Prvý vrah odsúdený na doživotie chce slobodu

Dostal aj s kumpánom doživotie za brutálnu vraždu a znásilnenie mladej Holanďanky. Zabiť chceli aj jej manžela, ten však prežil a usvedčil ich. To všetko sa stalo pred 26 rokmi na jednom odpočívadle pri diaľnici v Rakúsku.

11.07.2016 15:00
Ilava, väznica, väzenie Foto: ,
Väznica v Ilave. Spolu s tou v Leopoldove si v nich odpykáva doživotný trest dovedna 43 väzňov.
debata (52)

Teraz chce jeden z kriminálnikov po odsedení 25 rokov na slobodu. O podmienečné prepustenie požiadal 74-ročný Ján Molnár. Po prvýkrát v histórii Slovenska tak súd môže prepustiť na slobodu vraha odsúdeného na doživotie. Takýchto väzňov sedí v Ilave a Leopoldove 43.

Molnár už poslal žiadosť na Okresný súd v Trnave. „Žiadosť o podmienečné prepustenie bola 24. júna doručená Okresnému súdu Trnava,“ informovala Jana Kondákorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave. Súd by mal rozhodnúť do 60 dní od prijatia žiadosti.

Osoba odsúdená na doživotie môže byť podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu.
Adrián Baláž, šéf kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže

Za vraždu bol s Molnárom odsúdený na doživotie aj dnes 57-ročný Ľubor Masár. Ten už vlani o podmienečné prepustenie požiadal, nespĺňal však zákonné dôvody, nemal odsedených spomínaných 25 rokov.

„Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Osoba odsúdená na doživotie môže byť podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu,“ uviedol šéf kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Masár a Molnár boli po nežnej revolúcii prví, ktorých odsúdili na doživotie za vraždu. Predtým, za bývalého režimu boli súdení za rozličné trestné činy. Molnár bol už v minulosti raz odsúdený za vraždu. Obaja však boli prepustení na slobodu, keďže sa na nich vzťahovala rozsiahla amnestia vtedajšieho prezidenta Václava Havla.

Masár spoločne s Molnárom v auguste 1990 v Rakúsku znásilnili a následne zaškrtili Holanďanku Gabriellu Widdershovenovú-Groenovú. Jej manžela zviazali, ťažko zranili a vyhodili z auta. Neskôr na súde proti páchateľom svedčil. Obom zločincom vymeral Mestský súd v Bratislave doživotie. Vrahovia počas procesu usvedčovali jeden druhého. Brutálny čin šokoval vtedy slovenskú aj rakúsku verejnosť.

O podmienečné prepustenie môžu v súčasnosti požiadať všetci doživotne odsúdení. Nebolo to však tak vždy. Od roku 2003 do roku 2010 fungoval trest absolútneho doživotia pri niektorých obzvlášť závažných úmyselných trestných činoch alebo pri ich recidíve. Súdy troch Slovákov na absolútne doživotie aj odsúdili. Tí preto podali sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Teraz teda platí, že odsúdený na doživotie sa môže dočkať slobody po 25 rokoch pobytu za mrežami.

K takýmto odsúdeným patrí aj dnes už 72-ročný Ondrej Rigo, ktorý je vo väzení za deväť vrážd, či mafiánsky nájomný vrah 50-ročný Alojz Kromka, prezývaný Lojzo Čistič. Rigo môže o podmienečné prepustenie požiadať v roku 2018. Za viacero vrážd odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Černák sa môže teoreticky dostať na slobodu v roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #doživotie #vrah #podmienečné prepustenie