Pri razii u Bašternáka brali účtovníctvo

Kauza Bašternák sa posúva ďalej. Policajti Národnej kriminálnej agentúry v stredu prehliadali firmy aj rodinný dom v Bratislave, ktoré vlastní podnikateľ Ladislav Bašternák. Brali so sebou účtovné doklady.

29.06.2016 08:40 , aktualizované: 20:00
basternak, tupeho ul., policia Foto: ,
Národná kriminálna agentúra robí raziu v objektoch spojených s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.
debata (227)

Denník Pravda bol na mieste razie na Tupého ulici, kde sídli firma, v ktorej je podnikateľ Ladislav Bašternák podľa obchodného registra bývalým spoločníkom. Pred administratívnou budovou parkovali dve neoznačené autá a jedno policajné vozidlo.

Nakoniec jedno z nich vošlo do garáže budovy firmy, kde zrejme zhabané dokumenty naložili. Prehliadku urobili vyšetrovatelia aj v Bašternákovom rodinnom dome pod Slavínom. Akcia sa skončila približne okolo obeda.

Policajti zaisťovali účtovníctvo a dôkazy, ktoré by mali dopomôcť k vyšetreniu možných daňových podvodov, bratislavský podnikateľ je totiž podozrivý z neoprávneného uplatňovania vratiek DPH.

„V tejto chvíli môžeme len potvrdiť, že policajní príslušníci vykonávajú zaisťovacie úkony na viacerých miestach a vo viacerých objektoch v súvislosti s podozreniami voči osobe Ladislav B.," povedal v stredu hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) budú výsledky razie pre vyšetrovanie kauzy dôležité a verejnosť by mala byť o záveroch záťahu informovaná. „Treba urobiť maximum pre to, aby táto vec bola riadne vyšetrená. V maximálne možnej miere, ako sa to dá," uviedla ministerka.

Kauza sa týka odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Jedna z Bašternákových firiem v ňom mala kúpiť v roku 2012 sedem bytov za takmer 12 miliónov eur. Následne si uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, ktoré štát vyplatil vo forme vratiek. Napriek tomu, že vyšetrovatelia Finančnej správy zistili, že malo ísť o fiktívne vratky, štát jej v tom istom roku vyplatil ďalších takmer šesť miliónov eur.

Podľa nich boli byty výrazne nadhodnotené a skutočná trhová hodnota bola priemerne len 200-tisíc eur na byt. Vyšetrovateľka ich trestné oznámenie odmietla. Finančná správa sťažnosť voči odmietnutiu vypracovala, nakoniec ju však nepodala.

Kauzu po dvoch rokoch otvorila Generálna prokuratúra. Tá k včerajšiemu záťahu reagovala len stroho, naznačila však, že ku korupcii mohlo dôjsť na daňovom úrade. „Ide o úkony vykonávané v trestnej veci, v ktorej vydal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik 16. 3. 2016 pokyn na preverenie priebehu daňovej kontroly, resp. možného korupčného správania pracovníčok daňovej kontroly a taktiež na preverenie nových skutočností," spresnila k záťahu hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Finančná správa, pod ktorú spomínané pracovníčky spadajú, sa nevyjadrila k prípadu podozrenia z korupcie a ani k tomu, či tam ešte pracujú. „Vzhľadom na daňové tajomstvo nie je možné poskytnúť bližšie informácie," dodala hovorkyňa úradu Patrícia Macíková.

Opozícia, ktorá kauzu zatiahla do politiky a chce ju prepojiť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, paradoxne zásah policajtov kritizovala. Tvrdí, že ak by aj existovali nejaké dôkazy, určite nie sú v prehliadaných objektoch. „Prečo by sme nemali veriť tomu, že Bašternák bol od Kaliňáka o razii vopred informovaný?“ konštatoval poslanec Jozef Rajtár z SaS.

Kancelária ministerstva vnútra z výrokov straníkov zo SaS vyvodila záver, že nemajú ani základné vedomosti trestného práva. Domová prehliadka je podľa rezortu súčasťou trestného konania a so súhlasom prokuratúry. „Operujú len domnienkami, otázkami, nepodloženými, lživými alebo prekrútenými informáciami," reagovalo ministerstvo na opozičných politikov.

Dodalo, že ak niekto ustavične zasahuje do vyšetrovania, tak sú práve oni svojimi vyhláseniami. „Minister vnútra do vyšetrovania tohto prípadu nezasahuje, nikdy nezasahoval a ani zasahovať nebude. Vyšetrovateľ je procesne nezávislý a pracuje pod dozorom prokurátora, ktorý je pánom trestného konania," dodal rezort.

Podľa politológa Michala Horského sa riešenie tajničky kauzy Bašternák uberá dvojakým smerom.

„Štátne orgány skúmajú legitimitu prípadu a porušenie zákonnosti. Nech urobia akýkoľvek krok, opozícia hovorí iba o legalite funkcie ministra. Všetky demonštrácie, vyhlásenia a opozičné odvolávania ministra vnútra sú zamerané na zneistenie jeho dôveryhodnosti bez ohľadu na to, aké kroky podnikajú orgány činné v trestnom konaní. Zrejme aj preto vládni poslanci podržia svojho ministra,“ uviedol politológ.

Vo štvrtok sa bude konať mimoriadna schôdza parlamentu, na jej zvolanie zozbierala podpisy opozícia. V programe je jeden bod, a to vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra. Koaličné strany už v utorok avizovali, že Kaliňáka podporia. O odvolanie ministra sa bude snažiť opozícia už druhýkrát v tomto mesiaci.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

227 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Bašternák