Švecová vyzvala Harabina, aby vrátil odmeny vo výške 113 000 eur

Štefan Harabin si počas svojho druhého funkčného obdobia na poste predsedu Najvyššieho súdu pridelil odmenu 40-tisíc eur za rok 2009 a odmenu 73-tisíc eur za rok 2010.

19.07.2016 14:11 , aktualizované: 15:49
vlada, Svecova, Foto: ,
Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.
debata (175)

„Čiže za prvých 18 mesiacov svojho druhého funkčného obdobia si sám sebe vyplatil odmenu vo výške 113-tisíc eur,“ informoval médiá vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou na najvyššom súde Boris Urbančík.

Predsedníčka NS SR Daniela Švecová zároveň podľa Urbančíka vyzvala Harabina, aby odmenu vrátil. Od Harabina zatiaľ informácie nemajú, nenachádza sa momentálne v práci. Taktiež požiadali Najvyšší kontrolný úrad, aby preveril, či tieto odmeny boli vyplatené v súlade so zákonom.

Najvyšší súd vidí vo vyplácaní odmien hlavne etický problém. „Mal by ich vrátiť na základe toho, že to jednoducho nie je v súlade s etikou. Tá výške odmeny, si myslíme, zďaleka prevyšuje štandardné odmeny, ktoré boli v tom čase vyplácané a pridelil si ich sám,“ odpovedal Urbančík. Ako dodal, tieto spomínané odmeny sám sebe vyplatil v čase, keď ako predseda NS SR nepustil kontrolu ministerstva financií na najvyšší súd. Ako Urbančík dodal, predsedníčka NS SR Švecová si nevyplatila a nepridelila žiadne odmeny odkedy je vo funkcii.

Urbančík zároveň informoval, že na najvyššom súde preverujú archívy. Keďže sa tam nachádzala aj správa audítorskej firmy o audite, nevideli pôvodne dôvod, prečo odmeny prešetrovať. Ale na základe novinárskeho podnetu ešte raz prešetria vyplatené odmeny.

Vo videu zverejnenom na Facebooku Štefan Harabin odmieta spôsob medializovania informácií o jeho odmenách bez toho, aby bol k téme oslovený. Okrem iného tvrdí, že „tento príplatok poberá okrem Harabina na trestnom kolégiu ďalších 16 trestných sudcov a na Špeciálizovanom súde v Pezinku tiež minimálne 16 trestných sudcov“.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #odmeny #Štefan Harabin