Vo väzniciach došlo k trom mimoriadnym udalostiam

V slovenských väzniciach došlo počas pár týždňov už k trom mimoriadnym udalostiam. Z Leopoldova ušiel väzeň, druhý sa pred pár dňami obesil v cele. V Ilave zas začiatkom júla spáchal samovraždu služobným samopalom príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže.

13.07.2016 13:00
Leopoldov, väznica, väzenie Foto: ,
Väznica v Leopoldove.
debata (2)

Ministerstvo spravodlivosti aj zbor, pod ktorý 18 slovenských ústavov patrí, už prijalo prísnejšie opatrenia. Udalosťami sa zaoberá aj polícia.

Posledná mimoriadna udalosť sa odohrala v leopoldovskom väzenskom ústave uplynulý víkend. V cele sa na opasku priviazanom o posteľ obesil 40-ročný Silvester K. Ten si odpykával 13-mesačný trest za krádež. V máji ho však obvinili spolu s ďalšími ôsmimi mužmi z vraždy bosa dunajskostredského podsvetia Ľudovíta Sátora v roku 2010. Toho mali zastreliť v areáli bývalého družstva v Dunajskej Strede a jeho telo mali rozporciovať,  následne pomlieť a vysypať do koryta rieky Malý Dunaj. Viacerí z obvinených majú na krku spolu s obeseným mužom aj obvinenie z ďalších dvoch vrážd v dunajskostredskom podsvetí z roku 2003.

Okolnosti prípadu vyšetrujú príslušníci Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trnave. „Menovaný nastúpil právoplatne uložený nepodmienečný trest odňatia slobody za spáchanie trestného činu krádeže,“ uviedol riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Podľa neho sa napriek opatreniam nedá úplne takejto udalosti zabrániť najmä u osôb, u ktorých nie sú podozrivé prejavy.

Vlani a tento pol rok zaznamenali v ústavoch spolu sedem samovrážd. Z nich boli od januára do júna tohto roku tri, pri priemernom počte viac ako 10-tisíc obvinených a odsúdených. Podľa Baláža dôvodom takéhoto konania je predovšetkým strata slobody, izolácia a zásadná zmena životných podmienok a z toho vyplývajúce obmedzenia alebo negatívne vzťahy s rodinou a partnermi alebo ich strata.

Ďalšia mimoriadna udalosť sa stala 4. júla vo väznici v Ilave. V noci tam prišiel 28-ročný dozorca, ktorý nemal službu. Hoci nepracoval, požičal si od kolegov samopal, že ho chce vyčistiť. Zbraň namieril proti sebe a strelil si do hlavy. Udalosť zbor ešte stále prešetruje.

Začiatkom júna sa z pracoviska mimo väznice v Leopoldove podarilo utiecť 24-ročnému Ľubomírovi Behanovi odsúdenému za lúpež. V leopoldovskej väznici si zatiaľ odpykal rok z takmer deväťročného trestu. Behan je aj po takmer šiestich týždňoch stále na úteku. Za hrubé porušenie služobnej povinnosti prepustili troch dozorcov. Pre podozrenie z trestného činu porušovania povinnosti strážnej služby im hrozí aj súd. Prípadom sa zaoberá polícia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útek #väznice #samovražda