Žitňanská: Je potrebná právna úprava životných situácií LGBTI komunity

Na Slovensku je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej potrebná právna úprava konkrétnych životných situácií v prípade ľudí z LGBTI komunity.

07.07.2016 14:12
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata (67)

Na Slovensku je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej potrebná právna úprava konkrétnych životných situácií v prípade ľudí z LGBTI komunity. Ako povedala dnes po rokovaní vlády, „žijeme dobu, keď spoločenská ani politická klíma nepraje tejto komunite, pokiaľ ide o zvyšovanie právnych garancií či jej postavenia, to je fakt“. Konkrétny návrh právnej úpravy však zatiaľ neexistuje. „Najskôr musí byť na stole a potom musí existovať politická väčšina,“ poznamenala šéfka rezortu spravodlivosti.

Diskusia okolo právneho uznania LGBTI párov je podľa Žitňanskej veľmi dôležitá, pretože na to, aby bola nejaká právna úprava presaditeľná, to znamená dosiahla väčšinu vo vláde a následne v parlamente, musí ju akceptovať vláda i poslanci. „To je potrebné dosiahnuť. Nehovoríme o registrovanom partnerstve, ale o úprave niektorých práv, čím nikomu neublížime, no niekomu na druhej strane pomôžeme,“ povedala Žitňanská. Podľa jej slov treba nájsť priestor na to, aby v bežnom živote či vo vzťahoch dokázal štát vytvoriť aj právne podmienky, aby dosiahli jednotlivci v konkrétnych životných kritických situáciách komfort. „Ťažšie sa mi však konkretizuje. Ide o situácie, keď je partner v zdravotníckom zariadení, alebo keď ide o dedenie, alebo iné majetkové otázky,“ vysvetlila šéfka rezortu.

Vláda vo štvrtok na svojom zasadnutí vymenovala práve Luciu Žitňanskú ako ministerku spravodlivosti do funkcie predsedníčky Výboru pre práva LGBTI osôb. Doteraz toto miesto zastával exminister Tomáš Borec, ktorého dnes kabinet odvolal. Ten sa na post dostal po tom, ako zmenou v kompetenčnom zákone prešla vlani agenda LGBTI komunity z ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí na ministerstvo spravodlivosti.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Žitňanská #LGBTI+