Ako na svojej oficiálnej internetovej stránke informuje Úrad verejného zdravotníctva, na ľudský organizmus vplývajú nielen extrémne horúčavy, ale i jedlo, potraviny či voda v prírodných a umelých kúpaliskách.
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú podľa úradu rôzne zdravotné riziká, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsy i smrť osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia.
Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únave a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.
Úrad ďalej pripomína, že počas horúčav treba dodržiavať pitný režim, dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu či alkoholu. Ideálna je obyčajná voda.
Strava má byť vyvážená a pestrá, dôležitý je dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny. Jesť tiež odporúčajú nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydinu, zemiaky a strukoviny. Vyhýbať sa treba potravinám bohatým na tuky. Ideálny odev je z prírodných materiálov, má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu.
„Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. Pri pobyte pri vodných plochách, kúpaliskách a vo voľnej prírode sa treba od 10:00 do 16:00 zdržiavať na tienistom mieste,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.