Fico: Médiá a opozícia ma dusili, keď som ležal na áre

Pokiaľ tu bude hrozba povinných kvót na relokáciu migrantov, premiér Robert Fico nevidí dôvod na stiahnutie žaloby, ktorú Slovensko pre kvóty v decembri minulého roka podalo. Ak by však tento mechanizmus prerozdeľovania zanikol, tak nemá zmysel sa právne naťahovať.

10.07.2016 12:30
fico, robert fico, Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (205)

V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to pripustil premiér Robert Fico. Relácia sa venovala hlavne téme slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, pobrexitovému vývoju vo Veľkej Británii, ale aj vnútropolitickej scéne. Premiér, ktorý nemal v relácii diskusného partnera, zároveň informoval, že 20. júla príde na Slovensko francúzsky prezident François Hollande.

Podľa Fica je Slovensko v únii dôveryhodnou krajinou. „Niekedy je dobre, keď krajina, hoci je malá, si povie svoj suverénny názor. Potom sa na krajinu hľadí možno s väčším rešpektom,“ povedal Fico. Myslí si, že prvý týždeň predsedníctva Slovensko zvládlo „veľmi, veľmi dobre“. V súvislosti s predsedníctvom zdôraznil bratislavský summit, ktorý sa bude konať 16. septembra.

Zídu sa na ňom lídri 27 členských krajín EÚ a budú na ňom diskutovať o budúcnosti EÚ. Podľa premiéra je cieľom dať ľuďom novú ponuku a povedať, ako zmeniť komunikáciu tak, aby únia hovorila smerom k ľuďom zrozumiteľnejšie. Ďalej zdôraznil dôležitosť Európskej únie pre Slovensko a priznal, že na Slovensku vládne „taká čudná, blbá nálada“.

„Je taká čudná nálada na Slovensku, ale pravda je taká, že členstvo v EÚ je pre nás neuveriteľne dôležité a významné,“ povedal s tým, že EÚ je pre nás životný priestor. Zároveň zopakoval, že je „nahlavu padnuté,“ aby opozícia počas predsedníctva odvolávala premiéra a ministra vnútra.

Sto dní pokoja pre novú vládu teraz neplatilo

Fico sa vyjadril k prvým 100 dňom vlády. Podľa neho teraz toto pravidlo neplatilo, pretože hneď, ako si od prezidenta prebral poverenie, mal na jednej tepne prisaté médiá, na druhej opozíciu. „Médiá a opozícia ma dusili, keď som ležal na áre,“ vyhlásil Fico.

Podľa neho hlavnou úlohou novej vlády bolo pripravovať sa na predsedníctvo, čo zatiaľ veľmi dobre zvládame. Zopakoval, že jeho tretia vláda je historickým kompromisom, keďže v nej spolu sedia národniarska SNS a menšinový Most-Híd. Podľa Fica je vzájomný vzťah týchto dvoch strán v zahraničí sledovaný. Myslí si, že táto vláda je dlhodobo udržateľná.

Fico o dianí v parlamente: Opozícia hrubo zneužila moc

Pokiaľ ide o dianie v parlamente, Fico konanie opozície a hlavne opozičnej podpredsedníčky NR SR Lucie Nicholsonovej označil za „hrubé zneužitie moci“. Podľa neho v parlamente hlboko klesla kultúra vyjadrovania sa, čo ho podľa neho vlastných slov začína vyrušovať. Je úlohou koalície rešpektovať úlohu opozície, ale tá môže konať len do takej miery, akú jej umožňujú predpisy, dodal premiér.

Na tému brexitu a poreferendového vývoja v Británii premiér zopakoval stanovisko Slovenska. Zostávajúca dvadsaťsedmička podľa neho vie, čo chce – pokiaľ je Londýn v EÚ, je plnoprávnym členom so všetkými právami aj povinnosťami. Rokovania nastanú až vtedy, keď Briti aktivujú článok 50 a po tretie, ak budú chcieť ostrovy prístup na vnútorný trh, musia dodržiavať všetky štyri slobody vrátane slobody pohybu osôb, a nie vyberať si hrozienka z koláča.

Zároveň zdôraznil, že budeme „veľmi pozorne sledovať osud približne 80-tisíc Slovákov vo Veľkej Británii“. Fico odmieta, aby sa z nich stali akísi „občania druhej kategórie“ a dodal, že Slováci v Británii veľkou mierou prispievajú k tvorbe národného dôchodku krajiny.

Zároveň uviedol, že hoci teraz vládnuca Konzervatívna strana prežíva voľby o novú premiérku, nemyslí si, že by nová vláda, ktorá vzíde asi v septembri alebo októbri, by si povedala, že odignoruje názor ľudí z referenda, aj keď ono právne má iba odporúčací charakter.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico