Drucker už škrtí nekalý biznis s liekmi

Obludný biznis na úkor zdravia pacientov by mal dostať škrtidlo. Ministerstvo zdravotníctva prichádza s opatreniami, ktoré majú zabrániť vývozu liekov do zahraničia. Z neho profitujú distribučné firmy, ktoré vykupujú najmä moderné lieky od lekární a za hranicami ich predávajú oveľa drahšie ako doma. Našim pacientom však chýbajú, už päť rokov sa situácia z mesiaca na mesiac zhoršuje.

30.06.2016 07:00
ministerstvo zdravotnictva, Tomáš Drucker,... Foto: ,
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
debata (61)

Rezort ministra Tomáša Druckera pripravil pre obmedzenie takéhoto reexportu novelu zákona o liekoch. V nej zavádza viacero zmien, tou najdôležitejšou je, že okliešťuje kompetencie distribučným spoločnostiam, ktoré kontrolujú tento obchod a ročne na ňom podľa odhadov zarobia 300 miliónov eur. Po novom nebudú môcť vyvážať lieky do cudziny. Ináč im budú hroziť miliónové pokuty. K zmenám má prísť od januára 2017.

Ministerstvo si sľubuje, že po prijatí novej legislatívy sa zlepší zásobovanie liekmi a pacienti nebudú mať problém zohnať to, čo potrebujú. „Predložený návrh zákona obsahuje opatrenia na reguláciu distribúcie liekov zaradených do zoznamu kategorizovaných liekov v zmysle služby vo verejnom záujme priamo do lekární a následne pacientom. Zároveň ide o opatrenia, ktoré zabezpečia dostupnosť liekov pacientom,“ uviedlo vo svojom stanovisku.

„Vcelku sme s týmto návrhom spokojní, osobne ho vítam, pretože distribútori sa za posledné roky spreneverili svojmu poslaniu,“ reagoval prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ s tým, že na Slovensku je 120 firiem, z ktorých drvivá väčšina nedodáva lieky do lekární. Podľa Sukeľa to bol logický a správny krok ministerstva, že im túto možnosť berie.

Distribútori sa za posledné roky spreneverili svojmu poslaniu.
Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory

Do zahraničia sa podľa lekárnikov dnes predáva všetko, čo sa predať dá. Ťažko sa lieči cukrovkárom, kardiakom, reumatikom, astmatikom aj onkologicky chorým. Za liekmi musia pacienti obchádzať viacero lekární, v lekárňach sú na ne poradovníky. Lekárnici ich často delia po tabletkách, aby sa ušlo viacerým. Rezort sa ešte v roku 2013 snažil hrozivú situáciu zvrátiť. Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv dal právomoc vývoz liekov v hraničných prípadoch nepovoliť. Ukázalo sa, že nekalému biznisu to nezabránilo.

Podľa Druckerových pravidiel za hranice bude môcť voziť lieky len výrobca. Informácie o tom zverejní Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Obchodovať s liekmi nebudú môcť ani lekárne. Niektoré sa totiž podieľali na reexporte, predávali zásoby dodávateľom a tí s nimi obchodovali ďalej. Nedodržanie zákona sa bude sankcionovať miliónovými pokutami.

Povinnosť dodať liek do lekárne sa podľa šéfa lekárnikov presunula z distribučnej spoločnosti na výrobcu. „Samozrejme, výrobca to bude mať zabezpečené distribučnou firmou, ale tá už bude pod jeho priamou kontrolou,“ doplnil Sukeľ.

Asociácia dodávateľov liekov (ADL) uviedla, že bola prizvaná na rokovania týkajúce sa prípravy uvedeného zákona. „Časť našich pripomienok bola zakomponovaná už v procese prípravy. Predložený kompletný návrh zákona v súčasnosti podrobne analyzujeme,“ poznamenal k zmenám prezident asociácie Koloman Gachall. Podľa neho už teraz niektoré firmy majú drobné výhrady, ale nejde o odmietnutie novely ako takej.

Dodávatelia v rámci asociácie podľa Gachalla plánujú podnikať ďalej. „Samozrejme, je možné predpokladať, že niektoré distribučné spoločnosti, ktoré vznikli po roku 2011, teda v období, keď došlo k zníženiu ceny liekov, budú mať s uplatňovaním nových pravidiel problém a môže dôjsť k ich postupnému zániku. Odhadovať, o aký počet spoločností pôjde, by však bolo v tejto chvíli špekulatívne,“ doplnil.

Navrhnuté opatrenia, ktoré majú zabrániť vývozu liekov

  • distribučné spoločnosti nebudú môcť predávať lieky do zahraničia, tie bude môcť vyvážať len výrobca liekov
  • lekárne nemôžu odpredávať späť lieky distribučným spoločnostiam, môžu ich presúvať medzi sebou
  • povinnosť zabezpečiť liek pre pacienta do 24 hodín budú mať výrobcovia, dnes sú to distributéri
  • zavádza sa tzv. lekársky predpis v anonymizovanej podobe, čo znamená, že výrobca od lekárne dostane anonymný recept, podľa ktorého bude jasné, že liek je určený konkrétnej osobe. Funguje to aj dnes, ale nebolo to zakotvené legislatívou
  • distribučná spoločnosť bude mať povinnosť dodávať lieky len lekárňam, ak jej zostanú nadbytočné lieky, vráti ich výrobcovi (registrátorovi lieku) a na požiadanie ministerstvu zdravotníctva predloží zoznamy liekov, ktoré prijala od výrobcu (ide iba o tie, ktoré uhrádzajú zdravotné poisťovne)
  • za porušenie zákona hrozia vysoké pokuty, milión eur pre výrobcu aj distribučnú firmu, stotisíc pre lekárne

Denník Pravda oslovil aj dve firmy, ktoré vyvážajú lieky do zahraničia. Sú uvedené na webovej stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv v zozname, v ktorom im nepovoľuje vývoz liekov. Vyjadrila sa jedna z Martina. Jej konateľ si neprial zverejniť svoje meno. „Som oboznámený s novým zákonom a pravdepodobne ako firma skončíme,“ uviedol s tým, že je to hlavne škoda pre niektoré lekárne, ktoré si podľa neho takto finančne pomáhali.

Distribučná spoločnosť Unipharma očakáva od návrhu zákona o liekoch zamedzenie reexportu. „Ako tradičný veľkodistribútor liekov s takmer 25-ročnou históriou, zásobujúci výhradne územie Slovenskej republiky, túto novelu vítame, pretože pokiaľ bude schválená v navrhovanom znení, budeme s vysokým predpokladom schopní vybaviť všetky požiadavky lekární na v súčasnosti nedostatkový reexportný sortiment,“ povedal pre Pravdu Juraj Nikodémus, vedúci právneho odboru a člen predstavenstva spoločnosti.

Pre výrobcov liekov pribudnú povinnosti aj väčšia zodpovednosť za dodávky. Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) podľa výkonnej riaditeľky Kataríny Slezákovej však novú právnu úpravu víta. „Novela zákona môže zlepšiť prehľadnosť nakladania s liekmi dovezenými na slovenský trh a napomôcť zlepšenie dostupnosti liekov pre slovenských pacientov,“ povedala Slezáková.

V legislatíve podľa nej treba ešte doriešiť otázky týkajúce sa nedostupnosti lieku spôsobenej problémami vo výrobe a pri identifikovanej nedostatočnej kvalite vyrobenej šarže. „Prípadné pripomienkovanie bude ešte predmetom rokovania príslušných orgánov AIFP,“ doplnila.

To, aby lekárne už nemohli predávať lieky späť distribútorom, bol návrh samotnej lekárnickej komory. Takisto aj zverejňovanie zámerov o vývoze liekov. Podľa Sukeľa sa potom uvidí, ktorý výrobca má lieky navyše. Myslí si však, že výrobcovia sú k vývozu liekov zodpovednejší, pretože majú záujem zostať na trhu.

Novela je podľa Sukeľa ošetrená tak, že neobsahuje ani jedno slovo, ktoré by niečo zakazovalo. Európska komisia, ktorá mala výhrady ku kompetencii ŠÚKL, podľa neho v novej legislatíve problém nenájde. „Jediné, o čo mám obavy, sú poslanecké pozmeňovacie návrhy. Boli sme už v minulosti viackrát svedkami, že jedným ,pozmeňovákom' bol zmenený celý zákon,“ uzavrel šéf lekárnikov.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #ministerstvo zdravotníctva #Tomáš Drucker