Pád lietadla s vojakmi pri Brezne mal zostať v zabudnutí

Žiadne informácie, fakty ani vysvetlenie. V prachu zabudnutia mala skončiť jedna z najväčších povojnových vojenských leteckých tragédií na území Československa, ku ktorej došlo 6. júla 1956 v katastri obce Lom nad Rimavicou v okrese Brezno.

10.07.2016 20:00
pamätník, Lom na Rimavicou, Foto: ,
Pomník s menami obetí leteckého nešťastia. V piatok sa pri ňom konala pietna spomienka.
debata (15)

Pri páde lietadla vtedy zahynulo všetkých dvadsaťjeden dôstojníkov československej armády, ktorí boli na palube.

Aká bola misia členov posádky v osudný deň, nevie sa dodnes. Vie sa len, odkiaľ a kam lietadlo letelo a čo sa v onen osudný deň stalo. Tieto informácie uzreli svetlo sveta vďaka Klubu priateľov histórie vrchov v Lome nad Rimavicou, a najmä jej člena, bývalého starostu obce Vladimíra Vetráka, ktorý po informáciách roky pátral.

„Táto udalosť bola utajovaná až do roku 2006, teda päťdesiat rokov. Prečo, na to sme odpovede nenašli dodnes. Kolovali dohady, že misia bola tajná, dokonca sa hovorilo aj to, že išlo o sabotáž. Podrobnosti, aj to len o tom, odkiaľ a kam lietadlo letelo, kto bol na palube a čo bolo príčinou pádu lietadla, som sa dozvedel až po odtajnení vyšetrovacieho spisu Vojenského ústredného archívu v Prahe,“ povedal Vetrák.

Lietadlo americkej výroby typu Dakota 47 odletelo s časťou posádky 6. júla 1956 z pražského letiska Kbely, namierilo si to do Pardubíc a potom smerovalo k Prešovu. Tam však nedoletelo. Trinásť minút po pätnástej hodine sa v katastri obce Lom nad Rimavicou zrútilo k zemi. Lietadlo krátko predtým vletelo do silnej búrky. Miestni vrátane Vetráka si na udalosť stále živo spomínajú.

„O tejto udalosti sa dlho nesmelo hovoriť. Dodnes sa dohady o leteckej misii rôznia,“ povedala Anežka Kodyšová z Bratislavy, ktorej na palube Dakoty zahynul svokor Otakar Kodyš. Dcéra ďalšieho zo zahynutých vojakov Jana Hrubého Eva nemala v čase nešťastia ani päť rokov. Na otca si spomína iba matne a aj ju trápi, že celú pravdu nepozná dodnes.

Členovia klubu priateľov histórie vrchov v Lome nad Rimavicou sa po získaní informácií o havárii rozhodli, že na mieste, kde lietadlo spadlo, vybudujú pietne miesto.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Brezno