Cestovanie utŕžilo ďalšiu ranu

Perlou turistického ruchu vo Francúzsku otriasol krvavý teroristický útok. Mesto Nice je pre francúzsku letnú dovolenku rovnako dôležité ako pre Slovensko najvyššie hory Vysoké Tatry.

17.07.2016 15:00
Nice, dovolenka Foto:
Dovolenkárov na plážach v Nice a celkovo na francúzskej Riviére ubudne.
debata (15)

Cestovné kancelárie zo susednej Českej republiky očakávajú po útokoch až tretinový pokles predaja zájazdov do Francúzska. Slovenské až také pesimistické nie sú, aj keď mesto Nice začínalo navštevovať aj čoraz viac Slovákov.

Lacné letenky už od 99 eur úspešne lákali Slovákov na dovolenku v Nice. Čoraz viac mladých ľudí sa zaujímalo o víkendové dovolenky, ktoré zahŕňali letenku a hotel. Pri nízkych cenách ropy sa hlavné európske metropoly dajú navštíviť za pár desiatok eur a práve mesto Nice patrilo medzi cenové bomby tohto leta. Predvlani sa zo Slovenska do krajiny galského kohúta vybralo cez cestovné kancelárie okolo 12-tisíc Slovákov. Tento rok však len na futbalové ME vo Francúzsku prišlo slovenský tím na jeho štyri zápasy podporiť viac ako 20-tisíc fanúšikov zo Slovenska.

„Zvažovali sme v auguste odletieť na víkend do Nice. No po štvrtkovej tragédii chce priateľka ísť radšej do Barcelony. Španielske prímorské mesto vyzerá na fotkách rovnako krásne ako to francúzske a jediný rozdiel je v tom, že sa v ňom budeme cítiť bezpečnejšie. Aj keď je pravda, že teroristi môžu zaútočiť všade v západnej Európe, ale vo Francúzsku sa to, žiaľ, deje akosi pričasto,“ povedal Peter Knapko z Bratislavy.

Na promenáde juhofrancúzskeho mesta Nice vo štvrtok večer postávali tisícky ľudí. Rodiny aj s malými deťmi do ulíc lákal veľkolepý ohňostroj odpálený k výročiu dobytia Bastily. Svetelná šou v tomto období láka na francúzsku Riviéru aj tisícky turistov. Zákerný útok v podobe nasmerovania nákladného auta do davu ľudí nikto nečakal.

Stop poznávacím výletom

Ešte pred teroristickým útokom rástol na Slovensku záujem o návštevu krásneho francúzskeho prímorského mesta. „Predaj leteniek do Nice narástol oproti minulému roku o 32 percent,“ priblížil Patrik Vas, marketingový špecialista spoločnosti špecializujúcej sa na predaj leteniek Pelikan.sk. Dnes cestovné kancelárie počítajú s tým, že Slováci v prvom momente na hrozný teroristický útok zareagujú zníženým záujmom o Francúzsko. „Po minuloročných útokoch na francúzske hlavné mesto sa cestovateľské správanie Slovákov zmenilo a globálne klesol záujem o cestovanie do populárnych európskych metropol. V prípade Paríža bol záujem tesne po útokoch o 30 percent nižší a ostal na tejto úrovni približne päť až šesť týždňov. Potom sa predaje vrátili k štandardným číslam, a to za niekoľko dní,“ pokračoval Vas.

Väčšina z 300 slovenských cestovných kancelárií sa nešpecializuje na dovolenkové zájazdy do mesta Nice. „Ja osobne o žiadnej takej neviem,“ povedal Stanislav Macko, prezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky. Útok na perlu francúzskeho turizmu sa pravdepodobne prejaví znížením záujmu o celú krajinu galského kohúta. „Tesne po teroristických útokoch v Paríži sme prvé týždne zaznamenali citeľný pokles záujmu o poznávacie zájazdy do hlavného mesta Francúzska. Po pár týždňoch sa však situácia upokojila a záujem slovenských dovolenkárov sa opäť vrátil na pôvodné úrovne. Rovnaký scenár sa môže zopakovať aj teraz,“ odhadol budúci vývoj Macko.

Pre veľa ľudí je totiž stále životným snom aspoň raz sa pozrieť do Paríža a rodiny s deťmi láka napríklad aj Disneyland nachádzajúci sa v tesnej blízkosti hlavného mesta Francúzska. Francúzsku k vysokej návštevnosti v tomto roku pomohli aj majstrovstvá Európy vo futbale a ešte stále prebiehajúca cyklistická súťaž Tour de France. „Teroristické útoky majú vo všeobecnosti negatívny dosah na záujem ľudí o cestovanie lietadlom, pričom podobné útoky vo väčšine prípadov odradia od cestovania najmä ľudí, ktorí lietajú menej často. V zásade však platí, že teroristické útoky majú krátkodobý vplyv na predaj individuálnych leteniek a takmer žiadny na predaj biznis leteniek, teda na predaj leteniek, ktoré sa nakupujú z dôvodu pracovnej cesty,“ uviedol Vas.

Nebezpečne? Ale lacno

Bezpečnosť ako jedno z hlavných kritérií zvažujú hlavne Slováci cestujúci k moru raz za rok. „V televízii každú chvíľu vidím nejaký teroristický útok na lietadlo alebo nevinných dovolenkárov pokojne oddychujúcich pri mori. Toto leto sme sa preto rozhodli ísť autobusom do Bulharska. Za podobnú cenu sa pritom dalo ísť aj letecky do Egypta, ale v prospech Čierneho mora hral nulový počet teroristických útokov v Bulharsku,“ povedala Monika Anyalaiová z Komárna. Aj podľa cestovných kancelárií Slováci v tomto roku najviac navštívia Bulharsko, Chorvátsko, Grécko a Taliansko.

„V minulosti veľmi obľúbené Turecko utrpelo poslednými teroristickými útokmi na letisko v Istanbule. Aj keď tu treba povedať, že za dvadsať rokov, čo predávame dovolenky v tureckých letoviskách, sa v nich nestal žiadny teroristický útok a miesta sú veľmi vzdialené od vojnového konfliktu prebiehajúceho na hraniciach Turecka a Sýrie. Rovnako s príchodom arabskej jari citeľne klesol záujem aj o Egypt a Tunisko,“ priblížil Macko. Krajina faraónov dlhé roky lákala Slovákov na luxusnú dvojtýždňovú dovolenku v 5-hviezdičkovom hoteli so stravou v cene 500 eur. Turecko zas obľubovali rodiny s deťmi a Tunisko bol lacná exotika. Aj dnes môžu odvážni dovolenkári cestovať do týchto krajín za pár eur. Napríklad 8-dňová dovolenka v egyptskej Hurgade sa dá na webe kúpiť za 400 eur na osobu. Za podobné ceny môžu Slováci ešte toto leto letieť aj do Turecka a Tuniska.

V Turecku ceny dovoleniek smerom dole zrazil teroristický útok v Istanbule. Koncom júna traja teroristi zaútočili na miestne letisko Atatürka a zabili okolo 40 ľudí. Zďaleka pritom nejde o ojedinelý útok radikálov v krajine polmesiaca. Napríklad 20. júla 2015 sa samovražedný atentátnik odpálil pred kultúrnym strediskom v meste Suruc. O život vtedy prišlo 34 ľudí. Až 104 osôb zomrelo počas výbuchu bômb na mierovom zhromaždení v Ankare. Hlavne ruskí turisti prišli o život pri výbuchu bomby v lietadle odlietajúcom z egyptského letoviska Hurgada. V troskách lietadla zahynulo v novembri 2015 až 224 ľudí. Tunisko povesť bezpečnej turistickej destinácie stratilo v júni 2015 po tom, čo terorista priamo na pláži strieľal do nič netušiacich turistov. O život vtedy prišlo 31 dovolenkárov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #turistický ruch #Nice