Nie sú sestry, nemocnica ruší kliniku v centre Bratislavy

Najznámejšia a najstaršia nemocnica na Mickiewiczovej ulici v centre Bratislavy ruší jednu z dvoch interných kliník. Dôvodom nie je šetrenie ani zlý stav budovy, ale chýbajúce zdravotné sestry na oddelení.

04.07.2016 07:00
nemocnica Mickiewiczova, Foto: ,
Nemocnica na Mickiewiczovej ulici v Bratislave.
debata (164)

O pacientov na lôžku sa už osem mesiacov nemá kto starať. Druhá klinika preto od septembra minulého roka fungovala len na polovicu. Vznikom iba jedného pracoviska sa vytvorí tlak na ďalšie bratislavské nemocnice, pretože pacienti sa budú musieť presúvať inam. Navyše na Mickiewiczovej ulici sa liečia aj ľudia z okolia hlavného mesta.

Na problémy so zrušením internej kliniky upozornil denník Pravda zdravotník z prostredia nemocnice, ktorý si neprial zverejniť svoje meno. „Chceli by sme, aby pracoviská zostali tak, ako sú, no ak vedenie nemocnice rozhodne, že vytvorí jedno pracovisko, čo je vlastne zrušenie jednej kliniky, tak nám nič iné nezostane," tvrdil zdravotník.

Dôvodom je nedostatok sestier, ktoré by sa starali o chorých. V súčasnosti je na jednej klinike 67 lôžok, na druhej 42. Zlúčením oddelení sa definitívne zredukuje počet postelí, a to najmenej o 18, čo je vlastne jedna ošetrovacia jednotka, čiže sesterská služba. Nie je však vylúčené, že ich bude oveľa viac, pretože sestry chýbajú na viacerých oddeleniach. Kým napríklad na jednej internej klinike zatiaľ uzatvárajú časť oddelenia len počas leta z dôvodu dovoleniek, pretože nie sú sestry, ktoré by sa zastúpili, na druhej klinike je polovica oddelenia zatvorená už od septembra minulého roka. To všetko sa môže ešte zhoršiť. Väčšina sestier je už po päťdesiatke a mnohé z nich do piatich rokov môžu ísť do dôchodku. Nové, a hlavne mladšie, sestry nie sú.

Zlučovanie na úkor pacientov?

Nemocnica na Mickiewiczovej patrí pod bratislavskú Univerzitnú nemocnicu. O tom, prečo ruší internú kliniku, vedenie nemocnice nechcelo hovoriť. Jej hovorkyňa Zuzana Eliášová prezradila, že kliniky zlučujú kvôli zefektívneniu pracovísk. „Na základe analýz sme dospeli spolu s vedením Lekárskej fakulty Univerzity Komenského k záveru, že riešením je zlúčenie dvoch pracovísk do jedného. Vyniknú v ňom kvality a potenciál oboch kliník, a súčasne sa vytvorí priestor na efektívne poskytovanie zdravotnej starostlivosti a zároveň kvalitnej výučby," povedala Eliášová. Podrobnosti o zlúčení nechcela prezradiť s tým, že sa tak stane až neskôr.

Zdravotník, ktorý na rušenie kliniky upozornil, hovorí, že pacientom môžu lôžka chýbať, pretože chorých je veľa a nemocnica prakticky neprijímala plánovane. Všetky prípady sú akútne stavy. Jediným riešením podľa neho je to, čo urobili v Česku. Jednoducho zdravotníckym asistentom s maturitou dali vyššie kompetencie, takže môžu vykonávať ošetrovateľstvo ako sestry.

Nedostatok sestier nie je novinka

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová uviedla, že na problém nedostatku sestier upozorňujú už dlhodobo a hrozí rušenie oddelení a kliník vo viacerých zdravotníckych zariadeniach. Takisto sa podľa nej nič nevyrieši ani vyššími kompetenciami zdravotníckych asistentov. „Aj teraz môžu asistenti robiť niektoré činnosti, ktoré robila sestra, to znamená základnú ošetrovateľskú starostlivosť, ale ani asistentov niet. Jednoducho nie je záujem o tieto povolania," poznamenala s tým, že treba inak nastaviť celý systém a treba to urobiť rýchlo.

Obe interné kliniky na Mickiewiczovej pritom patria medzi najlepšie pracoviská v Bratislave, a to nielen v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Dosahujú vynikajúce výsledky vo vedeckom výskume aj vo výchove budúcich lekárov. Bývalý dekan Lekárskej fakulty¤UK Peter Labaš a prednosta chirurgickej kliniky takéto zlúčenie nepovažuje za šťastné riešenie. „Neviem, či je to dobré rozhodnutie, pretože sa týmto nič nevyrieši. Ak plánuje vedenie šetriť, neušetrí tým nič, problémy však zostanú a prejavia sa inde," myslí si Labaš.

Zrušenie kliniky v centre mesta a zníženie počtu postelí bude mať podľa prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov Kataríny Kafkovej dosah hlavne na ľudí. „Chorých budú z nemocnice prepúšťať predčasne a všetka ťarcha tak zostane na príbuzných," povedala Kafková. Na Mickiewiczovú vozia pacientov aj z okolia Bratislavy, sanitky s chorými budú musieť byť presmerované inam. Kde skončia? To podľa nej nikto nevie. Najhorším variantom je, že si ich budú nemocnice prehadzovať medzi sebou, pretože aj tie majú problémy. „Už teraz máme štyritisíc čakateľov na lôžka a nie sú dostatočne kapacity, aby sa to riešilo," dodala. Personálne by tento stav mohli zlepšiť opatrovatelia v nemocniciach. Vyžadovalo by si to spoluprácu ministerstva práce a sociálnych veci s rezortom zdravotníctva. Dnes sa to podľa Kafkovej nedeje a problémom nie sú len chýbajúce sestry, ale aj doliečovacie postele. A tie suplujú nemocnice.

Ministerstvo zdravotníctva vníma úbytok sestier. Podľa neho je to trend aj v iných európskych krajinách vrátane Česka, ktoré hľadá riešenie aj v podobe návratu k strednému zdravotníckemu vzdelaniu. „Hľadanie optimálneho modelu vzdelávania sestier na Slovensku je zatiaľ otvorenou otázkou," uviedol rezort zdravotníctva. Podľa neho minister zdravotníctva Tomáš Drucker od nástupu do funkcie komunikuje so zástupcami sestier a pôrodných asistentiek a prizval ich k účasti na realizácii projektov, ktoré sú zamerané na zmeny v zdravotníctve.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zdravotné sestry #nemocnica Mickiewiczova