Matovič vedel, že musí žiadať o povolenie na pódium pred Bonaparte

Vyvolať škandál aj tam, kde nie je? Lídra OĽaNO Igora Matoviča rozhnevalo, že opozícia nemohla postaviť pódium pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave, kde tento pondelok demonštrovala za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

21.07.2016 12:00
protest, bonaparte, demonštrácia, opozícia Foto: ,
Opozícia chce v protestoch pred Bonaparte pokračovať do konca leta.
debata (163)

Rozhorčenie Matoviča však nie je namieste, podľa bratislavského Starého Mesta na stavbu bolo potrebné povolenie, o čom politik dopredu vedel. Matovič však tvrdí opak a myslí si, že úrady len naťahujú čas.

Starosta mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík na sociálnej sieti uviedol, že žiadosť o zvláštne užívanie komunikácie pre potreby postavenia pódia im doručili 23. júna. Následne 8. júla na úrade prerušili konanie s tým, že žiadateľa vyzvali doplniť žiadosť o kótovaný nákres a stanovisko krajského dopravného inšpektorátu. „Rovnako postupujeme pri každom podobnom užívaní komunikácie či zaujatí verejného priestranstva – pri stavbe lešenia, umiestnení letnej terasy atď. Pán Matovič bol o tomto opakovane telefonicky informovaný s tým, aby čo najskôr doplnil požadované doklady a bude vydané rozhodnutie. Do dnešného dňa tak neurobil,“ vyhlásil starosta.

Zákony musia platiť pre všetkých rovnako.
Radoslav Števčík, starosta bratislavského Starého Mesta

Šéf OĽaNO-Nova tvrdí, že až v deň protestu im doručili z mestskej časti oznam, že prerušujú konanie a vyzývajú na doplnenie žiadosti. „Keď sme tam chodili orodovať osobne, sľúbili, že keď čokoľvek budú potrebovať, zavolajú. Nezavolali, poslali pekne poštou, 18. júla nám to doručili, keď nám zakázali stavať pódium,“ povedal včera Pravde Matovič. Podľa neho len „naťahujú, zrazu si vypýtali ďalšie papiere k tomu, čo zvyčajne trvá získať od policajtov 4 až 6 týždňov“.

Nora Remiarová z komunikačného oddelenia Starého Mesta s tvrdeniami Matoviča nesúhlasí. Podľa nej už začiatkom júla bolo OĽaNO aj telefonicky upozornené na to, že musí doplniť žiadosť o stavbu pódia.

Starosta Števčík tiež pripomenul, že nie je pravda, že inšpektor zakázal stavať pódium, ako to prezentoval Matovič. „Inšpektor verejného poriadku upozornil organizátora zhromaždenia, že nemá povolené postaviť na cestnej komunikácii pódium, pretože nepredložil požadované doklady. V prípade, že to napriek tomu urobí, poruší zákon a mestská časť mu môže dať pokutu až do výšky 33-tisíc eur,“ uviedol Števčík. Podľa neho v prípade zvláštneho užívania cesty Staré Mesto vo všetkých prípadoch koná rovnako, ako ukladá zákon a správnosť tohto postupu opakovane potvrdil aj odvolací orgán. „Pokiaľ ide o dodržiavanie zákona, predstavitelia verejnej správy by mali ísť príkladom. Zákony musia platiť pre všetkých rovnako. A najlepšie je, ak s tým začne každý u seba,“ dodal Števčík.

Opozícia v pondelok 18. júla usporiadala už piatykrát zhromaždenie pred komplexom Bonaparte, kde býva premiér Robert Fico. Opozičné strany žiadajú odchod šéfa rezortu vnútra Kaliňáka v súvislosti s kauzou podnikateľa Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Organizátori napokon pódium postavili oproti Bonaparte na súkromnom pozemku s povolením jeho majiteľa.

© Autorské práva vyhradené

163 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Igor Matovič #Bonaparte