Výbor zastavil disciplinárne konanie proti Dankovi

Mandátový a imunitný výbor NR SR uznesením rozhodol, že nebude disciplinárne konať proti predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi.

06.07.2016 14:12
vlada, rokovanie, andrej danko, Foto: ,
Predseda parlamentu SR Andrej Danko.
debata (17)
Ako povedal po rokovaní výboru novinárom Danko, poslancom vysvetlil dôvod svojho konania. "Situácia bola taká, akú nepozná Rokovací poriadok. Som presvedčený, že treba urobiť nový etický kódex a nový rokovací poriadok. Vzorom môžu byť normy z Európskeho parlamentu či Nemecka, alebo Francúzska,“ povedal s tým, že nie je zástancom nosenia tričiek v NR SR či urážaní.

Líder OĽaNO Igor Matovič dnes už nebol v parlamente v tričku, ale v košeli a saku. „Možno to prinieslo prvé ovocie,“ dodal Danko.

Poslancovi SaS Branislavovi Gröhlingovi vysvetlenie Danka nestačilo a preto hlasoval proti uzneseniu. "Rokovanie nebolo prerušené, ako malo byť. Treba novelizovať rokovací poriadok NR SR, aby neprichádzalo k takýmto situáciám,“ povedal novinárom.

Poslankyňa za SaS Anna Zemanová, ktorá návrh na disciplinárne konanie proti Dankovi podala, vidí v konaní predsedu parlamentu úmysel, pričom upozornila, že koaliční poslanci jeho obranu postavili na neúmyselnosti jeho konania.

"Koaliční poslanci tvrdili, že treba preukázať v Dankovom konaní úmysel, pretože on to urobil neúmyselne. Danko preukázal, že to urobil úmyselne. Úmyslom bolo, že nechcel robiť hanbu na začiatku predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Teda úmysel tam bol,“ zdôraznila Zemanová, podľa ktorej je jeho konanie v rozpore s rokovacím poriadkom.

"Je to precedens, ktorý sa nemusí nabudúce vyplatiť koaličným poslancom, keď budú v opozícii. Debata o oblečení a billboardoch na rokovaní výboru je obchádzaním merita veci, keď koalícia vyháňa opozíciu a ľudí do ulíc,“ vyhlásila. Dôvodom podania podnetu mandátovému a imunitnému výboru bolo to, že Danko svojvoľne prerušil schôdzu parlamentu a zabránil poslancom v rokovaní o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #disciplinárne konanie #Andrej Danko