Dovolenkári do Turecka lietajú aj naďalej

Turecko patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové ciele Slovákov. Vlani ho len cez cestovky navštívilo viac ako 101-tisíc dovolenkárov. Na tureckej riviére ich aj v súčasnosti oddychujú tisíce. Ani nevydarený pokus o vojenský prevrat počas piatkovej noci neodradil cestovné kancelárie a turistov od dovolenky v tejto krajine.

18.07.2016 12:00
turecko, letisko, turisti, dovolenky, dovolenkári Foto: ,
Napätá situácia v Turecku zatiaľ slovenských turistov od dovolenkovania v tejto krajine neodrádza.
debata (7)

V turistických rezortoch návštevníkom vraj nič nehrozí a politické udalosti sa ich nedotkli. Ľudia zase nechcú prísť o svoje peniaze, pretože, ak by stornovali zájazd, cestovka im nemusí nič vrátiť. Pokoj v prímorských oblastiach potvrdil aj rezort diplomacie. Ten na svojej internetovej stránke upozornil ľudí, aby zvážili cestovanie len do určitých oblastí Turecka.

Cestovné kancelárie na Slovensku momentálne nezaznamenali žiadne storná dovoleniek v Turecku. „Nemám žiadne signály od kolegov, že by dochádzalo k stornovaniu pobytov,“ uviedol včera prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko. Do Turecka cez víkend odletelo viacero chartrových letov a viaceré sa, naopak, z tejto krajiny vrátili. Dovolenky v tureckých letoviskách podľa Macka prebiehajú bezproblémovo. " Z bratislavského letiska odleteli aj naň prileteli všetky naplánované lety, z aj do Turecka," uviedla pre Pravdu hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. Ešte v sobotu letisko informovalo cestujúcich prostredníctvom sociálnej siete, že v ten deň boli naplánované štyri odlety z Bratislavy do tureckej Antalye a štyri prílety z nej. Do tejto destinácie sa odlietalo aj v nedeľu.

V tom čase stále platilo odporúčanie rezortu zahraničných vecí necestovať do Ankary či Istanbulu. Slovákom v Turecku zároveň odporúča, aby zachovali pokoj, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií, osobitne v Ankare a Istanbule, a aby obmedzili pohyb po krajine. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák zdôraznil ešte v sobotu, že nevidí dôvod na paniku. „Situácia v tureckých letoviskách, kde je väčšina slovenských návštevníkov, je pokojná a cestovní operátori fungujú normálne,“ vyhlásil Lajčák. Vládny špeciál sa zatiaľ do Turecka nechystá, je však v pohotovosti.

V tejto euroázijskej krajine je podľa dobrovoľného registračného formulára 1 608 Slovákov, ministerstvo však hovorí, že reálne počty sú nepochybne podstatne vyššie. Lajčák povedal, že v noci na sobotu poslali Slovákom v Turecku núdzovú SMS, ktorú prijalo približne 4 000 ľudí. Slovenským dovolenkárom radí zachovať pokoj, nevychádzať z ubytovacích zariadení a dodržiavať pokyny miestnych zložiek. Tiež najmä nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách štátu.

Zástupcovia cestovných kancelárií hovoria, že rozhodnutie o tom, či ísť na dovolenku do Turecka, alebo zostať doma, je teraz individuálne a závisí od každého turistu. Viacerí, ktorí niekoľko hodín po neúspešnom prevrate prileteli z Antalye, hovorili, že v rezortoch je pokoj a o prevrate sa dozvedeli len od domácich zamestnancov v hoteloch. V prímorských letoviskách nebola žiadna napätá situácia a problémy neboli ani na ceste autobusom na medzinárodné letisko v Antalyi.

Problémy či odletieť na dovolenku do Turecka, mali najmä Slováci, ktorí mali odísť v piatok v noci a v sobotu ráno. Mnohí sa sťažovali, že nedostali žiadne inštrukcie od cestovných kancelárií, a priznali, že majú strach cestovať. Všetci však mali podľa našich informácií odletieť.

Škrtel hlási, že je v poriadku

Napätá a dramatická politická situácia zastihla v Turecku aj kapitána slovenskej futbalovej reprezentácie Martina Škrtela. Handlovský rodák minulý týždeň prestúpil z FC Liverpool do Fenerbahce Istanbul za sedem miliónov eur. „Ahojte priatelia, som v poriadku a sledujem, ako sa vyvinie situácia tu v Turecku. Ďakujem vám všetkým za podporu,“ odkázal 31-ročný stopér prostredníctvom Facebooku. (sita)

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Turecko #dovolenkári #pokus o prevrat v Turecku