Danko odložil schôdzu o odvolávaní Kaliňáka na september

Predseda NR SR Andrej Danko prerušil schôdzu o odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka a odložil ju na záver riadnej schôdze NR SR v septembri. Dankovi jeho návrh odobrili poslanci vládnej koalície.

06.07.2016 10:38 , aktualizované: 14:46
debata (197)

Naopak opoziční poslanci protestovali skandovaním „Hanba!“ a búchaním o stoly v rokovacej sále.

Danko minulý týždeň vo štvrtok prerušil schôdzu parlamentu a zabránil poslancom v rokovaní o vyslovení nedôvery Robertovi Kaliňákovi. Dôvodom bol bilbord v rokovacej sále, ktorý rozprestrel Igor Matovič (OĽaNO) a aj jeho oblečenie, pretože bol v sále v tričku. Dnes Danko všetkým poslancom poďakoval, že prišli v oblekoch a nedoniesli do sály bilbordy.

Ani na druhý pokus sa v stredu nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k vysloveniu nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. V sále sa totiž prezentovalo len 66 poslancov.

V parlamente nik nikomu nezakrýva ústa, tvrdí Danko

V parlamente podľa Danka nik nikomu nezakrýva ústa. Ako povedal na tlačovej besede, práva poslanca si ctí. „V SNS ma skúšali iní típkovia ako Igor Matovič. Nikto ma nevyprovokuje,“ vyhlásil Danko s tým, že v septembri bude parlament od šiesteho rokovať na riadnej schôdzi. Po nej príde na rad schôdza o vyslovení nedôvery Ficovi a po nej poslanci budú rokovať o odvolaní Kaliňáka.

Podľa Danka je treba v súčasnosti hovoriť o pravidlách rokovania NR SR. „Tlak, aby sa chodilo oblečení v oblekoch, aby sa nejedla Horalka, to nie je návrat do doby Vladimíra Mečiara,“ povedal s tým, že v slovenskom rokovacom poriadku chýbajú ustanovenia, ktoré v iných krajinách sú. Danko verí, že nový rokovací poriadok bude v lete. Slovenský rokovací poriadok nebude podľa neho návratom do dôb Vladimíra Mečiara, ale bude podľa vzoru nemeckého a francúzskeho parlamentu. „To nie je návrat do čias mečiarizmu. To priniesla doba, keď máme neštandardné subjekty, ktoré si mýlia politiku s teátrom. Sála národnej rady má byť chrám, nie teátro. Tam nemá poslanec doniesť maketu, alebo vysypať striekačky na druhého. Možno časť obyvateľstva sa poteší, keď niekto v NR SR niekoho urazí,“ vyhlásil.

Minulotýždňové rokovanie parlamentu bolo podľa Danka nedôstojné. „Hľadal som reálny termín na odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka,“ povedal. Podľa Danka totiž slovenských ministrov a poslancov čakajú zahraničné služobné cesty. „Každý člen vlády má počas predsedníctva v Rade EÚ množstvo povinností. Nikto, kto je zodpovedný za riadenie štátu, neoddychuje,“ zdôraznil. Opozícia podľa neho zvoláva schôdze NR SR teatrálnym spôsobom. „Nemal som iné riešenie, ako prerušiť rokovanie schôdze. Matovič opakovane vulgárne komunikoval. Opakovane sľuboval, že nepoužije transparent. Oklamal ma. Vystúpil v pléne a opakovane roztiahol baner,“ pripomenul Danko.

Predseda parlamentu sa zároveň posťažoval, že niektorí poslanci na neho útočia. „Možno sa niekedy zakokcem, možno poviem tomtom, ale vždy budem hovoriť veci od srdca. Kým budem predseda, poslankyňa nebude mať krátke tričko, nebude urážať kolegu, nebude jesť Horalku,“ vyhlásil.

Opozícia: Konanie koalície je prejavom strachu

Konanie koaličných poslancov je prejavom strachu. Predstavitelia opozície tak reagovali na opakovanú neuznášaniaschop­nosť parlamentu. Opoziční poslanci zároveň označili za neprípustné, že premiér je v deň zvolania mimoriadnej schôdze v zahraničí.

„S veľkým zármutkom musíme konštatovať, že v 21. storočí sa vraciame do dôb mečiarizmu, alebo ešte horšie,“ povedal líder OĽaNO Igor Matovič. Predseda parlamentu Andrej Danko podľa neho robí z parlamentu rohožku predsedu vlády. „Je ako služobníček, ktorý dal schôdzu na termín, keď vie, že Robert Fico tu nie je,“ vyhlásil Matovič. Konanie predsedu parlamentu je podľa Matoviča hanbou parlamentarizmu. „Klesol hlboko pod Gašparoviča a Pašku,“ povedal.

Podľa Natálie Blahovej (SaS) bolo dnes v rokovacej sále približne 130 poslancov, neprezentovali sa však. „Prezentujú sa však aj tým, že sa zapíšu do prezenčnej listiny. Takto len poberajú benefity, ale pracovať odmietajú,“ skonštatovala. Ako povedal Daniel Lipšic (OĽaNO), právo 30 poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze je zároveň povinnosťou parlamentu im túto schôdzu umožniť.

Podľa Lipšica je požiadavka koalície, aby v sále boli prítomní všetci opoziční poslanci s tým, že následne koalícia poskytne zvyšné chýbajúce hlasy legitimizáciou kotlebovcov ako politickej sily. „Je to hlboké dno,“ uviedol s tým, že podobnú taktiku si nedovolil ani Vladimír Mečiar. Ako vyhlásil Ľubomír Galko (SaS), dnešné konanie koalície je aroganciou a neúctou voči občanom SR. „Aj dnešným činom dali najavo, že peniaze im nesmrdia , ale prácu vykonávať nechcú,“ dodal. (Viac o reakcii opozície na odloženie schôdze k odvolávaniu Kaliňáka čítajte v správe: Opozícia sa pre prerušenú schôdzu obráti na Ústavný súd.)

Hrnčiar: Taký je politický život

Vládna koalícia argumentuje, že v sále musí byť prítomná celá opozícia, oni následne poskytnú chýbajúce hlasy, aby sa schôdza mohla konať. Pri druhom pokuse otvoriť schôdzu podľa Andreja Hrnčiara (Sieť) koalícia potrebných sedem hlasov poskytla. „Schôdzu však zvolávala opozícia, nie koalícia,“ povedal novinárom. „Taký je politický život,“ dodal.

Návrh na zvolanie schôdze podali poslanci za SaS a OĽaNO s tým, že pod návrhom je podpísaných 34 opozičných poslancov. Podľa opozície premiér svojím prístupom ku kauze Bašternák legitimizuje korupčné správanie, keďže odmieta odvolať Kaliňáka.

Ten je podľa opozičných poslancov podozrivý z obchodovania s daňovým podvodníkom. Taktiež podľa opozície býva premiér v byte, ktorý bol postavený za peniaze z daňových podvodov, a to navyše za znížené nájomné.

Opozícia žiada hlavu Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Ladislava Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus.

Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek.

Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur. Schôdzu Danko prerušil minulý týždeň v stredu s tým, že sa mu nepáčilo správanie sa niektorých poslancov a to, že Igor Matovič v rokovacej sále rozprestrel plagát.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #opozícia #OĽaNO #Robert Kaliňák #kauza Bašternák #SASKA