Turčák vraj nechcel byť generálom

Prednostom Okresného úradu v Tvrdošíne je generál na výsluhovom dôchodku. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby udelenie tejto hodnosti Jozefovi Turčákovi nesprevádzali pochybnosti, či nebolo účelové.

19.07.2016 20:00
Jozef Turčák Foto:
Jozef Turčák na archívnej snímke z roku 2009.
debata (78)

Predovšetkým kvôli vyššiemu výsluhovému dôchodku vyplývajúcemu z novej hodnosti. Niekoľko hodín po vymenovaní za colného generála totiž odišiel do civilu a hneď aj na šéfovský post v štátnej správe. Turčák akékoľvek podozrenia odmieta.

Na prípad upozornila na svojom blogu aktivistka Monika Kozelová. Podľa nej Turčák si prevzal hodnosť generála v uniforme ušitej na mieru podľa vlastného návrhu za 7 450 eur. Po odchode do penzie navyše bude mesačne dostávať plat a dôchodok niekoľko tisíc eur.

Jozefa Turčáka vymenoval za generála na návrh vlády prezident Andrej Kiska 30. júna. Vtedy bol ešte na pozícii generálneho riaditeľa sekcie colných úradov Finančného riaditeľstva. Prezident aj minister financií Peter Kažimír, ktorý Turčáka odporučil povýšiť, údajne vedeli, že sa chystá do penzie. „Doma som sľúbil, že sa vrátim domov. Ponuku na okresnom úrade som dostal z dôvodu, aby som ostal v štátnom sektore a bol nápomocný, ak by to bolo potrebné,“ vysvetlil generál vo výslužbe. Tvrdí, že najskôr ani sám nevedel, že ho chce minister financií navrhnúť na vymenovanie. „Poprosil som ho, keďže budem odchádzať z pozície, aby návrh nepodával. Povedal mi, aby som to nechal na ňom. Napokon návrh na Úrad vlády poslal a bolo to v rukách pána prezidenta. Ten mu vyhovel aj napriek tomu, že z činnej služby odchádzam,“ povedal Turčák pre Pravdu.

Turčák poprel akékoľvek zvýhodnenie v súvislosti s hodnosťou generála. „Nemám z toho žiadnu výhodu, nové rozhodnutie o služobnom plate už nedostanem. Mne prináleží len výsluha za odslúžené roky, v ktorej som slúžil s hodnosťou plukovníka,“ povedal. Finančná správa rovnako ako Turčák odmieta špekulácie o tom, že povýšenie malo byť len kvôli navýšeniu dôchodku. „Hodnosť generála nemá vplyv na výšku výsluhového dôchodku. Reálne by musel v danej hodnosti odslúžiť aspoň jeden kalendárny rok – celý, aby to malo priaznivý efekt na jeho výsluhový dôchodok," napísala Finančná správa. Do výpočtu výsluhového dôchodku sa mu podľa nej započítava obdobie posledných desať ukončených rokov, to znamená od roku 2006 do roku 2015. Na povýšenie potreboval Turčák uniformu colného generála, ktorú dosiaľ Finančná správa nemala. Preto sa rýchlo musela postarať o jej vyhotovenie. „Narýchlo sme museli osloviť špecialistku, ktorá návrh na uniformy bežne robí. Procesu verejného obstarávania som sa nezúčastnil, ale všetko prebehlo v súlade so zákonom,“ vysvetlil Turčák s tým, že rovnošata bude slúžiť na reprezentovanie Finančnej správy. „Uniforma je majetkom štátu, ja si mám právo pri pevne stanovených príležitostiach uniformu obliecť a reprezentovať colníkov na Slovensku,“ uzavrel generál.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Turčák