Exprezident Gašparovič: Kiska by nemal rozhodovať o odbornej kvalite sudcov

Rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku nevymenovať ústavných sudcov z kandidátov, ktorých mu navrhol parlament, je podľa bývalej hlavy štátu Ivana Gašparoviča, nepochopiteľné.

13.07.2016 15:22
ivan gašparovič Foto: ,
Bývalý prezident Ivan Gašparovič.
debata (668)

„Prezident predsa nemôže povedať, že ich nevymenuje s tým, že nemajú záujem o ústavu, to je nezmysel,“ povedal Gašparovič.

Každý sudca podľa neho dennodenne rozhoduje či už v trestnom, občianskom alebo obchodnom práve, a to všetko má súvis s ústavou.

Podľa Gašparoviča by prezident nemal rozhodovať o odbornej kvalite sudcov. „O odbornej kvalite sudcov rozhoduje úplne iný inštitút a vyhodnocuje to Národná rada. Preto dáva prezidentovi na voľbu jedného sudcu dvoch kandidátov, aby si mal z čoho vybrať,“ doplnil. O povinnostiach prezidenta podľa neho jednoznačne hovorí ústava, aj Benátska komisia povedala, že prezident je povinný sudcov vymenovať. Expezident ďalej uviedol, že Ústavný súd už roky pracuje v menšom počte, a to nie je dobre.

Vo februári sa skončilo funkčné obdobie sudcu Ľubomíra Dobríka. Na toto miesto zvolila Národná rada dvoch kandidátov – poslancov vládneho Smeru Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú. Kiska nevymenoval ani jedného.

Gašparovič sa v súčasnosti lieči na onkologické ochorenie. „Stále som v liečebnom procese, som po dvoch závažných onkologických operáciach, zatiaľ sa cítim dobre,“ doplnil s tým, že stále chodí do svojej kancelárie, kde robí poriadok vo veciach, ktoré sa mu nakopili za 25 rokov, počas ktorých pôsobil v najvyšších štátnych funkciách.

668 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #Andrej Kiska #ústavní sudcovia