Ochranári sú proti plánu výstavby vodného diela Slatinka

Občianske združenie Slatinka žiada o vyradenie vodného diela (VD) Slatinka zo zoznamu verejných prác zahrnutých v Rozvojovom programe priorít verejných prác na roky 2017 až 2019, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja podľa podkladov jednotlivých ministerstiev.

15.07.2016 12:00
debata (11)

VD Slatinka, ktorého výstavba má stáť skoro 136 miliónov eur, zaradilo do zoznamu ministerstvo životného prostredia (MŽP) s tým, že zdrojom financovania výstavby bude rozpočet Európskej únie, konkrétne Operačný program Kvalita životného prostredia (OP KŽP). Občianske združenie Slatinka iniciovalo hromadnú pripomienku, pretože VD Slatinka podľa neho „nespĺňa náležitosti na zaradenie do rozvojového programu priorít verejných prác“.

Združenie argumentuje, že VD Slatinka bolo počas prípravy OP KŽP z neho vyradené. Podľa pravidiel Európskej komisie totiž majú byť zo zdrojov EÚ financované prioritne len zelené udržateľné opatrenia, nie výstavba vodných nádrží. Vodné dielo Slatinka nie je v takej etape technickej prípravy, ktorá by umožňovala začatie stavby do roku 2019, pretože ešte nebol ukončený proces posudzovania vplyvov na životné prostredie a nebolo vydané územné ani stavebné povolenie.

Okrem toho štátna expertíza pred 19 rokmi posudzovala iný stavebný zámer, ako v súčasnosti investor prezentuje. Ukončené nie je ani majetkové vyrovnanie územia, kde má stáť priehrada. „Miestna komunita dôrazne nesúhlasí s výstavbou nádrže s negatívnym vplyvom na životné prostredie celého územia,“ zdôrazňuje Slatinka a pripomína, že návratnosť financií na výstavbu vodného diela Slatinka je viac ako 450 rokov.

Vodné dielo Slatinka, ktoré je plánované viac ako 50 rokov medzi Zvolenom a Zvolenskou Slatinou na rieke Slatina, by malo zatopiť 12 km dlhé údolie s cennými biotopmi a ojedinelými prírodnými spoločenstvami. Zničená by mala byť aj dedina Slatinka. „Účel tejto stavby sa stále mení, vie sa v podstate iba to, že by malo ísť o akumulačnú priehradu s objemom cca 27 miliónov m3 úžitkovej vody. Ani investor (Vodohospodárska výstavba) však stále nevie, kto by mal čerpať vodu z tejto nádrže,“ píše OZ Slatinka.

V prípade výstavby priehrady by bolo zatopených 266 hektárov územia. Úplne zatopená by bola dedinka Slatinka a niekoľko desiatok rekreačných objektov. V zátopovom území by zanikli minimálne štyri mimoriadne cenné prírodné lokality, ktoré majú hodnotu prírodných rezervácií.

Hromadnú pripomienku môže podporiť aj verejnosť na internetovej stránke www.ekoforum.sk/…erejne-prace.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vodné dielo #Oz #Slatinka