Skončí televízia Nova na Slovensku definitívne? Už zasiahol aj súd

Ďalší krok k ukončeniu vysielania televízie Nova na Slovensku. Súd vydal predbežné opatrenie, ktorým zakázal neoprávnené vysielanie jej staníc cez hranice. Opatrenie sa týka iba jedného operátora. Podľa mediálneho analytika však ide o jasný signál aj pre ostatných neoficiálnych „šíriteľov". Česká televízia zároveň rokuje o odchode z nášho mediálneho trhu so všetkými distribútormi.

03.07.2016 20:00
televízia, telka, rodina Foto:
Okrem základného kanála TV Nova by sa mali zo slovenských obrazoviek stratiť aj Nova Cinema, Smíchov, Fanda a Telka. Ilustračná snímka.
debata (41)

Len niekoľko dní predtým, ako slovenský súd zakázal šírenie staníc Novy mimo hraníc Česka, padol rovnaký verdikt aj v Česku pre vysielanie staníc televízie Markíza. V prípade Novy sa týka jedného konkrétneho operátora, jeho názov však televízia nechce zverejniť. O koho konkrétne ide, nevedia ani v odborných kruhoch, špekuluje sa však o niektorom z menších hráčov na mediálnom trhu.

„Vystavené predbežné opatrenia sú pre nás jasným dôkazom toho, že ideme správnou cestou a robíme správne kroky. Naďalej budeme pokračovať v rovnakých krokoch ako doteraz, aby sme zastavili nelegálne cezhraničné šírenie vysielania našich staníc. Oslovili sme všetkých distribútorov, ktorí bez nášho súhlasu šírili naše stanice. S väčšinou z nich v tejto chvíli rokujeme alebo sme už uzavreli dohody. Proti ostatným podnikáme právne kroky," konštatovala hovorkyňa Novy Anna Suchá.

Ako ďalej uviedla, súd vydanie predbežného opatrenia zdôvodnil aj tým, že skupina Nova nedisponuje v prípade prevzatých programov, hlavne filmov, licenciami na ich vysielanie mimo územia Českej republiky. Operátor, ktorého sa opatrenie týka, nesmie vysielať stanice televízie, ku ktorým nedala súhlas, a ani to umožniť tretím osobám.

Konkrétni operátori sa nechceli vyjadrovať. „Rokovania v tejto veci stále prebiehajú, vyjadrovať sa k téme by preto bolo predčasné," uviedol hovorca Telekomu Michal Korec.

Ako prvú podpísala Nova dohodu o ukončení svojho pôsobenia na našom mediálnom trhu so Slovenskou asociáciou pre káblové telekomunikácie (SAKT). V dokumente si obe strany stanovili jasné podmienky prípadného ukončenia jej vysielania na Slovensku. „Nič sa odvtedy nezmenilo. Loptička je teraz na strane Novy alebo spoločnosti CET 21, ktorá má rokovať s ďalšími distribútormi. Predbežné opatrenie je úplne nezávislé od našej dohody," reagoval člen predstavenstva SAKT Vlastimil Lakatoš. Asociácia sa s televíziou dohodla, že ak s ukončením jej vysielania u nás bude súhlasiť „relevantná časť trhu", tak na to pristúpia aj členovia SAKT. Nova má za sebou niekoľko neúspešných pokusov o ukončenie vysielania u nás. Podľa Lakatoša sa však v rámci nich predbežné opatrenie objavilo prvýkrát až teraz. „Je to jeden z krokov, ktorým sa cieľ Novy ukončiť vysielanie na Slovensku môže dosiahnuť, ale určite to ešte nie je finále," dodal Lakatoš.

Prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií Robert Ťavoda sa domnieva, že verdikt súdu naznačuje distribútorom, aby počítali s prípadnými dôsledkami neoprávneného vysielania. Myslí si však, že ide iba o jeden z ďalších pokusov a programy Novy u nás definitívne neskončia. „Koniec vysielania Novy na Slovensku sa nedá očakávať. Minimálne v prihraničných oblastiach nie je na to dôvod a takáto retransmisia je v súlade s právom. Otázne je však šírenie programov Novy v ďalších častiach Slovenska," povedal Ťavoda.

Podľa mediálneho analytika Radoslava Kutaša mohol súd vydať takéto predbežné opatrenie iba preto, že káblový operátor nevedel preukázať, že má súhlas televízie na jej vysielanie. Rovnako pripomína, že televízia medializovaním verdiktu súdu chcela upozorniť aj ostatných distribútorov, že sa rozhodla bojovať s nelegálnym vysielaním jej staníc. „Nova urobila tento krok vo vzťahu ku konkrétnemu operátorovi a medializovala to, že je rozhodnutá pokračovať týmto spôsobom aj voči ostatným," spresnil Kutaš. Prihraniční operátori podľa neho buď už súhlas od vysielateľa majú, alebo je pravdepodobné, že ho získajú. Horšie je to s tými, ktorí sú vnútri Slovenska. „Tam je pravdepodobnosť, že súhlas získajú, žiadna alebo minimálna," doplnil analytik.

Už niekoľko rokov sú české stanice a ich sprostredkovanie na Slovensku akoby v tieni. Žiaden z operátorov sa ich nechce vzdať, pretože sú medzi divákmi obľúbené a bez nich by v konkurencii uspel iba ťažko. Tým, že distribútori často nemajú povolenia, využívajú rôzne postupy, aby české stanice mohli ponúkať. Napríklad ich zabezpečujú cez tretie spoločnosti.

Okrem základného kanála TV Nova by mali z našich obrazoviek zmiznúť aj Nova Cinema, Smíchov, Fanda a Telka. Namiesto toho ponúka televízia slovenským divákom medzinárodnú stanicu Nova International a súčasťou ponuky zostávajú aj športové kanály.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #TV Nova