Vzťahy medzi NATO a Ruskom nemôžu byť iba o obrane, tvrdí Lajčák

Vzťahy medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Ruskom nemôžu byť iba o obrane. Uviedol to v piatok po skončení prvého rokovacieho dňa na summite NATO vo Varšave slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

08.07.2016 22:57
Miroslav Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák.
debata (107)

„Ako aliancia máme zodpovednosť hľadať styčné body s Ruskom a predísť v maximálnej možnej miere nedorozumeniam alebo prípadným konfliktom alebo incidentom, ktoré by mohli zhoršiť vzájomné vzťahy,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Obmedzenie štandardného dialógu medzi NATO a Ruskom, ku ktorému došlo po anexii Krymu, podľa Lajčáka naďalej trvá. „Treba si uvedomiť, že je to rozdielna kvalita dialógu, ale vzhľadom na to, že aliancia nemá čo skrývať, tak je pripravená vždy svoje pozície a našu politiku odkomunikovať ruskej strane priamo, aby sme si nemuseli posielať odkazy cez médiá,“ dodal minister. Slovensko podľa neho podporuje dialóg medzi Ruskom a alianciou.

Lajčák pripomenul, že takáto príležitosť sa najbližšie naskytne 13. júla, kedy sa uskutoční zasadnutie Rady NATO-Rusko na úrovni veľvyslancov. Cieľom stretnutia je zlepšiť transparentnosť vo vzájomnej komunikácii a snaha vyhnúť sa neželaným vojenským incidentom medzi oboma stranami.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Miroslav Lajčák #summit