Prichádza vlna horúčav

Horúca nedeľa aj prvé dni budúceho týždňa. Obyvateľov Slovenska opäť čaká tropické počasie. Ako sa to však už počas tohto leta stalo pravidlom, páľava príde iba na krátko a po nej sa tradične ochladí.

09.07.2016 08:00
počasie, leto, horúčavy, teplo, kúpalisko,... Foto: ,
Teplé a slnečné počasie prilákalo včera viacerých Bratislavčanov aj na kúpalisko Tehelné pole.
debata (11)

Obrat k letnejšiemu počasiu bolo možné na vlastnej koži pocítiť už v piatok, keď sa teploty približovali k hranici tridsiatich stupňov. „Dnes, teda v sobotu, ešte mimoriadne horúco nebude, ale už od nedele a najmä v prvých dňoch budúceho týždňa sa na niektorých miestach Slovenska teplota vzduchu môže vyšplhať aj na 36 stupňov,“ hovorí klimatológ Pavol Faško.

V druhej polovici sa však opäť ochladí. Podľa Faška nepôjde síce o dramatický pokles teplôt, v nížinách sa budú pohybovať na rozmedzí 27 až 28 stupňov a v kotlinách 23 až 24 stupňov, ale opäť sa na našom území môžu vyskytovať aj prehánky a búrky.

„Kritické bude najmä obdobie, keď sa budú vymieňať vzduchové hmoty. Vtedy bude riziko búrok naozaj veľké. Tie však k tomuto obdobiu leta aj patria,“ zdôraznil klimatológ.

Striedanie tropických dní s dňami s poklesom teplôt možno očakávať aj v druhej polovici júla. Zatiaľ sa nedá predpokladať, či sa milovníci horúčav dočkajú takých období ako vlani, keď vysoké teploty sa nad naším územím držali aj okolo desať dní v kuse, kvôli čomu sa vzduch prehrial a teplo sužovalo ľudí aj v noci. Tento rok to zatiaľ podľa Faška nehrozí.

„Vlna horúčav, ktorá sa objaví, netrvá dlho, preto sa vzduch nestihne prehriať, čo sa prejavuje večer po západe slnka, keď teploty nedosahujú hodnoty ako vlani. Preto je dobré, ak si niekto chce posedieť večer vonku, aby si na seba dal vrstvu oblečenia,“ zdôraznil Faško.

Ako bude

  • Sobota – Premenlivá, postupne zmenšená oblačnosť. Denné teploty 23 až 28 oC
  • Nedeľa – Jasno až polojasno. Nočné teploty 14 až 9, denné 27 až 32 oC
  • Pondelok – Jasno až polooblačno. Nočné teploty 15 až 10, denné 28 až 34 oC
  • Utorok – Jasno až polooblačno. Nočné teploty 20 až 14, denné 30 až 36 oC
  • Streda – Polooblačno až oblačno, miestami búrky. Nočné teploty 22 až 16, denné 30 až 36 oC

ZDROJ: SHMÚ

Čo súčasné nestabilné počasie spôsobuje? „Teplejší vzduch sa sústreďuje v juhovýchodnej a vo východnej Európe a, naopak, v západnej a juhozápadnej Európe je chladnejší vzduch. Slovensko sa nachádza v strednej Európe, kde sa tieto vzduchové hmoty striedajú. A keďže žiadna z nich nevydrží nad nami dlho, počasie má nestály charakter,“ vysvetlil Faško.

K menu Margita, ktoré bude v kalendári v stredu 13. júla, sa viažu dve pranostiky. „Jedna hovorí, že Zaplače li Margita, bude dažďa dosýta. V stredu už podľa predpovedí môže u nás zapršať, ale na rozdiel od minulosti, keď to platievalo viac, teraz by už Margita práve vďaka striedaniu vzduchových hmôt nad naším územím trvalejšie dažde priniesť nemala. Druhé príslovie hovorí, že Svätá Margita volá žencov do žita. Toto príslovie platí, niekde sa už so žatvou začalo, niekde sa na žatvu pripravujú,“ zdôraznil Faško.

Súčasná klíma, teda striedanie teplých dní s menej horúcimi aj s občasným dažďom, by obilninám mala pomôcť k tomu, aby v záverečnej fáze dobre dozreli a úroda bola bohatá. Potvrdzuje to aj predseda Poľnohospodárskeho družstva v Sokolci v okrese Komárno Peter Lelkes.

„My sme so žatvou začali minulý týždeň jačmeňom a teraz pokračujeme pšenicami. Počasie je zatiaľ pre nás skutočne optimálne a dobre vyzerá aj úroda. Žatvu, vrátane prác so slamou, by sme mali ukončiť do konca júla. Ak nás nezasiahne nejaká veterná smršť s krúpami, s úrodou budeme spokojní,“ poznamenal Lelkes.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy #leto 2016