Bugár o situácii v parlamente: Ide o scenár na vyvolávanie napätia

Podpredseda parlamentu a líder Mostu-Híd Béla Bugár má pochybnosti, či sa situácia v parlamente upokojí po prijatí nového rokovacieho poriadku. „Dúfam, že opozícia bude hľadať spoločné riešenie. Ak však bude pokračovať tak ako doteraz, bude absolútne jedno, čo prijmeme, lebo stále bude len kričať a vyvolávať napätie,“ povedal Bugár.

10.07.2016 20:00
Béla Bugár, Bugár, Foto: ,
Podpredseda parlamentu a šéf Mostu–Híd Béla Bugár.
debata (161)

V parlamente nastal chaos, keď sa dvaja podpredsedovia Lucia Nicholsonová a Andrej Hrnčiar nezhodli, kto má predsedať parlamentu počas neprítomnosti šéfa parlamentu Andreja Danka. Ako je to vôbec možné?
Bohužiaľ, účelom opozície je vyvolávať chaos, nespokojnosť, napätie. To znamená, že ak ten, kto má poverenie od predsedu parlamentu povie, že schôdzu vediem ja a ešte o deviatej Andrej Hrnčiar povedal, že o desiatej znovu bude zisťovať uznášaniaschopnosť, tak nie je pravda, čo hovorí Lucia Nicholsonová. To znamená, že pani podpredsedníčka porušila rokovací poriadok viackrát.

Nepustila k vedeniu toho, kto mal poverenie. Druhýkrát vtedy, keď povedala, že na základe očného kontaktu a prezenčnej listiny zistila, že je v Národnej rade dostatok poslancov. Dobre však vie, že na začiatku každého rokovania, keď otvárame schôdzu, je potrebné zistiť uznášaniaschopnosť buď elektronicky, alebo pomocou skrutátorov. Iná možnosť nie je.

Znamená to, že predsedajúci musí zistiť elektronicky, či je parlament uznášaniaschopný aj pri návrhu na odvolanie člena vlády, aj keď sa tá schôdza musí tak či tak uskutočniť?
Áno, musí zistiť uznášaniaschopnosť. Tá schôdza musí byť, ale bez toho, že by sa doplnil jej program.

Neurobil Andrej Hrnčiar chybu v tom, že dôraznejšie nepožiadal Luciu Nicholsonovú, že schôdzu má viesť on?
Neboli sme tam. Ani predseda parlamentu Danko, ani ja a ďalší podpredseda Martin Glváč, lebo sme boli v Štrasburgu. Počul som vyjadrenie podpredsedu Hrnčiara. Myslím si, že ak povie, že idem viesť rokovanie, tak ona nemá inú možnosť, len sa postaviť a uvoľniť miesto.

Počul som aj jej vyjadrenie na tlačovke a musím povedať, že jednoznačne sa odhalilo, že chcú vyvolať chaos. Nič iné. Za 26 rokov môjho pôsobenia v politike sa to ešte nikdy nestalo. Nikdy to nikto takto nezneužil.

Opozícia spochybňuje aj podpis predsedu parlamentu Danka na dokumente o poverení pre Hrnčiara, aby viedol schôdzu počas jeho neprítomnosti.
Prepáčte, ale opozícia už nemá čo robiť, len vyvolávať chaos? Však predseda povedal, že je to jeho podpis. Napríklad aj teraz som poverený do 17. júla viesť Národnú radu, to znamená zastupovať predsedu. Kde sme sa to dostali, že opozícia bude pomaly aj grafológov zamestnávať?

Myslím si, že o nič iné nejde, len o to, čo povedal predseda SaS Sulík dva týždne po voľbách na námestí na prvom mítingu, že urobia z nášho života peklo. No nech sa páči. Namiesto rokovania a hľadania riešenia pre ľudí takýmto spôsobom vyvolávajú napätie. Odmietam to.

Zo Smeru sa ozvalo, že by mal parlament odvolať Nicholsonovú z funkcie podpredsedníčky parlamentu. Ste za jej odvolanie?
Nie. Musíme byť však oveľa opatrnejší v tom, kedy jej odovzdáme vedenie Národnej rady.

Faktom je, že opozícia má právo iniciovať schôdze na odvolanie člena vlády a parlament podľa ústavy zasadá stále. Má byť slovenské predsedníctvo v EÚ a konferencia predsedov parlamentných výborov EÚ (COSAC), ktorá sa udeje v rokovacej sále parlamentu, dôvodom na odklad plenárnych schôdzí?
Zvykové právo za 26 rokov bolo vždy také, že od druhého júlového týždňa sa nerokovalo. Každý vie, aj opozícia, že nemáme k dispozícii potrebné priestory. Dokonca aj na balkóne v rokovacej sále sa rozoberajú stoly preto, aby sa mohli priestory prispôsobiť konferencii COSAC.

Keď to opozícia vie, načo to robí naschvál. Prečo odovzdala návrh na odvolanie premiéra ešte pred týždňom v piatok? Mohla to urobiť skôr, ale nechcela, aby sme rokovali. Mohli sme rokovať viacero dní, aj v pondelok, len v utorok bol problém, pretože bol sviatok svätých Cyrila a Metoda, a to by nás nikto neprinútil rokovať cez takýto sviatok.

V opozícii tiež dobre vedeli, že bude možné rokovať len tento týždeň v stredu. Hovorím však, že toto všetko je cielené, ide o scenár na vyvolávanie napätia.

Pripravuje sa nový rokovací poriadok. Budú stačiť nové pravidlá na upokojenie situácie v parlamente?
Je jedno, čo urobíme, lebo opozícia hovorí, že je to horšie ako za Mečiara. Veď za Mečiara sme mali v rokovacom poriadku, že ani telefóny sa nemohli nosiť do rokovacej sály, nie že ich ešte používať. Teraz máme telefóny v sále a opozícia hovorí, že je to horšie ako za Mečiara? To, že je horšie, robí opozícia, nikto iný. Rokovací poriadok však nemyslí na niektoré veci, ktoré by som doň dal.

Napríklad, že zástupcu poslaneckého klubu, keďže hovorí v pléne za celý klub, by nemali predbehnúť ani členovia vlády, ani spravodajca či navrhovateľ. Rozmýšľal by som aj o tom, ako dlho môže trvať rozprava.

V Rakúsku je to veľmi tvrdé, tam je daný počet hodín na schôdzu. Budeme sa teda musieť dohodnúť, čo zmeníme v pravidlách rokovania. Dúfam, že opozícia bude hľadať spoločné riešenie. Ak však bude pokračovať tak ako doteraz, bude absolútne jedno, čo prijmeme, lebo stále bude len kričať a vyvolávať napätie.

© Autorské práva vyhradené

161 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Most-Híd #opozícia #NR SR