdepodobnú označil možnosť, že by Slovensko malo priestor na úplné plnenie svojich predsedníckych priorít.

Fico neodpovedal na otázky opozičných politikov, či minister vnútra Robert Kaliňák odstúpi, alebo ho on odvolá. Problém zaujímal na rokovaní výboru viacerých opozičných poslancov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #predsedníctvo EÚ #Brexit