MVO: K migrácii sa treba postaviť s rozumom a ľudsky

K migrácii, ktorá je podľa Platformy mimovládnych rozvojových organizácií (MVRO) v prvom rade humanitárnou krízou, sa treba postaviť s rozumom a ľudsky. Práve tento postoj je jedným z desatora Manifestu s názvom Buďme príkladom, ktorý platforma vydala pri príležitosti prvého predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie (SK PRES) od 1. júla.

11.07.2016 11:55
debata (112)

Na migračnú krízu by sme tak mali podľa mimovládok aplikovať všetky princípy humanitárnej pomoci. „Zároveň nesmieme zabúdať na to, že migrujúci ľudia nie sú jednorozmerná hrozba, ale množstvo jednotlivcov s množstvom rôznych príbehov,“ píšu v manifeste. Materiálom platforma vyzýva kompetentných, aby konali. Všetko, čo manifest obsahuje, by malo byť podľa Braňa Tichého z organizácie Človek v ohrození súčasťou aj politickej agendy, pretože obsahuje veci, ktoré treba riešiť na globálnej úrovni. Desatorom tak vyzývajú vládnych predstaviteľov, aby v rámci svojich možností pomohli.

„Pokiaľ sa chceme do budúcna vyhnúť možným problémom, ktoré by boli spojené s akýmikoľvek segregovanými komunitami, musíme už dnes zaistiť zefektívnenie integračného procesu,“ uvádza v materiáli platforma. Azylantov treba na pobyt u nás dôkladnejšie pripravovať, aby vedeli, do čoho idú, pričom Slovensko by im malo následne umožniť čo najskôr zaradiť sa do pracovného či spoločenského života.

Zároveň treba lepšie nastaviť integračný proces, ako aj viac spolupracovať s mimovládkami na tom, ako s verejnosťou hovoriť o výhodách aj rizikách migrácie tak, "aby sme sa posunuli od emocionálnej spúšte do oblasti faktov, kde máme šancu diskutovať“.

Efektívna integrácia si podľa mimovládnych organizácií vyžaduje oveľa prepracovanejšiu prácu s migrantmi, ale aj s väčšinovou spoločnosťou. „Namiesto šírenia obáv z neznámeho by mala stáť na prezentácii našej schopnosti zaradiť cudzincov do našej multikultúrnej spoločnosti,“ dodávajú mimovládky.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #mimovládne organizácie