Pred Bonaparte tentoraz rozdávali pagáče

Ten, kto si myslel, že si zaspieva spolu s českou folkovou legendou Františkom Nedvědom a jeho skupinou, prišiel pred bratislavský komplex Bonaparte nadarmo.

18.07.2016 18:32 , aktualizované: 19:43
protest, Bonaparte Foto: ,
Protest pred komplexom Bonaparte.
debata (408)

Hviezda, ktorá mala byť súčasťou akcie opozičných politikov, si to v pondelok na poslednú chvíľu rozmyslela. Zrušenie koncertu Nedvěd odôvodnil chorobou.

Či vôbec českí umelci vopred vedeli, že pôjde o politický protest, to ich manažér Ľudovít Ferenc pre Pravdu nevedel potvrdiť. Rovnako Ferenc nevedel ani to, či ešte niekedy v budúcnosti budú vystupovať pred touto bratislavskou bytovkou, v ktorej býva premiér Robert Fico.

Demonštrácia, ktorú organizujú opozičné strany SaS a OĽaNO-Nova, sa začala v pondelok podvečer. Podľa odhadov na ňu prišlo niekoľko stoviek ľudí. Rozdávala sa im minerálka, káva a pagáče. Nedvědovcov zastúpila kapela Gipsy Daniel z Vranova nad Topľou.

Šéfovi OĽaNO-Nova Igorovi Matovičovi sa nepáčilo, že im mestská časť Staré Mesto zakázala postaviť pódium a aparatúru. Organizátorom mala hroziť pokutou 33-tisíc eur. Matovič však priznal, že na zaujatie verejného priestranstva pred Bonaparte nemajú od mestskej časti povolenie. Podľa neho naň čakali 3 týždne a nedočkali sa. Majiteľ pozemku oproti komplexu organizátorov na svoj pozemok vpustil, a postavili pódium tam. K obytnému komplexu boli potom protestujúci otočení chrbtom.

Účastníci demonštrácie si priniesli vlastnoručne vyrobené transparenty, obliekali si tričká „Fico chráni zlodejov“ a skandovali heslá, burcujúce k odchodu ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Bytovku strážili desiatky policajtov.

Účastníci demonštrácie si priniesli... Foto: Pravda, Robert Hüttner
protest, Bonaparte Účastníci demonštrácie si priniesli vlastnoručne vyrobené transparenty.

Zhruba od druhej polovice júna išlo v poradí o piatu protestnú akciu, ktorú opoziční politici spájajú s kauzou Bašternák. Záujem o tento protest zo strany verejnosti postupne klesá, na prvých mítingoch sa zúčastnilo od 2 do 5-tisíc ľudí. Aj preto zrejme ich organizátori siahli po umelcoch, pred Bonaparte už vystupovala kapela Noc a deň, ľuďom sa prihovárali herci. Ku kultúre pridali politici tiež občerstvenie, minulý pondelok tu poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova) aj s dobrovoľníkmi rozdávali párky v rožku.

SaS a OĽaNO-NOVA sa prostredníctvom nátlakových akcií snažia dosiahnuť odstúpenie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra. Tvrdia, že vďaka Kaliňákovmu vplyvu doteraz neboli vyšetrené podozrenia z daňových podvodov, súvisiace s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Obvinenia opozície Kaliňák poprel a prirovnal ich ku schizofrénii.

Protesty pred budovami, kde bývajú politici, zaviedli straníci z opozície len nedávno. Prvý sa uskutočnil v minulom volebnom období a súvisel s kauzou tendra na CT prístroj v piešťanskej nemocnici. Verejnosť pred dom vtedajšieho šéfa parlamentu Pavla Pašku v Košiciach zvolal už bývalý poslanec Alojz Hlina. Blokádou ciest a priestorov pri obydliach pritom nie sú obmedzovaní len politici, ale tiež bežní ľudia, ktorí v okolí bývajú. Aj toto vzal do úvahy maďarský ústavný súd, keď pred pár dňami rozhodol, že demonštrovať pred domom premiéra nie je dovolené.

© Autorské práva vyhradené

408 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Bašternák #Bonaparte