Fico: Keby ma niečo oslabovalo, tak to nerobím

Prvých sto dní vlády považuje premiér Robert Fico za ťažkých. Tvrdí, že od prvého dňa mal na pravej krčnej tepne zahryznutú opozíciu a na ľavej médiá. V prvý deň predsedníctva Slovenska v Rade EÚ poskytol denníku Pravda exkluzívny rozhovor.

05.07.2016 08:00
fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico počas exkluzívneho rozhovoru pre denník Pravda.
debata (186)

Slovensko zažíva jedinečnú príležitosť, ako nastoľovať európske témy ako predsedajúca krajina. Ako konkrétne by sa mala únia zmeniť?
Slovensko má svoju vlastnú agendu, pokiaľ ide o predsedníctvo, ale budem veľmi úprimný, táto naša agenda bude dosť ovplyvňovaná vystúpením Británie z EÚ, migračnou krízou, ale aj poslednými teroristickými útokmi. Musíme využiť slovenské predsedníctvo na to, aby sme spustili vnútornú komunikáciu a diskusiu o budúcnosti EÚ. Sú krajiny, ktoré hovoria, že netreba nič meniť, a krajiny, ktoré tvrdia, že všetko je zlé a treba ísť do zmien základných predpisov, na základe ktorých funguje EÚ. My musíme byť niekde v strede. Bratislavský summit EÚ bude o komunikácii pozitívnych vecí, ale musí byť aj o otvorenej diskusii o veciach, ktoré nefungujú. Nefunguje nám migračná politika. Sú tam dobré veci, ale veľa ľudí v Európe nesúhlasí s migračnou politikou. Preto summit považujem za jeden z vrcholov slovenského predsedníctva. Je výnimočný v tom, že premiéri sa stretnú mimo Bruselu. Asi treba na chvíľu odísť od Bruselu a nebyť viazaný štandardnou agendou európskych rád. Ako na to pozerám a aké sú reakcie premiérov a ostatných inštitúcií EÚ, tento summit môže byť prelomový.

Ste za to, aby sa integrácia prehlbovala ďalej, alebo skôr vyhovieť hlasom, že treba posilniť úlohu národných štátov?
Pre nás je členstvo v únii úspešný príbeh a je to náš životný priestor. Slovensko mimoriadne profitovalo z EÚ, preto sa chceme držať jadra diskusie o jej budúcnosti. Krajiny, ktoré sú v eurozóne, budú musieť hovoriť o hlbšej spolupráci. Už sú však všetci opatrnejší. Ak sa v minulosti používal výraz viac Európy, dnes sa používa výraz lepšia Európa. Som aj za to, aby sme v niektorých politikách využili výhody jednotného trhu, aby sa prehĺbila energetická a banková únia. Na druhej strane urobíme obrovskú chybu, ak opomenieme, že EÚ pozostáva z individuálnych členských štátov, že sú tu národné parlamenty, že mnohí ľudia nazerajú na Európu len cez prizmu Bruselu, kde úradníci rozhodujú o všetkom. Je tu však východisko, ak bude záujem, vieme sa dohodnúť na prvkoch, ktoré môžu mimoriadne zatraktívniť Európu.

Symbolicky v deň prevzatia predsedníctva má vláda za sebou sto dní. Akých to bolo sto dní?
Ťažkých. Som tretíkrát predsedom vlády, ale ani raz som nemal šťastie, že by nám dal niekto tradičných prvých sto dní na vládnutie. Od prvého dňa som mal na pravej krčnej tepne zahryznutú opozíciu a na ľavej médiá. Od prvého dňa robia všetko pre to, aby znemožnili tejto vláde vykonávať si svoju činnosť. Výsledkom je absurdnosť, že v deň, keď preberáme predsedníctvo Rady EÚ, keď sa malo Slovensko zomknúť, prichádza návrh na odvolanie predsedu vlády. Odvolávanie bude v týždni, keď budem mať v Európskom parlamente veľký prejav o slovenskom predsedníctve. Už nemám žiadne ilúzie, nie som naivka po toľkých rokoch v politike. Jednoducho, je tu partia ľudí a strán, ktoré neprajú Slovensku, nechcú rešpektovať výsledky parlamentných volieb a toto všetko ovplyvnilo prvých sto dní. Ide o širokú vládnu koalíciu, ale ľudia tak rozhodli. Sú to štyri strany hodnotovo rozdielne, ale podarilo sa prijať dobré programové vyhlásenie vlády. Cez kontrolné dni som mal možnosť sledovať prácu ministrov a o chvíľu začne legislatívna žatva.

Utŕžili ste kritiku, že vláda prijala málo zákonov.
Ak si niekto myslí, že zákon sa dá pripraviť za dve hodiny, je to veľmi zlé. Radšej kvalita a dlhší čas ako nejaký paškvil, ktorý musíme tridsaťkrát opravovať.

Vládu čaká zákon roka, štátny rozpočet. Už viete povedať, ktoré dane a o koľko sa budú zvyšovať?
Naopak, dole pôjde daň z príjmu právnických osôb a budú nejaké opatrenia, ktoré nepôjdu na úkor ľudí v podobe zvyšovania daní. Dôležité je, že sa darí ekonomike. Verejné financie máme v poriadku. V rámci rozpočtu sa budeme sústreďovať na priority programového vyhlásenia.

Pripúšťate však, že niektoré dane pôjdu hore?
Nevidím na to absolútne žiadny dôvod.

Koalícia už riešila spor medzi ministrom kultúry a SNS o koncesionárske poplatky aj rozkol v Sieti. Považujete vládne zoskupenie napriek tomu za stabilné?
Keď je iný názor, nehovoril by som o spore. Rátal som s tým. V koalícii sa vždy diskutuje o riešeniach. Musím oceniť komunikáciu s predsedami strán. Pokiaľ ide o Sieť, je to jej vnútorná záležitosť. Zaujíma ma jediná vec, či je sedem poslancov Siete pripravených podporovať program vlády. Tento jasný prísľub a konkrétne kroky v parlamente potvrdzujú, že koalícia má dostatočný počet hlasov.

Koaliční partneri na vás netlačia, aby ste odvolali ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák?
Z Koaličnej rady sú oficiálne výstupy. Robert Kaliňák predložil potrebné dokumenty a Koaličná rada mu vyslovila dôveru. Tak je to pri prvej aj druhej schôdzi na jeho odvolanie. Nie je však záujmom opozície, aby krajina normálne fungovala. To, čo vystrája aj v súvislosti s Robertom Kaliňákom, je neakceptovateľné. Nemôže niekto na základe vymyslených podozrení konať proti ministrovi. Nemôže byť niekto vlastenec, kto v rozpore so zákonmi vlezie do počítačov v banke a pozerá sa na účty. Opakujem, nepozrel si len účty Kaliňáka, a zrazu čítam, že je to vlastenec. Pokiaľ ide o Roberta Kaliňáka stále budem opakovať, že je to najlepší minister, akého sme kedy mali. Urobil obrovský kus roboty. Platí, že ak budem presvedčený, že nejaký minister má odísť, nepotrebujem na to schôdzu Národnej rady. Viem konať aj sám.

V ktorej chvíli by ste zmenili svoj názor?
Hovorme vo všeobecnosti, sú často prípady, keď dochádza k zlyhaniam. Ak by došlo k reálnemu zlyhaniu konkrétneho ministra, tak nebudem v žiadnom prípade váhať. Preukázal som to počas svojej prvej aj druhej vlády. Mrzí ma, kto kričí. Kričia ľudia, ktorí nemajú na to žiadne morálne právo. To, čo robia v Národnej rade a v politike, je už absolútne dno politickej kultúry. Spôsob komunikácie, urážania, obviňovania bez dôkazov. Očakávam od orgánov činných v trestnom konaní, že sa aj týmito vecami budú zaoberať. Najhoršie bude, ak tu vytvoríme atmosféru, že porušovanie zákonov je vlastenecký čin.

Vláda vymenila riaditeľa SIS, odsúhlasila Antona Šafárika. Prečo sa porušila tradícia, že šéf SIS je premiérov človek?
Pokiaľ ide o šéfa SIS, navrhuje ho vláda a o jeho vymenovaní rozhoduje prezident. Boli rozhovory v rámci koalície a myslím si, že je dobré, že existuje aj nejaká krížová kontrola.

Nevnímate to ako svoje oslabovanie?
Keby ma niečo oslabovalo, tak to nerobím.

Anton Šafárik je vnímaný ako človek blízky katolíckej cirkvi. Neobávate sa, že by mala cirkev vplyv na SIS?
Nikdy som nebol nepriateľom cirkvi, veľmi mi záležalo na veľmi kvalitných vzťahoch. Vnímam kandidáta na šéfa SIS, o ktorom musí rozhodnúť prezident, ako človeka, ktorého základnou povinnosťou je rešpektovať zákony. Počas rokov mojej vlády SIS nebola predmetom mediálneho záujmu, robila si dobre svoju robotu. Chcem poďakovať riaditeľom SIS, či to bol Jozef Magala, alebo Ján Valko. Myslím si, že profesionálne pracoval aj Karol Mitrík. Verím, že táto tradícia bude pokračovať a o SIS nebudeme nič mediálne počuť. Že to bude dôveryhodný partner pre zahraničie a bude pracovať na témach, ktoré jej ukladá zákon.

Máte na stole slovenské predsedníctvo v EÚ, domáce problémy. Čo na to hovorí vaše operované srdce?
Dnes športujem viac, ako som športoval pred kardiochirurgickým zákrokom. Nie je to ľahká doba. Klamal by som, keby som povedal, že je to prechádzka ružovým sadom. Na záťaže a riešenie sporov som dostatočne dlho trénovaný.

© Autorské práva vyhradené

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #100 dní #predsedníctvo v Rade EÚ