Danko: Nicholsonová nemala ani sms-ku, že môže viesť schôdzu

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) po prílete zo Štrasburgu reagoval na posledné udalosti v parlamente. Na vedenie schôdze splnomocnil výhradne Andreja Hrnčiara (Sieť).

07.07.2016 16:39 , aktualizované: 17:05
debata (367)

Podľa Danka podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) nedisponovala ani len sms-kou, ktorá by potvrdila, že môže viesť schôdzu parlamentu.

Považuje za potrebné vypočuť si Andreja Hrnčiara aj Luciu Nicholsonovú, pozrie si videozáznamy a následne vyhodnotí ďalší postup. Udalosti v parlamente ho utvrdili v presvedčení, že je nutné vytvoriť nový rokovací poriadok, ktorý bude vedieť reagovať na excesy počas schôdzí.

„Som z toho viac ako v šoku, čo si kto dovolí v NR SR. Utvrdzujem sa, že NR SR potrebuje nové pravidlá. Poslanci, ktorí nosia tričká alebo sa správajú ako Nicholsonová, by v Európskom parlamente sedieť nemohli. Politikom to zrátajú voliči. Možno chcú niektorí teátra,“ vyhlásil po návrate z návštevy Európskeho parlamentu Danko pred novinármi na bratislavskom letisku.

„Vidím svojvôľu podpredsedníčky. Vzhľadom na jej stav (tehotenstvo – poznámka redakcie) budem citlivý, ale je to nehoráznosť a nedôstojnosť. Je to netradičné a neštandardné,“ zdôraznil s tým, že zvolá poslanecké grémium čo najskôr. Zároveň dôrazne konštatoval, že on poveril vedením schôdze Hrnčiara a na poverení je jeho podpis. Podľa neho nie je možné odhadom rátať poslancov, tak ako to robila Nicholsonová, ale musia to byť riadne zvolení skrutátori.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) vyhlásil, že sa počas 26 rokov politickej kariéry nestretol s takou aroganciou. Podľa jeho slov sa zisťuje počet prítomných elektronickou prezentáciou, prípadne ju zisťujú vopred zvolení skrutátori. Nie je to možné pohľadom v sále.

„Každá schôdza parlamentu sa začína zisťovaním uznášaniaschopnosti elektronicky. Ak je problém, nastupujú skrutátori. Toto je bordel. To tu nikdy nebolo. Je to hrubé porušenie rokovacieho poriadku. To sa ešte nestalo,“ vyhlásil Bugár pred novinármi. Podľa Bugára schôdza parlamentu dnes nemohla byť otvorená a nemôže sa považovať za otvorenú, pretože sa neprezentovalo dosť poslancov a teda NR SR nebola uznášaniaschopná.

Ďalší podpredseda Martin Glváč (Smer) v krátkosti charakterizoval dnešné dianie slovami „bordel, chaos, anarchia“. „Potrebujeme tvrdý rokovací poriadok,“ dodal.

Nicholsonová vo štvrtok otvorila mimoriadnu schôdzu parlamentu s tým, že prítomných v sále je minimálne 76 poslancov. Dostatok poslancov bol podľa nej jasný aj z prezenčnej listiny. Poslanec Gábor Gál (Most-Híd) však upozornil, že poslanec sa prezentuje tak, že stlačí tlačidlo prezentácia. Schôdza podľa neho nebola otvorená riadne. Nicholsonová mu na to odpovedala, že ak sa vyskytuje pochybnosť, rozhoduje o nej predsedajúci, a tým je momentálne ona.

Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar následne žiadal hlasovať o jeho procedurálnom návrhu, ktorým žiadal, aby sa hlasovaním zistilo, či je parlament uznášaniaschopný. Po hlasovaní konštatoval, že NR SR nie je uznášaniaschopná a následne prerušil dnešné rokovanie mimoriadnej schôdze až do odvolania. Urobil tak po tom, čo to konzultoval s predsedom NR SR Andrejom Dankom. Zároveň dodal, že je jediný, kto má poverenie viesť schôdzu. Tesne po 11:00 prerušila schôdzu parlamentu aj Nicholsonová. Schôdza o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi bude podľa Hrnčiara v septembri.

367 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Lucia Nicholsonová #Andrej Danko