Lajčák rokoval so šéfom Medzinárodnej organizácie pre migráciu

Otázky migrácie v kontexte nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ boli hlavnou témou stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a generálneho riaditeľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Williama Lacyho Swinga v Bratislave.

28.06.2016 14:44
Miroslav Lajčák, William Lacy Swing Foto:
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) William Lacy Swing počas prijatia na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pri príležitosti stretnutia, ktorého hlavnou témou boli otázky migrácie v kontexte nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ.
debata (17)

„Migrácia je v súčasnosti vnímaná ako kríza a sezónna záležitosť, ale musíme sa pripraviť na to, že tento fenomén môže trvať generácie a tomu treba prispôsobiť stratégiu, podľa ktorej budeme k migrácii pristupovať,“ cituje vyjadrenie ministra Lajčáka tlačová správa z ministerstva zahraničných vecí. Podľa šéfa slovenskej diplomacie ide o globálnu výzvu, kde je potrebné globálne vodcovstvo. „Práve na to je najlepšie uspôsobená Medzinárodná organizácia pre migráciu spolu s OSN,“ uviedol Lajčák na stretnutí, o ktorom agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

V rozhovore s generálnym riaditeľom Medzinárodnej organizácie pre migráciu ďalej podporil očakávané začlenenie IOM do systému Organizácie Spojených národov (OSN) s cieľom posilniť jej postavenie v globálnom systéme pre manažovanie agendy migrácie. Zdôraznil tiež kľúčovú úlohu IOM pri príprave summitu k migrácii, ktorý sa z iniciatívy generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna uskutoční 19. septembra v New Yorku. Generálneho riaditeľa IOM tiež informoval, že udržateľná migračná a azylová politika je jedna z priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla.

Ako ďalej informovalo ministerstvo zahraničných vecí, IOM so sídlom v Ženeve je vedúcou a de facto jedinou globálnou organizáciou zaoberajúcou sa otázkami migrácie. V spolupráci s vládami a občianskou spoločnosťou pomáha zabezpečovať organizovaný a humánny manažment migrácie. Podporuje medzinárodnú spoluprácu v migračných otázkach a poskytuje služby a poradenstvo vládam aj samotným migrantom. V súčasnosti asistuje pri všetkých transferoch utečencov a migrantov, ktoré sú súčasťou aktívnej európskej politiky v tejto agende – relokáciách vnútri členských krajín EÚ, presídľovaní z tretích krajín do členských krajín EÚ, návratoch z Grécka do Turecka a readmisiách z Turecka do domovských krajín.

IOM plní významné úlohy aj pri riešení migračných tokov z Afriky. IOM si zakladá na úzkej spolupráci s EÚ, z ktorej vyplývajú aj pravidelné návštevy členských krajín EÚ vykonávajúcich úlohu predsedníckej krajiny EÚ, pre ktoré IOM vypracováva sériu odporúčaní. IOM na Slovensku poskytuje cudzincom poradenstvo a služby pri ich integrácii na Slovensku, poskytuje tiež pomoc migrantom pri ich dobrovoľnom návrate zo Slovenska domov. Realizuje tiež rôzne projekty a aktivity v rámci prevencie obchodovania s ľuďmi a pomáha obchodovaným osobám.

Generálny riaditeľ IOM počas svojej návštevy absolvuje aj stretnutia s prezidentom SR, s predsedom Výboru pre európske záležitosti NR SR, ako aj na Ministerstve vnútra SR a Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #IOM