Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie v kauze s Košeckým

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zastavil trestné stíhanie v kauze, v ktorej odvolaný konateľ štátnej spoločnosti MH Development Ladislav Košecký podľa poslanca Miroslava Beblavého zaplatil tri pokuty vo výške 12 786 eur z peňazí štátnej firmy.

14.07.2016 16:23
debata (7)

Ako uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, vyšetrovanie totiž žiadnym spôsobom nepreukázalo, že by štatutárny zástupca spoločnosti svojím konaním naplnil zákonné znaky skutkovej podstaty trestného činu.

Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý vo štvrtok požiadal generálneho prokuratúra Jaroslava Čižnára o zasiahnutie do kauzy. „Už len generálny prokurátor môže do kauzy zasiahnuť a zrušiť uznesenie o zastavení trestného stíhania,“ uviedol Beblavý, ktorý v roku 2014 upozornil na to, že konateľ štátnej firmy MH Development nepodal majetkové priznania, podnikal aj súkromne a v mene štátu obchodoval s vlastnou firmou. Za tieto porušenia parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií vyrubil Košeckému pokuty 12 786 eur.

„Ladislav Košecký tieto pokuty zaplatil zo štátneho – z účtu firmy MH Development. Po odhalení celej kauzy bol odvolaný a začalo sa trestné stíhanie, pričom samotný minister vnútra Robert Kaliňák informoval, že išlo nepochybne o trestný čin. Ladislav Košecký je synovcom exprezidentského páru Gašparovičovcov a vykonával stavebný dozor napríklad na ilegálnej vile syna exprezidenta. Má nepochybne veľmi dobré napojenia v Smere, ktorý ho do štátnej firmy menoval,“ uvádza Beblavý s tým, že máloktorý prípad tak potvrdzuje, že aj po zrušení poslaneckej imunity existuje „papalášska imunita, kde sa vysokopostavení ľudia napojení na vládu dostanú z akejkoľvek kauzy bez trestnoprávnej zodpovednosti“.

Ministerstvo vnútra uvádza, že Robert Kaliňák sa k tejto problematike vyjadril už na začiatku, kde vyslovil svoj osobný právny názor na informácie, ktoré mal k dispozícii. „Polícia v tejto veci viedla dve konania, začala trestné stíhanie, Ladislava K. obvinila z prečinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, obvinenie však bolo zrušené. Minister vnútra nie je orgán činný v trestnom konaní, do žiadneho vyšetrovania nezasahoval a ani nezasahuje,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová s tým, že minister vnútra rozhodnutia vyšetrovateľov a ani prokuratúry nikdy nekomentoval, nekomentuje a vždy ich bude rešpektovať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné stíhanie #MH Development