Útok v Istanbule zrazil ceny dovoleniek v Turecku

All-inclusive strava, ubytovanie na 11 dní vo štvorhviezdičkovom hoteli pri mori a letecká doprava už od 400 eur na osobu. Slovenské cestovky spustili z cien zájazdov do Turecka a luxusné pobyty predávajú aj o polovicu lacnejšie.

30.06.2016 13:00
turecko, teroristický útok, explózia, turisti Foto:
Zahraniční turisti na ulici po odchode z hotela, neďaleko ktorého došlo k jednému z viacerých atentátov v Turecku v posledných mesiacoch. Snímka je z marca tohto roku, keď v istanbulskej nákupnej štvrti zaútočil samovražedný islamský radikál.
debata (20)

Ministerstvo zahraničných vecí však upozorňuje dovolenkárov, aby na svojich cestách boli opatrní a vyhýbali sa preplneným miestam.

V utorok vo večerných hodinách otriasol Tureckom ďalší, tento rok už šiesty, krvavý útok. Terčom teroristov sa opäť stal Istanbul, kde na tamojšom Atatürkovom letisku prišlo o život viac ako 40 ľudí. Pre neistú bezpečnostnú situáciu môže tamojší cestovný ruch utrpieť vážne straty. Kým vlani v obľúbených letoviskách Side či Alanya oddychovalo s cestovkou až 100-tisíc Slovákov, túto sezónu si ľudia viac balia kufre do Chorvátska, Talianska a Grécka.

„Podľa doterajšieho vývoja predaja sa tento rok najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou stalo Chorvátsko a severné Taliansko. Z pohľadu leteckých zájazdov je to zatiaľ Sardínia, Kalábria, grécke ostrovy, Malorka, Andalúzia a Cyprus,“ povedala Jana Zedníková, riaditeľka marketingu z cestovnej kancelárie Satur.

V porovnaní s minulou sezónou je ponuka slovenských cestoviek na turecké pláže o niečo chudobnejšia. Predajcovia zájazdov totiž na začiatku sezóny redukovali kapacity do Turecka. Stratenú dôveru dovolenkárov sa snažia turecké hotely opäť získať znižovaním cien. Oproti pôvodnej sume klient neraz ušetrí až stovky eur. „Ceny sú nastavené na základe špeciálnych ponúk od tureckých hotelov, čiže reálne sú nižšie ako v roku 2015,“ potvrdil Peter Pozníček z cestovnej kancelárie Hechter.

Ako ďalej pokračoval Juraj Sliacky z cestovnej kancelárie Hydrotour, predaj zájazdov sa opäť dostával do starých koľají. „Turecko v porovnaní s minulým rokom, a to najmä v zimných mesiacoch, zaznamenalo určitý pokles záujmu, no zhruba od polovice apríla začal rapídne narastať dopyt po dovolenkových pobytoch v Turecku. V súčasnosti sa Turecko predáva najlepšie zo všetkých destinácií a percentuálna obsadenosť je takmer na sto percent, k čomu prispeli aj značné redukcie nakontrahovaných kapacít do Turecka na celom trhu,“ dodal Sliacky.

Atentáty v Turecku v posledných 12 mesiacoch

  • 20. júl 2015: Samovražedný útočník odpálil bombu pred kultúrnym strediskom v meste Suruc. Pred centrom sa zišli mladí ľavicoví aktivisti, ktorí sa chystali odcestovať do sýrskeho mesta Kobani (vzdialeného 10 km). Zahynulo 34 ľudí. Páchateľom bol turecký Kurd, ktorého zverbovala teroristická organizácia Islamský štát (IS). Ľavičiari chceli pomáhať s obnovou Kobani, ktoré predtým ovládali islamskí radikáli.
  • 10. október 2015: Na mierovom zhromaždení v Ankare vybuchli dve bomby, zomrelo 103 osôb. Účastníci demonštrovali za pokoj medzi tureckou armádou a kurdskými separatistami. Samovražední atentátnici boli z IS.
  • 12. január 2016: V turistickej štvrti v Istanbule prišlo o život desať Nemcov a jeden Peruánec. Nálož odpálil Sýrčan, ktorý sa zrejme dostal do Turecka ako migrant. Masaker mal znovu rukopis IS.
  • 17. február 2016: Pri explózii bomby nastraženej v aute zomrelo v Istanbule 31 dôstojníkov a civilistov pracujúcich na vojenskom veliteľstve. Výbuch nastal, keď ich konvoj zastavil na križovatke pred semaforom. K útoku sa prihlásila ozbrojená nacionalistická organizácia Sokoli slobody Kurdistanu.
  • 13. marec 2016: Znovu vraždili kurdskí radikálni sokoli. Samovrah v automobile plnom výbušnín narazil do autobusu, v ktorom sa viezli civilisti. Dovedna aj s okoloidúcimi zahynulo 34 ľudí.
  • 19. marec 2016: Samovražedný radikál z IS udrel v nákupnej štvrti v Istanbule. Zabil štyroch turistov – dvoch Američanov a dvoch Izraelčanov.
  • 7. jún 2016: Bomba skrytá v aute v Istanbule pripravila o život sedem policajtov a štyroch civilistov. K atentátu sa prihlásili nacionalistickí kurdskí sokoli.

Podobne je to aj v prípade leteniek. „O letenky do Turecka je záujem nižší ako v minulom roku, pričom pokles sa týka predovšetkým dovolenkárov, ktorí plánovali oddych v letoviskách Tureckej riviéry. Práve pre znížený záujem dovolenky do týchto destinácií neponúkame,“ dodal hovorca predajcu leteniek Pelikan.sk Patrik Vaš.

Turecká vláda predpovedá vo svojich odhadoch až o tretinu menej turistov ako doteraz. Tamojší cestovný ruch tvrdo skúša nielen terorizmus či konflikt v Sýrii, ale aj sankcie z Kremľa ako dôsledok zostrelenia ruského lietadla. Pre vyostrené politické vzťahy zakázal prezident Vladimir Putin organizovať ruským cestovkám zájazdy do Turecka. Dnes tento zákaz Putin zrušil po tom, čo sa turecký prezident za zostrelenie lietadla napokon ospravedlnil. Množstvo ruských dovolenkárov sa však už presunulo najmä do Grécka, Španielska a Talianska. Tureckí hotelieri hľadali náhradu ruskej klientely na vzdialenejších trhoch Stredného východu, Ďalekého východu, Južnej Ameriky, Indie a Číny.

Po útokoch na letisku vydalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pre Istanbul prvý stupeň cestovného odporúčania zo štyroch. V stanovisku odporúča turistom vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, kultúrnym pamiatkam, vládnym budovám, policajným stanovištiam a demonštráciám. Varovanie platí pre Istanbul, nie pre prímorské letoviská.

Ak má klient uzatvorené cestovné poistenie, môže v prípade teroristického útoku požiadať o vyplatenie poistného. „Musí byť však splnená podmienka, že krajina, v ktorej sa klient nachádza, nebola v čase uzavretia zmluvy o cestovnom poistení oficiálne vyhlásená Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR za nebezpečnú z dôvodu terorizmu a odporúčaná, aby do konkrétneho miesta ľudia necestovali. Iba vtedy poisťovňa kryje liečebné náklady na ošetrenie úrazu aj v dôsledku teroristického činu,“ uzavrela hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Šulcová.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Turecko #dovolenky #teroristické útoky