Rodičia z Cífera majú zákaz priblíženia k deťom

Osem súrodencov z Cífera, ktorých odobrali matke Hane a jej druhovi Patrikovi pre podozrenie z týrania, je stále v krízovom stredisku v Trnave. Dvojica má zákaz priblíženia k nim, Patrik je vo väzbe. Navštevuje ich babka, Hanina mama, ktorá požiadala o zverenie všetkých detí vo veku od troch do 12 rokov do dočasnej náhradnej starostlivosti.

04.07.2016 12:00
Cífer, týranie detí, dom Foto: ,
Do domu v Cíferi, kde žili súrodenci vo veku od troch do 12 rokov s mamou a jej druhom, sa presťahovala Hanina matka, ktorá požiadala o ich zverenie.
debata (3)

„Túžia sa vrátiť domov do Cífera, chcú ísť za mamou,“ prezradila pre Pravdu Hanina mama, ktorá sa presťahovala do rodinného domčeka k dcére. Tam sme ju aj zastihli. Deti sú momentálne v krízovom stredisku v Trnave. „Sme spolu v Trnave, do Cífera nemôžu. Beriem ich na zmrzlinu či do kina. S pracovníkmi strediska sa vždy dohodneme, kedy si ich vyzdvihnem a priveziem,“ povedala babka, ktorá žiada o zverenie detí do dočasnej náhradnej starostlivosti. Ide o preventívne opatrenie, aby deti neskončili v detskom domove alebo neboli rozdelené do náhradných rodín, kým sa skončí vyšetrovanie prípadu. O zverení má rozhodnúť súd. „Čakám na termín pojednávania,“ dodala Hanina mama. Deti majú troch rôznych otcov, Patrik je otcom dvoch najmladších. Aj ostatné babky požiadali podľa Haninej mamy o zverenie detí, nie však o všetky spolu.

Deti odobrali dvojici v marci, keď sa objavilo podozrenie z ich týrania. Najstaršiemu chlapcovi Samkovi mal Patrik skočiť na nohu a spôsobiť mu viacnásobnú zlomeninu. Zdôveriť sa s tým mal susede. Chlapec už je po operácii. Vo štvrtok mu v bratislavskej nemocnici vyberali kliny. Ďalšie operácie ho už nečakajú, možno bude potrebovať rehabilitáciu.

„Polícia obvinila 33-ročného Patrika zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Stíhaný je väzobne, pričom mu hrozí trest odňatia slobody na 15 až 25 rokov alebo trest odňatia slobody na doživotie,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Hana v súčasnosti obvinená nie je, v súvislosti s jej konaním prebieha podľa hovorkyne dokazovanie. Medializované informácie o tom, že Patrik už bol v minulosti stíhaný, polícia nekomentuje.

Obecný úrad a úrad práce sa zaoberali situáciou v rodine už skôr, na základe anonymného podnetu zo septembra minulého roka. Týkal sa zanedbania starostlivosti, násilie sa v ňom nespomínalo. Sociálni pracovníci rodinu viackrát neohlásene navštívili. Na deti sa pýtali učiteľov v školách, boli za ich ošetrujúcou lekárkou. Spolupracovali aj s obcou. Ohrozenie starostlivosti o deti nezistili, uniklo im aj násilie. V polovici marca dostal úrad ďalší anonymný podnet. Tentoraz už išlo o podozrenie z páchania násilia a úrad práce začal konať.

S tým, čo deti prežívali, sa mali zdôveriť susedám. Pre Nový Čas jedna z nich opísala hrôzostrašné zaobchádzanie. Deti podľa nej rozprávali, že spávajú nahé, že im je v dome zima, pretože sa nekúri. Dodala, že veľakrát boli zamykané v jednej izbe, kde im mama vyskrutkovala žiarovku a potom išla s partnerom do krčmy. Pravde sa podarilo hovoriť s jednou susedou, ktorá však nechcela byť menovaná. „Rodina tu nežije dlho. Boli skôr uzatvorení, ale na ulici sme sa pozdravili,“ povedala suseda. Nikdy nezaregistrovala, že by sa v dome odohrávalo niečo zlé.

Nič nezbadala ani Hanina mama, vnúčatá pritom navštevovala. „Nevšimla som si žiadne modriny či stopy po fyzickom týraní. Ani samotné deti sa mi s ničím nezdôverili. Keby som o tom vedela, určite by to nezašlo až sem. Vnúčatá nerozprávajú o tom, čo sa v dome dialo a ja ich do ničoho netlačím,“ povedala Hanina mama.

Po tom, čo deti páru odobrali, umiestnili ich na základe rozhodnutia súdu do krízového strediska v Trnave, kde sú dodnes. Úrad práce s dvojicou podpísal dohodu, že až do skončenia výsluchov detí sa s nimi nemôže kontaktovať.

Súrodenci už majú výsluchy podľa našich informácií za sebou. Hana za nimi nemôže. Rozhodol tak súd svojím uznesením začiatkom mája. V krízovom stredisku pracujú so súrodencami odborníci, zo zákona tu môžu zostať pol roka. „Následky traumy u nich môžu byť rôzne. Závisí to od toho, čo zažili, ako to vnímali, ako dlho a v akej intenzite k násiliu dochádzalo. Súrodenci nemuseli byť týraní rovnako," povedala v apríli pre Pravdu Mariana Kováčová, riaditeľka neziskovky Centrum Slniečko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Cífer #týranie detí #krízové stredisko