Vedenie schôdze v parlamente nie je žiadnou drámou, tvrdí Baránek

Štvrtkové vedenie mimoriadnej schôdze parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi svedčí najmä o animozite medzi opozíciou a koalíciou. Je to pokračovanie súboja, ktorý vidíme od začiatku vzniku tejto koalície. Povedal to politológ Ján Baránek s tým, že žiadnu drámu by však z toho nerobil.

07.07.2016 12:38 , aktualizované: 13:06
Ján Baránek Foto: ,
Ján Baránek.
debata (38)

Baránek hovorí, že poverenie na vedenie schôdze mal podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar a schôdzu mal viesť on. Prvýkrát v histórii slovenského parlamentarizmu sa podľa neho stalo, že schôdzu viedli dvaja. A to bez toho, aby jeden akceptoval druhého.

Nicholsonová podľa Baránka využila medzery v rokovacom poriadku a urobila to, čo nie je zakázané. V zásade sa však nič hrozné nestalo. „Poslanci koalície hovorili o pokuse o prevrat, to sú samozrejme hlúposti. V zásade išlo o administratívne súboje. Nakoniec, tak či tak viedol na záver schôdzu Hrnčiar,“ dodal Baránek.

Politológ hovorí, že ak chce niekto parlament naškatuľkovať na úroveň disciplíny prvej triedy základnej školy, to sa mu tak či tak nepodarí. Opozícia podľa neho využíva všetky možnosti a má podpredsedníčku parlamentu, ktorá je schopná a ochotná takéto veci robiť. Na záver dodal, že situáciu nevidí dramaticky ako pokles úrovne či pokus o prevrat a netreba to dramatizovať.

Opozícia hovorí o pošliapaní ústavy a rokovacieho poriadku

Koalícia krokmi počas mimoriadnej schôdze parlamentu pošliapala ústavu aj rokovací poriadok. „V minulosti sa hovorilo o valci zo Zlatej Idky, dnes predstavuje koalícia obrnený transportér,“ vyhlásil na brífingu poslanec Ľubomír Galko (SaS).

Podľa opozície bola schôdzu podľa dohody s Andrejom Hrnčiarom oprávnená viesť Lucia Nicholsonová. Galko pritom tvrdí, že bol s Martinom Poliačikom osobne pri tom, keď Hrnčiar Nicholsonovú o vedenie schôdze požiadal. To tvrdí aj samotná Nicholsonová. Podľa nej bol parlament uznášaniaschopný, preto chcela, aby mimoriadna schôdza k vysloveniu nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi pokračovala.

Nicholsonová otvorila mimoriadnu schôdzu parlamentu s tým, že prítomných v sále je minimálne 76 poslancov. Dostatok poslancov bol podľa nej jasný aj z prezenčnej listiny. Poslanec Gábor Gál (Most-Híd) však upozornil, že poslanec sa prezentuje tak, že stlačí tlačidlo prezentácia.

Schôdza podľa neho nebola otvorená riadne. Nicholsonová mu na to odpovedala, že ak sa vyskytuje pochybnosť, rozhoduje o nej predsedajúci, a tým je momentálne ona. Neskôr jej však odpojili mikrofón a vedenia schôdze sa ujal Andrej Hrnčiar, ktorý argumentoval písomným poverením predsedu parlamentu Andreja Danka.

Opozícia argumentuje, že podľa prezenčných listín bolo dnes v parlamente zapísaných 94 poslancov, v rokovacej sále ich napočítali 82. „Schôdza začala regulárne,“ povedal Galko. Ako ďalej povedala Nicholsonová, v rámci dostatočného počtu poslancov umožnila podávať procedurálne návrhy, neskôr o nich chcela dať aj hlasovať, odpojili ju však od všetkých zariadení.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Lucia Nicholsonová #Andrej Hrnčiar #Ján Baránek