Horský: Iná cesta, ako upraviť rokovanie poslaneckej snemovne, nie je

Podľa politológa Horského sa prvýkrát od novembra 1989 zástupca opozície na štvrtkovej parlamentnej schôdzi pokúsil uzurpovať funkciu predsedajúceho bez toho, aby sa schôdza tradične otvárala prezentáciou prítomných poslancov hlasovaním, ktorí sa rozhodli aktívne zúčastniť na rokovaní.

08.07.2016 08:00
parlament, rokovacia sala Foto: ,
Niektoré praktiky slovenských zákonodarcov sú v európskych parlamentoch nemysliteľné.
debata (139)

„Zrátali hrušky s jablkami a oznámili že vládna koalícia, menovite podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar, na nich pácha vládny teror, keď dal nelegitímnemu zasadnutiu vypnúť hlasovacie zariadenie a mikrofóny,“ uzavrel politológ. (Viac o priebehu parlamentnej schôdze sa dočítate v správe Hrnčiar schôdzu prerušil. S Nicholsonovou sa háda, kto ju mal viesť.)

Inde nemysliteľné praktiky

Niektoré praktiky slovenských zákonodarcov sú v európskych parlamentoch nemysliteľné. „Je neprijateľné, aby poslanec priniesol do rokovacej sály Westminsteru plagát alebo transparent. Keby tak urobil, predseda parlamentu by ho vyzval, aby sálu opustil," uviedla pre Pravdu bývalá asistentka britských labouristov Emma Taggart.

„Rokovací poriadok v nemeckom Bundestagu podlieha interpretácii jeho predsedu. A bežne sa stáva, že poslancov s plagátmi a transparentmi z rokovacej sály vykáže," uviedla nemecká novinárka Karin Rogalska.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Obštrukcia, deštrukcia.

Politológ Michal Horský tvrdí, že vo vyspelých demokratických krajinách majú stáročnú tradíciu parlamentarizmu, kde má predsedajúci takú autoritu, že je vylúčené, aby poslanec napriek jeho upozorneniam pokračoval v protestoch v podobe transparentov, nevhodného oblečenia alebo sa dokonca uchýlil k násiliu.

„V západných demokraciách je nemysliteľné, že by parlament skĺzol na úroveň, ktorá sa od marcových volieb deje v našej politickej aréne. Dá sa to len prirovnať k parlamentarizmu ázijských štátov či krajín na Balkáne," porovnal.

O novom etickom kódexe už v septembri

Po minulotýždňových výstupoch predsedu OĽaNO Igora Matoviča s transparentom, kvôli ktorému hrozil v sále fyzický konflikt, sa rozhodol konať predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS). Ústavnoprávny výbor sa už zaoberá jeho žiadosťou o zmenu rokovacieho poriadku, ktorý by predsedajúcemu schôdze mal dať nové právomoci. O potrebe zmeny rokovacieho poriadku ho uistili aj udalosti, ktoré sa odohrali v parlamente vo štvrtok 7.júla. (Viac o vyjadreniach Andreja Danka čítajte v správe Danko: Nicholsonová nemala ani sms-ku, že môže viesť schôdzu.)

Prijímať sa bude aj etický kódex poslanca. Ako Pravde potvrdil predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej (Smer), nové pravidlá by sa do prvého čítania mohli dostať v septembri. Podľa opozičného poslanca Martina Poliačika (SaS) pôjde v novom rokovacom poriadku len o kozmetické úpravy.

„Jediné, čo spravia, že sťažia atmosféru a namiesto toho, aby sme sa bavili o reálnych problémoch občanov, budeme sa naťahovať o zbytočných taľafatkách,“ myslí si.

Príkladom môže byť aj Európsky parlament

Politológ Horský hovorí, že iná cesta, ako upraviť rokovanie poslaneckej snemovne, nie je. „Dôstojné rokovanie parlamentu vychádza z politickej kultúry a legitímneho demokratického myslenia a cítenia aktérov. Je smutné, ale zdá sa, že aj nevyhnutné, rokovanie poslancov poistiť primeranou novou legislatívou,“ povedal Horský.

Príkladom môže byť aj Európsky parlament. Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková Beňová hovorí, že u každého poslanca sa predpokladá, že vie, ako sa obliecť. Pokiaľ ide o plagáty v rokovacej sále, nie je možné prísť dopredu pred poslanecké lavice a rozvinúť tam transparent. No na stoloch, kde poslanci sedia, mávajú národné vlajky či transparent s konkrétnou témou. „Nikto im nezakazuje prejaviť názor slušným spôsobom, ale keď im predsedajúci povie, aby ich odložili, tak ich odložia,“ poznamenala.

Pravidlá v parlamentoch európskych krajín

Veľká Británia

  • Je neprijateľné, aby poslanec priniesol do rokovacej sály Westminsteru plagát alebo transparent, hovorí Emma Taggart, bývalá asistentka labouristických poslancov. Keby tak urobil, predseda parlamentu by ho vyzval, aby rokovaciu sálu opustil. Napríklad poslankyňa za Stranu zelených mala raz oblečené tričko, na ktorom bol slogan z ich kampane. Povedal jej, že je to nevhodné oblečenie do snemovne a už to viac neurobila.

Nemecko

  • V nemeckom Bundestagu platí takzvaný Еrmessenspielraum, teda určité rokovacie pravidlá, ktoré však podliehajú interpretácii prezidenta parlamentu. Norbert Lammert (CDU) ako prezident Bundestagu je podľa nemeckej novinárky Karin Rogalskej veľmi prísny. Bežne sa stáva, že poslancov s plagátmi a transparentmi z rokovacej sály vykáže. Hoci možno o tejto otázke viesť polemiku, on má konečné slovo.

Francúzsko

  • Predseda Národného zhromaždenia zvoláva a otvára zasadnutia, v prípade potreby ich môže zastaviť, zabezpečuje dodržiavanie rokovacieho poriadku, ústavných pravidiel aj disciplíny v rokovacej sále. Je zodpovedný za vnútornú aj vonkajšiu bezpečnosť a na jeho zvážení je rozhodnutie o veľkosti zasahujúcich bezpečnostných síl. Aj úlohou predsedu Senátu je otvoriť zasadnutie, riadiť diskusiu a dodržiavanie rokovacieho poriadku. Rokovanie môže kedykoľvek zastaviť či odložiť. Od návštevníkov sa vyžaduje primerané oblečenie – pre mužov dlhé nohavice, pričom v galérii možno diskusiu sledovať iba v tichosti a treba sa zdržať prejavov súhlasu alebo nesúhlasu.

Maďarsko

  • Na bezpečnosť a poriadok v maďarskom Národnom zhromaždení dozerá už štvrtý rok 349-členná parlamentná stráž, ktorej stav sa od budúceho roka zvýši na 447. Na každého poslanca tak budú pripadať viac než dvaja ozbrojení príslušníci stráže. Rozpočet útvaru, ktorý na pokyn predsedajúceho môže zo snemovne vyviesť „nespratných" poslancov a prípadne voči nim použiť donucovacie prostriedky, vzrastie na 11 miliónov eur. Opozícia označuje stráž za „súkromnú armádu“ šéfa parlamentu Lászlóa Kövéra, ktorá sa podľa nej viac stará o zastrašovanie a potláčanie slobody prejavu ako o ochranu priestorov parlamentu a poslaneckých kancelárií, odkiaľ za posledný rok neznámi páchatelia ukradli takmer 90 počítačov a laptopov.

Česko

  • V Česku nosenie transparentov či plagátov do rokovacej sály nie je upravené. Podľa predsedu Poslaneckej snemovne ČR Jana Hamáčka v minulosti mali poslanci niekoľkokrát v sále transparenty, občas prídu aj v tričku s nápisom, no zatiaľ to nikdy neskĺzlo do roviny osobných útokov či urážok.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #opozícia #Lucia Nicholsonová #Andrej Danko #Andrej Hrnčiar