Učitelia zostali s protestami sami

Začiatok nášho predsedníctva v Rade Európskej únie chcelo využiť viacero skupín, aby sa cez protesty zviditeľnili. Z pôvodne plánovaných troch demonštrácií bude 1. júla už iba jedna.

29.06.2016 15:46 , aktualizované: 30.06.2016 09:00
štrajk učiteľov, strajk, Levice, Foto: ,
Učitelia budú v piatok, 1. júla, v prvý deň nášho predsedníctva v Rade EÚ, protestovať v bratislavských uliciach.
debata (93)

V uliciach hlavného mesta budú za vyššie platy bojovať len učitelia. Nový šéf KDH Alojz Hlina aj Únia autodopravcov avizované akcie zrušili.

Protest, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov, sa začne okolo obeda, na Rybnom námestí bude prebiehať hlavný program. Od Reduty, kde sa budú konať podujatia predsedníctva, ich tak bude deliť celé Hviezdoslavovo námestie.

„Cieľom je poukázať na to, že vláda dlhodobo, celé roky, ignoruje požiadavky učiteľov aj odporúčania Európskej komisie a OECD v oblasti školstva,“ konštatoval Vladimír Crmoman z Iniciatívy. Dátum akcie si učitelia vybrali úmyselne, keďže na 1. júl pripadá nielen oficiálny začiatok nášho predsedníctva, ale aj 100 dní novej vlády.

Účasť je podľa neho ťažké odhadnúť. Organizátori však očakávajú príchod autobusov s učiteľmi z Banskej Bystrice, Levíc či Martina. Pedagógovia zároveň upozorňujú, že v septembri nevylučujú ani štrajk. Školské odbory prenechávajú účasť na proteste na dobrovoľné rozhodnutie členov.

Svoje požiadavky však ešte skúšajú odborári presadiť cez ministra školstva Petra Plavčana. Tento utorok mu odovzdali petíciu za zjednotenie financovania a riadenia regionálneho školstva.

Hlina si bratislavské Námestie SNP na 1. júla kvôli „symbolickej oslave predsedníctva“ rezervoval už v apríli. Po zverejnení kauzy Bašternák sa rozhodol namiesto oslavy zorganizovať protest. Nakoniec zrušil aj ten. KDH to zdôvodňuje tým, že sa pridá k opozičným SaS a OĽaNO-Nova, ktoré plánujú vyjsť do ulíc 4. júla.

Plánovanú demonštráciu odvolala aj Únia autodopravcov Slovenska (UNAS). Dôvody sú podľa podpredsedu únie Antona Klimčíka hneď dva. „Predseda únie sa vzdal svojej pozície a máme prisľúbené rokovania s ministerstvom dopravy. Ešte sme sa však nestretli, uvidíme, ako rokovania dopadnú, a potom zaujmeme stanovisko a rozhodneme sa, čo bude ďalej,“ spresnil Klimčík.

Pôvodne plánovali dopravcovia ochromiť dopravu vo väčších mestách, čím chceli poukázať na nevýhody domácich firiem v porovnaní so zahraničnou konkurenciou. Na rokovaniach s ministerstvom sa chcú venovať hlavne témam technických kontrol, dane z motorového vozidla a pokút.

„Naše autobusy chodia každý polrok na technickú kontrolu a v iných krajinách je to každý rok, takže by sme to chceli zjednotiť. Okrem toho v žiadnom štáte nie je taká vysoká daň ako u nás,“ doplnil Klimčík.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #platy učiteľov #Iniciatíva slovenských učiteľov