Gajdoš: Biela kniha musí reagovať na zmenené bezpečnostné prostredie

Návrh novej Bielej knihy o obrane SR, ktorá má víziu do roku 2030, vypracovalo ministerstvo obrany na základe zásadnej zmeny bezpečnostného prostredia.

12.07.2016 14:32
Peter Gajdoš Foto: ,
Rezort obrany na čele s ministrom obrany Petrom Gajdošom predstavil návrh Bielej knihy o obrane SR.
debata (27)

Tento strategicko-politický dokument, ktorý je do 20. júla v medzirezortnom pripomienkovom konaní, vychádza zo základov predchádzajúcej Bielej knihy schválenej vládou v roku 2013. Šéf rezortu obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) uviedol, že zásadne sa bezpečnostné prostredie zmenilo predovšetkým v dôsledku vývoja na Ukrajine a sú tu aj hrozby ako terorizmus, extrémizmus a migračné vlny. Ako pre novinárov dodal, tieto aspekty neovplyvnili bezpečnostnú situáciu iba na Slovensku, ale aj inde v Európe.

V návrhu Bielej knihy kladú dôraz na to, aby bola SR sebestačná pokiaľ ide o zabezpečenie obrany a ochrany SR, ale aj dôraz na zabezpečenie v zmysle článku 5 Washingtonskej zmluvy, vrátane zabezpečenia jednej mechanizovanej brigády. Tá, ako priblížil Gajdoš, má byť koncom roka 2017 v počiatočnej operačnej pohotovosti a v roku 2018 v plnej operačnej pohotovosti ako jednotka pre aliančné operácie. Článok 5 Washingtonskej zmluvy hovorí, že útok na jeden členský štát NATO je útokom na všetkých. Zatiaľ bol použitý iba raz, a to po útokoch na Svetové obchodné centrum v New Yorku z 11. septembra 2001.

Ako dodal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim, vstupom do NATO prijalo Slovensko záväzok podieľať sa svojou mierou zodpovednosti na udržiavaní bezpečnosti vo svete, k čomu je podľa neho potrebné mať určité spôsobilosti. „Nezabúdajme na to, že hlavnou úlohou ozbrojených síl a vôbec Slovenska v tomto aliančnom pakte je zabezpečiť a garantovať vlastnú obranyschopnosť,“ dodal Maxim.

„Prezbrojovanie a modernizáciu chceme zabezpečiť v dvoch etapách. Prvú v rokoch 2017 – 2020 a druhú v rokoch 2021 – 2030. Detailne to bude spracované v Pláne rozvoja a výstavby Ozbrojených síl SR ,“ informoval minister. „Takisto chcem, aby bol dôraz položený na prípravu personálu, a to nielen profesionálnych vojakov, ale aj civilných zamestnancov,“ priblížil ďalej Gajdoš. Ministerstvo tiež chce zabezpečiť tvorbu aktívnych záloh a po zanalyzovaní prvotného výcviku dobrovoľnej vojenskej prípravy skvalitniť tento projekt.

Gajdoš priblížil aj projekty, ktoré jeho rezort chce dotiahnuť v nasledujúcich dvoch – troch rokoch. Podľa jeho vlastných slov ide o dopravné lietadlá Spartan, vrtuľníky UH-60 Black Hawk, stíhacie lietadlá, radary, obrnené transportéry 8 × 8 a 4 × 4, modernizáciu bojových vozidiel pechoty či dokončenie vyzbrojovania práporu ISTAR.

Ministrovi obrany podľa jeho vlastných slov veľmi záleží aj na otvorenej komunikácii s verejnosťou. Preto rezort obrany minulý týždeň predstavil návrh aktualizovanej Bielej knihy o obrane SR bezpečnostnej komunite, Združeniu bezpečnostného a obranného priemyslu SR a zaslali ho aj členom branno-bezpečnostného výboru, trom bývalým ministrom, dvom štátnym tajomníkom a dvom bývalým náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Zároveň zdôraznil, že toto všetko rezort robí vo fáze, keď ešte môžu prípadné pripomienky prediskutovať a zapracovať.

Gajdoš ďalej dodal, že s ministerstvom zahraničných vecí vypracujú aj novú bezpečnostnú stratégiu a v rezorte obrany spracujú obrannú a vojenskú stratégiu. Bielu knihu chce Gajdoš predložiť na rokovanie vlády do konca mesiaca, predpokladá, že kabinet by ju mohol prerokovať v auguste.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Peter Gajdoš #Biela kniha o obrane SR