Dve firmy spájané s tetou Ankou o zmluvy zatiaľ neprídu

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa neruší zmluvy dvom z troch spoločností, ktoré sú spájané s tetou exriaditeľa poisťovne Marcela Foraia Annou Sučkovou. Zmenu svojho pôvodného plánu zdôvodnila tým, že pacienti by nemali zabezpečenú zdravotnú starostlivosť. Poisťovňa firmám Welix a SPV 40 zmluvy, ktorých platnosť vypršala na konci júna, predĺžila do konca roka okrem spoločnosti Brilance.

15.07.2016 07:00
všeobecná zdravotná poisťovňa, všzp Foto: ,
VšZP neruší zmluvy dvom z troch spoločností, ktoré sú spájané s tetou exriaditeľa poisťovne Marcela Foraia.
debata (12)

Exriaditeľ poisťovne Miroslav Vaďura, ktorý nastúpil po Foraiovi vlani októbri, označil tieto zmluvy za morálne a etické zlyhanie svojho predchodcu. V zmluvách nevidel dôvod pokračovať, pretože Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má podľa neho v týchto odbornostiach dostatočne naplnenú verejnú minimálnu sieť. To znamená, že má dostatok odborníkov v regiónoch. Dnes to však neplatí. Súčasné vedenie poisťovne argumentuje tým, že pacientom bude chýbať starostlivosť v odbore rádiológia. Ide o vyšetrenia napríklad magnetickou rezonanciou či cétečkom.

Analytik z inštitútu INEKO Dušan Zachar si myslí, že štátna poisťovňa by predĺženie týchto zmlúv mala riadne vysvetliť. „Keďže pri kauze tety Anky prišlo minimálne ku konfliktu záujmov, mala by byť potreba týchto zmlúv nadštandardným spôsobom vyargumentovaná, aby nevznikali ani najmenšie dôvody na pochybnosti o čistote takéhoto zmluvného vzťahu,“ povedal Zachar.

Hovorkyňa VšZP Petra Balážová uviedla, že nové vedenie pri predlžovaní zmlúv oboch spoločností zvážilo viaceré argumenty. Boli to aj podnety od poistencov i od Únie pomoci a podpory zdravia. Obávali sa totiž, že od júla by mohlo dôjsť k zhoršeniu dostupnosti niektorých špecialistov najmä v Košickom a Prešovskom kraji.

Napríklad, spoločnosť SPV 40 podľa Balážovej poskytuje zdravotnú starostlivosť v odbore rádiológia priamo v priestoroch košických polikliník. „Ak by lekár špecialista stanovil v poliklinikách v Košiciach bežné RTG vyšetrenie, poistenec VšZP by ho nemohol absolvovať priamo v budove polikliniky. V Lipanoch napríklad prevádzkuje RTG iba spoločnosť SPV 40 a jej nezazmluvnením by sa výrazne zhoršila dostupnosť pre poistencov,“ vysvetlila Balážová.

Štátna poisťovňa má celkovo v košickom regióne zazmluvnených 36 RTG pracovísk a v prešovskom 28. V minulom roku tam bolo ošetrených viac ako 208-tisíc poistencov štátnej poisťovne. Spoločnostiam SPV 40 a Welix preto poisťovňa dočasne predĺžila zmluvné objemy a ceny. V prípade firmy SPV 40 ide o 73 855 eur mesačne a Welixu 3-tisíc eur mesačne. Zároveň vedenie poisťovne podľa Balážovej nariadilo hĺbkovú kontrolu u týchto poskytovateľov a na základe jej výsledkov rozhodne o ďalšom postupe.

Poisťovňa však od júla nepokračuje v zmluve s firmou Brilance, ktorá bola spájanou s tetou Ankou. Podľa VšZP nespĺňa základnú podmienku zabezpečenia komplexnej zdravotnej starostlivosti pri diagnostike a manažmente pacientov s osteoporózou. Dôvodom sú aj zistené nedostatky vo vedení zdravotnej dokumentácie.

Exriaditeľ VšZP Forai minulý rok čelil podozreniu, že poisťovňa pod jeho vedením uzatvorila zvýhodnené zmluvy s firmami, kde figuruje alebo figurovala jeho takmer 80-ročná teta. Forai kvôli týmto zmluvám prišiel o riaditeľský post.

Viaceré zmluvy VšZP a aj zmluvy tety Anky od novembra preveruje aj Najvyšší kontrolný úrad. Hovorkyňa Daniela Bolech Dobáková uviedla, že kontrola sa chýli ku koncu a výsledky by mali byť známe už teraz v lete. Zmluvami sa zaoberá aj Národná kriminálna agentúra. Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej vyšetrovanie sa ešte neskončilo.

Pokiaľ ide o súkromné zdravotné poisťovne, tak Dôvera má so spoločnosťami Welix, SPV 40 a Brilance uzatvorené zmluvy na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odboroch rádiológia. SPV 40 prepláca aj ortopedické výkony a výkony cievnej chirurgie. Ďalšia súkromná zdravotná poisťovňa Union sa nevyjadrila, či spomínaným firmám uhrádza výkony a má s nimi zmluvy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecná zdravotná poisťovňa