Rovný ako hlavný hygienik končí

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker hľadá nového človeka na post vysokopostaveného úradníka. Tentoraz ide o funkciu hlavného hygienika. Dlhoročný lekár hygienik Ivan Rovný, ktorý Úrad verejného zdravotníctva doteraz viedol, požiadal ministra o uvoľnenie z funkcie. Podľa rezortu plánuje ísť do dôchodku. V súčasnosti je na dovolenke.

19.07.2016 08:35
debata (4)

„V odbore verejného zdravotníctva si profesor Rovný odkrútil 41 rokov a už dosiahol dôchodkový vek, tak požiadal ministra o uvoľnenie z funkcie,“ vysvetlila hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Ministerstvo ešte v polovici júla vypísalo na post konkurz. Termín na predkladanie ponúk je do konca tohto týždňa. „Predpokladáme, že výberové konanie na pozíciu hlavného hygienika bude ukončené do konca júla,“ povedala hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková.

Uchádzač o funkciu má mať lekárske vzdelanie so špecializáciou zameranou na ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia. Rezort zdravotníctva vyžaduje aj bezpečnostnú previerku na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami. Od hlavného hygienika sa vyžaduje aj znalosť anglického jazyka a najmenej desaťročná odborná prax.

Úrad, ktorý vedie hlavný hygienik, má dôležité poslanie. Okrem toho, že určuje programy, ako zlepšiť verejné zdravie, je v rôznych napríklad potravinových kauzách garantom ich objasnenia. Posudzuje kvalitu pitnej vody, vody na kúpanie, ako aj dosahy na životné prostredie, monitoruje vplyv výživy na verejné zdravie.

Dozoruje zariadenia spoločného stravovania. Zameriava sa tiež na prevenciu, kontrolu infekčných ochorení, koordinuje imunizačný program v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie.

V minulosti Rovný prešiel viacerými funkciami na ministerstve zdravotníctva. Od vedúceho oddelenia hygieny a epidemiológie, cez generálneho riaditeľa sekcie hygieny a epidemiológie, po štátneho tajomníka.

Hlavným hygienikom bol od roku 2004, s výnimkou roku 2011. Vyštudoval Lekársku fakultu Karlovej univerzity v Prahe. Absolvoval odborné stáže vo viacerých krajinách. V minulosti pracoval na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Prednáša aj na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Rovný #Úrad verejného zdravotníctva #Tomáš Drucker #hygienik