Kiska: Potrebujeme vybudovať dôveru a sebavedomie

Podľa prezidenta Andreja Kisku panuje zhoda na tom, že Európska únia a jej členské štáty majú dostatok zdrojov a moci k prekonaniu akýchkoľvek problémov.

08.07.2016 13:39
Andrej Kiska Foto:
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (96)

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok vystúpil s príhovorom v belgickom Palais des Beaux Arts na slávnostnom koncerte pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. V úvode príhovoru prezident pripomenul náročnú cestu Slovenska spoza železnej opony až po európsku integráciu. V Bruseli sa tiež stretol s belgickým kráľom Filipom, s ktorým diskutoval o našich predsedníckych prioritách či brexite.

„Mali sme šťastie žiť v dobrých časoch, v ktorých sa myšlienka slobodnej a spoločnej Európy zdala byť – až donedávna – akási triviálna a samozrejmá,“ povedal Kiska vo svojom príhovore. „No kým sme stihli zušľachtiť náš spôsob života, vzájomný rešpekt a spoluprácu v rozšírenej Európskej únii, čelili sme nečakaným výzvam – finančnej kríze, kríze eura, utečencom, starým a novým bezpečnostným a teroristickým hrozbám a následkom brexitu,“ skonštatoval ďalej.

Podľa hlavy štátu panuje zhoda na tom, že Európska únia a jej členské štáty majú dostatok zdrojov a moci k prekonaniu akýchkoľvek problémov. „Ale potrebujeme znova vybudovať dôveru a sebavedomie. Aby sme ukázali, že sme schopní žiť v tejto veľkej rodine nielen pre oslavy úspechov a míľnikov, ale aj pre prekonávanie omylov a slabostí. Pretože taký je skutočný život a ani Európska únia nie je imúnna voči rizikám zložitej každodennej reality,“ dodal.

Prezident v tomto duchu upozornil aj na priority slovenského predsedníctva a úlohu empatického moderátora, ktorú by malo Slovensko ako predsednícka krajina zohrávať. „Vzhľadom na to, že naprieč Európskou úniou je teraz cítiť priveľa krívd a emócií, my všetci by sme sa mali pokúsiť ísť príkladom a odpovedať na ne s taktom a skutočnou empatiou,“ myslí si prezident.

Európsku úniu Kiska označil za tú najdôležitejšiu a najvzrušujúcejšiu myšlienku v histórii Európy. „Stále je to skutočne moderný a progresívny projekt, ktorého súčasná podoba bola ešte pred päťdesiatimi rokmi nemysliteľná. Aj preto si nemyslím, že treba zmeniť základy EÚ. Na projekte mieru, demokracie a dôstojného života pre všetkých ľudí nič nezostarlo. Ale získať späť srdcia a mysle našich ľudí po nedávnych udalostiach, to nie je technokratická úloha. Je to otázka nášho postoja, entuziazmu, poctivosti a politického vedenia,“ povedal Kiska s tým, že jediná rozumná cesta vpred je opäť nadchnúť ľudí pre európsky projekt a znovu objaviť vášeň pre integráciu.

V Bruseli sa stretol aj s belgickým kráľom Filipom, s ktorým diskutoval o prioritách slovenského predsedníctva či o brexite. „Kráľ Filip bol veľmi dobre informovaný o dianí v našej krajine,“ povedal prezident s tým, že rozhovor sa dotkol aj témy extrémizmu. „Pokiaľ ide o brexit, zhodli sme sa, že dejiny nezastali, dejiny idú ďalej. Treba uvažovať s chladnou hlavou, ako čo najlepšie vrátiť dôveru v Európsku úniu.“

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #predsedníctvo v Rade EÚ