Opozícia zorganizovala pre Fica Bonapárty aj s koncertom

Opozícia v pondelok už po štvrtýkrát prilákala ľudí na protest za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák. Akciu nazvali organizátori Bonapárty, spojená bola i s koncertom skupiny Nocadeň.

11.07.2016 20:28 , aktualizované: 20:37
bonaparte, protest IV., Foto: ,
Asi tisícku ľudí neodradilo v proteste ani horúce počasie.
debata (376)

Tá vystupovala na pódiu postavenom pred komplexom Bonaparte v Bratislave, kde si predseda vlády Robert Fico prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov.

Asi tisícku ľudí neodradilo ani horúce počasie. Poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik a bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý kedysi pôsobil na ministerstve vnútra, dav osviežovali „obyčajnou vodou“.

Politici pôvodne nemali vystúpiť, namiesto toho rozdávali hotdogy. Napokon však zopár slov povedali, keďže si ich ľudia vyžiadali. Na pódium sa postavil Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) a Martin Poliačik. Lipšic davu pripomenul dve zablokované schôdze parlamentu k odvolávaniu Roberta Kaliňáka i Roberta Fica.

„Je to prejav strachu, koalícia koná v panike,“ vyhlásil s tým, že čaká, kedy upravia pravidlá o zhromažďovaní. V tejto súvislosti pripomenul slová šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára o tom, že ulica nebude robiť politiku.

Ľudia si aj v pondelok na protest priniesli transparenty „Korupčná mafia patrí do väzenia“, „Fico-hyperkomáč“ a opäť symbolicky posielali Fica i Kaliňáka do „basy“. Organizátori však pokriky zmenili na „Máme radi Slovensko“.

V Žiline dvíhali červené karty a skandovali mafia odstúpiť

Približne šesťsto ľudí dvíhalo červené karty a skandovalo „mafia odstúpiť“ na proteste opozície na Hlinkovom námestí v Žiline. Okrem pokrikov „mafia, mafia, odstúpiť, odstúpiť" či "do basy, do basy“ sa hodinový protest niesol v pokojnej atmosfére.

Organizátori rozdávali Žilinčanom tričká s nápisom „Fico chráni zlodejov“ a červené karty s výzvou na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Program moderoval režisér Nikita Slovák. Študentov vyzýval, aby tričká s nápisom „Fico chráni zlodejov“ pravidelne nosili aj do školy. „Keď si to budú môcť ostatní každý deň prečítať a uvedomia si to, možno sa potom Fico polepší,“ vysvetlil.

Z politikov vystúpil podpredseda SaS Jozef Mihál, poslankyňa NR SR Erika Jurinová z OĽANO-NOVA či poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár, ktorého asistent si pozrel a informoval o prevodoch na bankových účtoch Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka. Jurinová zhodnotila, že už šesť rokov sa OĽANO snaží bojovať s korupciou a mafiou, no zatiaľ neúspešne.

„Kaliňák drží Fica a Fico Kaliňáka. Je to mafia. Držia sa svojej peňaženky a dobrovoľne neodstúpia,“ dodal Mihál. Rajtár vyzýval ľudí, aby vydržali, pretože si zaslúžia zmenu. „Ľudia hlasovali vo voľbách za zmenu. Ale dostali vládu mafie,“ povedal protestujúcemu da­vu.

376 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #opozícia #OĽaNO #Robert Kaliňák #kauza Bašternák #Bonaparte #SASKA