Časť opozície tvrdí, že Dankov podpis je falzifikát. On to odmieta

Poslanci OĽaNO a SaS sa domnievajú, že poverenie na zastupovanie predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), ktoré ukázal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Sieť), je sfalšované. Ako povedala na tlačovej besede poslankyňa hnutia Veronika Remišová, viacerí grafológovia hovoria, že Dankov podpis je falzifikát. Danko už vo štvrtok dôrazne konštatoval, že on poveril vedením schôdze výhradne Hrnčiara a na poverení je jeho podpis.

08.07.2016 11:33 , aktualizované: 12:15
debata (208)

"Je to ohrozenie dôvery v parlamentnú demokraciu. Hrnčiar si nemôže na základe sfalšovaného podpisu prisvojovať právomoci. Vyzývame Danka, aby povedal, či vlastnoručne podpísal dokument, ktorý Hrnčiar ukázal médiám a na jeho základe viedol aj schôdzu,“ vyhlásila Remišová.

Podľa Jozefa Viskupiča predseda parlamentu kryje Ladislava Bašternáka, premiéra i ministra vnútra. "Máme tu ďalšie odhalenie. Je dôvodné podozrenie, že prišlo k falšovaniu podpisov,“ povedal Viskupič s tým, že OĽaNO kontaktovali viacerí písmoznalci a chceli by preskúmať originál dokumentu. Podľa neho treba vyvrátiť pochybnosti, alebo potvrdiť falšovanie. OĽaNO je pripravené osloviť odborníkov na grafológiu aj v zahraničí.

Poslankyňa NR SR za SaS Jana Cigániková sa pýtala, či je falšovanie nový etalón slušnosti, ako sa majú správať poslanci NR SR. "Danko by si mal uvedomiť trestnoprávne dôsledky, ak bude klamať. Vyzývam, aby dal k dispozícii originál dokumentu. Nie je v poriadku, ak sa u predsedu parlamentu falšujú podpisy,“ povedala.

Hrnčiar vo štvrtok tvrdil, že len on má poverenie od Danka viesť schôdzu parlamentu a zastupovať ho v čase jeho neprítomnosti. V rokovacej sále NR SR sa preukázal dokumentom, ktorý bol podpísaný Dankom. Ten aj zverejnil na internete. Neskôr ho však stiahol.

Remišová tiež oznámila, že SaS a OĽaNO na pondelok opäť chystajú dva protesty. Jeden bude tradične pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave, druhý bude tentokrát v Žiline. Tento týždeň bol okrem Bratislavy protest aj v Košiciach. Dôvodom protestov je, že premiér nechce odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie.

Ako povedala riaditeľka komunikačného odboru s médiami a verejnosťou v rámci Kancelárie Národnej rady SR Zuzana Čižmáriková, predseda parlamentu Andrej Danko sa jasne vyjadril vo štvrtok a potvrdil svoje rozhodnutie o poverení Hrnčiara na jeho zastupovanie. "Keďže sa v parlamente stupňuje chaos a neporiadok, už dnes bolo prvé rokovanie k zmene rokovacieho poriadku,“ dodala Čižmáriková s tým, že o rokovacom poriadku diskutovala pracovná skupina, ktorá pripraví návrh na poslanecké grémium. Okrem predsedu parlamentu sú v nej zamestnanci NR SR z organizačného odboru a legislatívy.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Lucia Nicholsonová #Andrej Danko #Andrej Hrnčiar