Pokémoni striehnu v uliciach

Zdá sa, že celá zemeguľa sa postupne premieňa na jedno veľké ihrisko lovcov Pokémonov. Nintento a Niantic len pred pár dňami vydali hru pre smartfóny Pokémon Go, ktorá je postavená na podivných japonských postavičkách známych ešte z animovaných seriálov z 90. rokov, a už teraz Pokémonov po uliciach, parkoch a lesoch lovia milióny ľudí.

14.07.2016 07:00
Pokemon go, Edmondsovci Foto:
Bratia Edmondsovci z Arkansasu priznávajú, že pred hrou Pokémon Go nikdy dobrovoľne na prechádzky nechodili.
debata (24)

Takže vedzte, že keď stretnete človeka, čo vyzerá, akoby sa telefónom úporne snažil odfotiť asfalt na autobusovej zastávke, netreba mu volať sanitku. Proste sa len snaží odchytiť ďalšieho Pokémona do zbierky. Možno je to práve slávny Pikachu.

Celá hra je postavená na využití smartfónov a takzvanej rozšírenej realite. To znamená, že hra do reálneho sveta umiestňuje virtuálne postavičky, ktoré je možné vidieť len cez telefón. Väčšina recenzentov tejto novej aplikácie vyzdvihuje, že sa jej akoby zázrakom podarilo zdvihnúť deti od počítačov a televízorov a vyslať ich aj na niekoľkohodinové prechádzky. Pokémoni totiž neprídu za vami do obývačky. Skrývajú sa po celom svete, a tak treba proste poctivo chodiť či behať a hľadať ich. Pokojne sa teda môže stať, že vám pri bráne bude zvoniť spotené dieťa a pýtať sa, či si k vám do záhrady môže ísť odchytiť Pokémona.

Hra Pokémon Go zatiaľ nie je oficiálne dostupná ani cez Google Play Store, ani cez Appstore. Nie je ju však problém stiahnuť z iných zdrojov. Odborníci však varujú, že tieto aplikácie môžu byť zavírusované, a tak je lepšie počkať si na oficiálnu verziu. Dátum jej vydania pre Slovensko však stále nie je známy.

S miliónmi lovcov, presnejšie povedané trénerov Pokémonov, sa už však objavili aj tienistejšie príhody. Mladá Američanka zo štátu Wyoming narazila pri hraní na prekvapujúci nález. Na mieste, kde na ňu mala čakať virtuálna postavička, objavila skutočné ľudské telo. Devätnásťročná Shayla Wigginsová sa s mobilom pred očami dostala až k rieke Big Wind, kde bola v mape ukrytá virtuálna skrýša jednej z postáv, ktorú hráči hľadajú so zapojením satelitnej navigácie. Policajti prišli po jej zavolaní na miesto onedlho, a zistili, že smrť muža, ktorého našla, zrejme nezavinil nikto cudzí úmyselne. Iný prípad hovorí o skupine tínedžerov, ktorí si vyhliadli miesto, kde sa často objavovali Pokémoni, a následne ich lovcov prepadávali a okrádali.

Podobné situácie však môžu nastať aj bez hry Pokémon. Podstatne nebezpečnejšie je, že by niekto v zápale lovu mohol vbehnúť pod auto alebo spadnúť zo schodov.

Pokémonmániu však niektorí ľudia začali využívať vskutku kreatívne a pre dobro veci. Istý americký útulok napríklad lovcov na Facebooku vyzval, aby prišli vyvetrať jedného zo psov a popri prechádzke chytali tie svoje príšerky. Výzva sa stretla so značným ohlasom.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #hra #pokémon go