V jadrovej elektrárni v Mochovciach policajti zhabali účtovníctvo

Slovenské elektrárne majú za sebou ďalšiu policajnú raziu. Elitní policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) v stredu zadržali účtovné doklady v Atómových elektrárňach v Mochovciach. Týkať sa majú dodávateľov, ktorí sa podieľajú na ich dostavbe.

20.07.2016 12:11 , aktualizované: 20:00
Mochovce, jadrová elektráreň, atómová... Foto: ,
Atómka v Mochovciach.
debata (20)

Ďalšie razie mali prebiehať aj na iných miestach, napríklad v Košiciach. „Môžeme potvrdiť, že Národná kriminálna agentúra prezídia Policajného zboru vykonáva takmer na celom území Slovenska zaisťovacie úkony v súvislosti so zabezpečovaním účtovných dokladov pre účely trestného konania,“ povedal hovorca prezídia Martin Wäldl. Kde presne policajti zasahovali ani v akej spojitosti, nekonkretizoval. „Bližšie informácie poskytneme, len čo to procesná situácia dovolí,“ dodal.

Pred hlavným vstupom do areálu elektrární v Mochovciach, ktorý je zvonka chránený závorovým systémom a strážnou službou, bolo v stredu asi o druhej popoludní rušno. Okolité parkoviská boli plné, závory sa dvíhali, aby pustili vozidlá dovnútra alebo von.

Informáciu, či boli v elektrárňach elitní policajti, nechcel nikto potvrdiť. Ani vonku tomu v tom čase nič nenasvedčovalo. Strážna služba novinárov dnu nepustila a upozorňovala, že v blízkom okolí elektrárne je zakázané fotografovať. Ide o bezpečnostné opatrenie.

Slovenské elektrárne prítomnosť polície potvrdili. „NaKA vstúpila na stavbu tretieho a štvrtého bloku Atómových elektrárni Mochovce do kancelárií bývalého dodávateľa dostavby elektrárne,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Razia nebola v Slovenských elektrárňach jediná. Policajti sa o ne zaujímali ešte v októbri 2015. Kontrolné orgány vtedy urobili záťah vo vodnej elektrárni Gabčíkovo, pri ktorej zaistili dokumenty z obdobia privatizácie. Na základe medzinárodných zmlúv nemohol taliansky energetický gigant Enel v roku 2006 sprivatizovať spolu so Slovenskými elektrárňami aj Gabčíkovo.

Vtedajšia pravicová vláda vyriešila zákaz privatizácie pomocou 30-ročného prenájmu Vodného diela Gabčíkovo priamo Slovenským elektrárňam. Po rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave z marca 2015, ktorý vyhlásil zmluvu o prevádzke vodnej elektrárne za neplatnú, sa jej jediným prevádzkovateľom stal štát.

Zlaté vajce slovenskej ekonomiky by však mohlo byť opäť v rukách štátu. Do Slovenských elektrární má totiž vstúpiť český Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý akcie od Talianov kupuje.

Nový investor má na seba v prvej fáze predaja prevziať najskôr 33 percent akcií a neskôr po spustení Mochoviec zvyšný podiel. Štát má predkupné právo na 17 percent akcií, ale nemá zaručené podmienky, za akých by ich kúpil. Súčasná aj budúca pozícia štátu v elektrárňach tak môže byť slabá.

Za odchodom talianskeho Enelu treba hľadať finančné problémy zahraničného energetického gigantu. Ziskové Slovenské elektrárne majú problém jedine s dostavbou elektrární v Mochovciach. Nedávno dokončili stavebné práce na treťom bloku, jadrové palivo však v tomto roku napriek pôvodným zámerom doň nedovezú.

Termín spustenia bloku zostáva na budúci rok, štvrtý o rok neskôr. Mochovce zaťažuje aj sústavné navyšovanie rozpočtu. Kým v plánoch z roku 2008 sa hovorilo o sume 2,8 miliardy eur, vlani nemali konečné náklady na dostavbu presiahnuť 4,6 miliardy eur. V júni tohto roka generálny riaditeľ Slovenských elektrární Nicola Cotugno uviedol, že rozpočet sa bude opäť meniť.

Rušno je aj okolo tepelnej elektrárne Vojany. V prípade našej najväčšej čiernouhoľnej elektrárne padol podľa informácií Pravdy neoficiálny verdikt, že ju zatvoria. Vedenie Slovenských elektrární už dlhší čas upozorňuje na to, že Vojany fungujú bez akejkoľvek podpory štátnej dotácie.

Naopak, podporu poberajú slnečné elektrárne, ale aj elektrárne v Novákoch, kde sa spaľuje domáce hnedé uhlie. Vojany by mohol zachrániť americký investor Theta Energy Group, ktorý koncom februára tohto roka predstavil svoj zámer vybudovať vo Vojanoch ekologický technický park so spaľovaním biomasy. O osude východoslovenskej prevádzky čoskoro rozhodne aj nový investor EPH.

Prostredníctvom ministerstva hospodárstva vlastní štát v Slovenských elektrárňach 34-percentný podiel. Zvyšných 66 percent kúpil v roku 2006 za 840 miliónov eur taliansky Enel. V privatizačnej cene sa však neodzrkadlilo, že ceny elektriny pôjdu prudko hore, a tak de facto štát na transakcii prerobil.

Čisté zisky elektrární za roky 2006 až 2015 dosiahli už 2,4 miliardy eur. Vláda pritom pred privatizáciou tvrdila, že zisky podniku v rokoch 2006 až 2010 dosiahnu spolu 100 miliónov eur. K zoštátneniu elektrární, ktoré sa spomína aj v údajnom spise Gorila, došlo ešte počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

V prípade Slovenských elektrární už vedie polícia niekoľko trestných stíhaní.

Článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Tibor Gašpar #policajná razia #NAKA