Pala: Zmeny v zákone o konkurze sú ústretové k dlžníkom

Nové navrhnuté pravidlá týkajúce sa exekúcií, konkurzov či osobného bankrotu majú veľký potenciál pomôcť predovšetkým nemajetnejším ľuďom vymaniť sa z dlhovej pasce. V rozhovore pre Pravdu to tvrdí advokát Radovan Pala, partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing.

22.07.2016 08:00
Radovan Pala
Advokát Radovan Pala.
debata (5)

Prečo sa musia zmeniť zákony, aby ľudia dokázali splácať svoje dlhy?
Treba si uvedomiť, že rezort spravodlivosti momentálne reaguje na akútny stav. Problém doterajšej právnej úpravy tkvie v tom, že dlhé roky nereagovala na prudký nárast počtu občanov, ktorí najmä od začiatku tohto tisícročia padali do dlhovej pasce. Často sa na základe pomerne malej istiny a veľmi vysokých úrokov z omeškania, ale aj trov súdnych konaní a exekúcií, dostali do situácie, keď boli exekvovaní permanentne. A preto sa radšej ani dlhodobo oficiálne nezamestnali, aby sa aj ich príjem nestal predmetom exekúcie. Tento stav bol pre nich demotivujúci a spôsoboval im oprávnenú frustráciu, najmä v porovnaní s tým, ako jednoducho sa na Slovensku dlhov zbavovali firmy vplyvných podnikateľov.

Bude teda zmena zákona o konkurze a reštruktualizácii z pohľadu týchto ľudí účinná?
Zavedenie nových pravidiel oddlženia v navrhovanej podobe určite má potenciál zásadným spôsobom pomôcť práve im. Takíto dlžníci už totiž pre exekúcie ani oficiálne nemajú žiadny hodnotnejší majetok a nedokážu si prefinancovať ani samotné konkurzné konanie, ktoré dnes musí prebehnúť pred oddlžením. Súčasná právna úprava im reálnu šancu zbaviť sa dlhov nedáva. V novej ju dostanú, vo forme osobného konkurzu. Oddlženie po novom nastane už v momente vyhlásenia konkurzu a zostane zachované aj v prípade, ak bude zrušený pre nedostatok majetku dlžníka. Môžeme očakávať, že takýchto oddlžení bude po nadobudnutí účinnosti novely najviac.

Hoci nehovoríme priamo o exekučnej amnestii, vznikne tu možnosť raz za desať rokov sa týmto spôsobom oddlžiť. Nebude to nahrávať špekulantom?
Je pravda, že nová úprava je vo vzťahu k možnosti úplného oddlženia voči dlžníkom veľmi ústretová a výrazne im uľahčí prístup k nemu. To je však vzhľadom na súčasnú situáciu potrebné a pozitívne – po istom čase bude možné, aj na základe získaných praktických skúseností, pravidlá sprísniť. Riziko morálneho hazardu pri využívaní inštitútu osobného bankrotu tu nepochybne bude. Z môjho pohľadu však výrazne nižšie oproti pozitívnemu efektu „vyslobodenia rukojemníkov dlhovej pasce“, ktorých sú desaťtisíce, pričom ide často o ľudí v ekonomicky produktívnom veku. Už len to, že sa dokážu vymaniť zo „sivej“ a vrátiť do oficiálnej ekonomiky, zníži tlak na sociálne dávky, čo je prospešné aj z makroekonomického hľadiska. Aj možnosť oddlženia jediný raz za desať rokov výrazne zníži frekvenciu a atraktívnosť pre prípadné zneužívanie. Informácia o tom, že bol ktosi takto oddlžený, bude navyše verejne prístupná a obozretní veritelia mu len tak ľahko znovu nepožičajú, čo bude mať tiež preventívny účinok.

Zabránia nové pravidlá zneužitiu bankrotov?
Navrhovaná úprava kontrolné mechanizmy obsahuje. Každý veriteľ bude mať možnosť v lehote troch rokov oddlženie svojho dlžníka súdne napadnúť a žiadať jeho zrušenie v prípade, ak bude mať za to, že bolo uskutočnené s nepoctivým zámerom. Napríklad, ak sa dlžník pred oddlžením zbavoval majetku alebo zatajil existenciu veriteľov, majetku či príjmov. Takisto bude možné napadnúť ako odporovateľné tie úkony dlžníka, ktorými dochádzalo k zmenšovaniu jeho majetku pred oddlžením. Zdôrazňujem, tieto mechanizmy sú „na papieri“ postačujúce. Ich účinnosť však bude závisieť aj od schopnosti účinnej aplikácie súdmi. Ale to je už oveľa hlbší problém, ktorý nesúvisí len s oddlžením, a ktorý Slovensko dlhodobo trápi.

Prečo práve toľko ľudí uviazlo v dhovej pasci a nevie z nej von?
Pretože celkom inak môže osobný bankrot vyzerať v krajinách, kde je ekonomická situácia desiatky rokov stabilná a spadnutie do dlhovej pasce je skôr individuálnou záležitosťou, a inak v krajinách, ktoré prechádzajú transformáciou a na dlhy obyvateľstva mali zásadný vplyv aj objektívne faktory a nepriaznivý vývoj ekonomiky – nezamestnanosť, inflácia a podobne. U nás sme vplyv dopadu transformácie na obyvateľstvo dlhodobo podceňovali. Preto je najvyšší čas hľadať riešenia. Súčasne sa však musíme vysporiadať aj s nahromadenou „starou právnou záťažou“. Dlhé roky tu masívne fungovali rozličné nebankové subjekty, ktoré si úspešne uplatňovali nemravne vysoké úroky z omeškania, zmluvné pokuty a podobne. Neprimeraným spôsobom často narastalo aj príslušenstvo pohľadávok legitímnych veriteľov – Sociálnej či zdravotných poisťovní, dopravných podnikov a podobne – a to napríklad aj vo forme trov neefektívnych exekučných konaní. Dôležité na novej úprave je preto aj to, že pri uplatnení oddlženia sa bude „škrtať“ aj neprimerane vysoké príslušenstvo dlhov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #bankrot #exekúcie #konkurz #Radovan Pala