Sociálne odkázaní dostanú od štátu potravinové balíčky

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVAR) v spolupráci s neziskovými organizáciami začína s distribúciou potravinových balíčkov pre sociálne odkázaných ľudí.

21.07.2016 10:37
debata (4)

Ako na tlačovej besede uviedol generálny riaditeľ UPSVAR Marián Valentovič, ide o opatrenie z operačného programu Európskej únie, konkrétne z fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby. Cieľom program, do ktorého sa podľa neho zapojilo všetkých 28 členských štátov Európskej únie, je prispieť k zmierneniu najhorších foriem chudoby.

Ako pokračovala riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa UPSVAR Jana Lukáčová, pôjde takmer o 103,3 tisíc balíčkov, ktoré dostane 49,3 tisíc jednotlivcov a rodín. Balíčky dostane časť poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, medzi ktorými sú rodiny s nezaopatrenými deťmi, sociálne odkázaní starobní penzisti, invalidné osoby a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bez príjmu zo zárobkovej činnosti.

Jednotlivec dostane podľa Lukáčovej jeden potravinový balík, rodiny s jedným alebo dvomi deťmi dva balíky, rodiny s tromi alebo štyrmi deťmi obdržia tri balíky a rodiny s piatimi a viac deťmi dostanú štyri potravinové balíčky. Balíček obsahuje potraviny na rýchly konzum a potraviny vyžadujúce kratšie a dlhšie obdobie tepelnej úpravy v hodnote takmer 34 eur. V tomto roku by sa mali potravinové balíčky distribuovať ešte raz, a to na prelome októbra a novembra.

Dodávateľom potravinových balíčkov sa stalo konzorcium firiem Italmarket Slovakia, s. r. o. a KON –RAD, s. r. o, ktoré ústredie práce vybralo na základe elektronickej aukcie. S distribúciou balíčkov ústrediu práce pomáhajú Slovenský červený kríž, Slovenská katolícka charita a Charita sv. Alžbety. "Rozdelili si pokrytie distribúcie na celom Slovensku,“ povedal Lukáčová. Charita sv. Alžbety má distribuovať balíčky do dvoch okresov, Slovenská katolícka charita do 41 okresov a Slovenský červený kríž do 36 okresov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #potravinová pomoc #upsvar