Vláda schválila program predsedníctva v Rade EÚ

Vláda schválila program predsedníctva v Rade Európskej únie. Program má tri časti – politický rámec, naše priority a tretia časť hovorí, kam sa chceme v jednotlivých agendách dostať.

30.06.2016 13:00 , aktualizované: 14:16
Miroslav Lajčák Foto: ,
Vláda schválila program predsedníctva v Rade Európskej únie., oznámil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.
debata (3)

Slovenské predsedníctvo prichádza v čase, keď sa Európska únia ocitá v bezprecedentnej situácii. Negatívny výsledok referenda o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ nás postavil pred novú výzvu – prvýkrát v histórii sa prakticky i politicky vysporiadať s odchodom členskej krajiny z Únie. Tento moment si zároveň vyžaduje bezodkladnú vnútornú reflexiu EÚ. Jej cieľom by malo byť posilniť dôveru občanov v spoločný európsky projekt, rozvíjať jeho hmatateľné prínosy a obhájiť výsledky integračného procesu na našom kontinente. Potrebujeme jednotnú, lepšiu a zrozumiteľnejšiu Európu. Uvádza sa to v politickej časti programu slovenského predsedníctva, ktorý schválila vláda.

So schválením programu vláda čakala na výsledky britského referenda o zotrvaní v EÚ a závery Európskej rady, ktorá sa konala 28. a 29. júna v Bruseli. Po skončení rokovania kabinetu o tom informoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

„Naozaj ten rámec je pomerne turbulentný, Európska únia sa musí vyrovnať s výsledkami britského referenda a musí sa vyrovnať i s tým, že európska myšlienka stráca svoju popularitu u občanov Európskej únie,“ konštatoval Lajčák s tým, že práve o budúcnosti Európy bez Veľkej Británie budú rokovať lídri 27 krajín EÚ 16. septembra v Bratislave na neformálnom summite.

„Agende EÚ budú v najbližších mesiacoch dominovať praktické i politické následky referenda v Spojenom kráľovstve. Únia stojí pred náročnými rokovaniami o budúcom usporiadaní vzťahov so Spojeným kráľovstvom, ktorých rámcom je článok 50 Zmluvy o Európskej únii,“ konštatuje sa v programe.

Čaká sa na aktiváciu článku 50

Ako po skončení rokovania vlády vysvetlil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, pred tým, ako Briti oficiálne aktivujú článok 50, je potrebné si vyjasniť, ako budeme rokovať, kto bude za Európsku úniu rokovať a aké sú princípy. „V tejto chvíli sú dva princípy – nerokujeme individuálne, kým článok 50 nebude spustený. Po druhé – rovnováha práv a povinností – to znamená, že o čo ambicióznejší budú Briti pokiaľ ide o ich využívanie vymožeností Európskej únie, o to viac budú musieť prevziať aj povinnosti, ktoré s tým súvisia,“ vysvetlil.

Počas SK PRES nás teda podľa Lajčáka čaká povedať si, aké sú pozície a východiská. Ako dodal šéf slovenskej diplomacie, lídri sa zhodli, že proces vystúpenia a dohodnutia budúcich vzťahov musia viesť členské štáty a tvárou členských štátov je na najbližších šesť mesiacov práve Slovensko.

Lajčák: Brexit nie je blesk z jasného neba.

V súvislosti s brexitom bude podľa Lajčáka druhou témou to, aby sme si povedali, čo robí Európska únia zle, prečo britské referendum dopadlo tak, ako dopadlo, a prečo narastajú antieurópske sily. „ Britské referendum nie je blesk z jasného neba. Je to potvrdenie nejakých príznakov a my musíme nájsť na to odpoveď. Tá reflexia sa začala včera, prvé významné podujatie bude v septembri v Bratislave a tá ambícia je, aby sa do jari budúceho roka EÚ s týmto vysporiadala a bola schopná predložiť atraktívnu ponuku svojim občanom,“ dodal minister.

Nemenné priority

Druhá časť programu hovorí o prioritách, ktoré sa nemenia, ako zdôraznil Lajčák. Prioritami sú: Ekonomicky silná Európa; Výhody jednotného trhu; Migračná politika; Európa ako globálny angažovaný hráč. Prvá oblasť hovorí o tom, ako ďalej zvýšiť atraktivitu ekonomiky, podnikania a konkurencieschop­nosti. Jednotný trh Lajčák označil za jeden z najväčších výdobytkov európskej integrácie.

„My sa chceme posunúť ešte do takých oblastí, ako je jednotný digitálny trh a energetická únia,“ povedal Lajčák s tým, že práve jednotný digitálny trh je téma, ktorá je blízka ľuďom. „Všetci, ktorí nakupujete prostredníctvom internetu, zisťujete, koľko je tu obmedzení. Nemáme rovnaké pravidlá, niektoré veci sa nedajú objednať zo Slovenska, platia sa rozličné poplatky,“ povedal Lajčák s tým, že práve toto by sme chceli vyriešiť. Dokonca by sme chceli vyriešiť slobodu prenosu dát ako piatu európsku slobodu.

Migračná politika je stále v popredí

Medzi priority patrí aj migrácia, keďže je to obrovský fenomén, s ktorým sa treba naučiť žiť a nepristupovať k nemu v panike. „My sa chceme zamerať hlavne na tie aspekty migračnej politiky, ktoré sú pozitívne a pomáhajú občanom Európskej únie,“ vysvetlil minister. Poslednou prioritou je globálne angažovaná Európa. „To znamená, že chceme posilniť postavenie Európskej únie ako globálneho hráča, pretože bez ohľadu na to, že hovoríme hlavne o našich vnútorných problémoch, svet okolo nás očakáva, že budeme aktívnym riešiteľom problémov na globálnej scéne,“ informoval ďalej šéf slovenskej diplomacie.

Politická časť programu hovorí aj o tom, že migračná a utečenecká kríza preverila schopnosť EÚ riadiť vonkajšie hranice či udržať celistvosť schengenského priestoru. Teroristické útoky zase upriamili pozornosť na vzájomnú spoluprácu v oblasti bezpečnosti. „Únia sa v súčasnosti nachádza na križovatke. Buď bude pokračovať jej fragmentácia, alebo sa zomkne smerom k väčšej súdržnosti a dlhodobo udržateľným riešeniam zrozumiteľným pre občana,“ dodáva sa v programe. Priority predsedníctva sú preto odrazom ambície zvýšiť jednotu, súdržnosť a odolnosť únie voči vonkajším i vnútorným výzvam a posilniť dôveru občanov v európsky projekt.

Tretia časť programu je prehľad aktuálnych agiend v jednotlivých sektoroch. Tam sa podrobne hovorí o tom, čo je na stole a kam by sme sa za šesť mesiacov chceli posunúť. „Samozrejme, reálny posun bude závisieť od toho, kde budeme schopní dosiahnuť dohodu 28 členských krajín, ešte stále 28. Tento materiál, ktorý sme schválili, dáva veľmi presnú predstavu o tom, v akom stave Úniu preberáme a čo by sme chceli urobiť,“ dodal Lajčák s tým, že na SK PRES sme pripravení organizačne i technicky.

Témy treba komunikovať zrozumiteľným jazykom

Premiér Robert Fico už avizoval, že Slovensko bude chcieť komunikovať témy tak, aby boli bežným ľuďom zrozumiteľné. Ako potvrdil Lajčák, SK PRES (slovenské predsedníctvo v Rade EÚ) robí všetko preto, aby hovorili zrozumiteľným jazykom. Týmto smerom sú podľa neho nastavené aj naše štyri priority.

„Keď hovoríme o tom, aby sa ľahšie podnikalo, aby tu neboli bariéry pri využívaní elektronických služieb, aby sme riadili migráciu a nie reagovali na ňu v panike, a keď hovoríme o tom, že EÚ nesmie zabudnúť na to, že sú tu krajiny na Balkáne alebo na východe, ktoré majú nejaké očakávania od nás, a že nesmieme sa zahĺbiť sami do seba, tak si myslím, že to je dostatočne zrozumiteľné,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. Dodal, že sa budú snažiť hovoriť o týchto témach tak, aby si ľudia uvedomili, že to „nie sú nejaké európske témy, ale že sú to témy, ktoré sa dotýkajú ich života a že im chceme uľahčiť život.“ Tak, ako EÚ zrušila roamingové platby, tak chceme my zrušiť poplatky pri využívaní internetových služieb, dodal.

Na bezpečnosť počas SK PRES vyčlenia 200 vojakov

Ozbrojené sily SR vyčlenia na obdobie slovenského predsedníctva v Rade EÚ do 200 vojakov pre Policajný zbor SR. Polícia ich bude môcť využiť na základe potrieb vyplývajúcich z bezpečnostnej situácie bezprostredne pred podujatiami a počas akcií, ktoré sa budú konať v rámci predsedníctva, ak na to nebudú postačovať sily Policajného zboru SR, a to po vzájomnej dohode ministrov vnútra a obrany. Materiál dnes schválila vláda SR.

„Vyčlenení vojaci budú plniť úlohy na základe aktuálnych požiadaviek Policajného zboru SR. Okrem toho sú ďalší vojaci vyčlenení ako vodiči, pre zabezpečenie presunov delegácií a vojenskí policajti sa budú podieľať na zabezpečení ochrany VIP osôb a ďalších akciách. K zabezpečeniu slovenského predsedníctva pristupujeme maximálne zodpovedne, pretože je to jedna z našich priorít na nasledujúci polrok,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

„Organizovanie SK PRES prináša zvýšené riziko zhoršenia bezpečnostnej situácie a v prípade akumulovania ďalších okolností vyžadujúcich okamžitú a rýchlu reakciu Policajného zboru je možné predpokladať, že nastanú zákonom taxatívne stanovené podmienky k vyčleneniu profesionálnych vojakov na zabezpečenie ochrany štátnej hranice, stráženého objektu, verejného poriadku alebo vedenia boja proti terorizmu a organizovanému zločinu. Okrem toho, v súvislosti s SK PRES hrozí vznik situácií podmieňujúcich vyhlásenie tretieho respektíve štvrtého stupňa teroristického ohrozenia,“ uvádza sa ďalej vo vládnom materiáli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #program #predsedníctvo v Rade EÚ