Palovičovci v kauze Bašternák. Rajtár dáva trestné oznámenie

Nejasnosti okolo nehnuteľností bratislavského prokurátora Bystríka Paloviča mladšieho pretrvávajú. Opozícia prišla s novými informáciami, že jeho byt, ktorý sa má nachádzať v bytovom komplexe na Tupého ulici v Bratislave a stavala ho firma Ladislava Bašternáka, mal prejsť vlastníctvom 12 firiem, kým skončil na prokurátorovom mene. Tvrdí to poslanec SaS Jozef Rajtár, ktorý dal včera trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru.

21.07.2016 12:40 , aktualizované: 22.07.2016 09:27
bašternák, tupého, bonaparte Foto: ,
Bytový komplex Bonaparte.
debata (99)

Podľa Rajtára by polícia mala preveriť aj to, či pri prevodoch tohto bytu nebol viackrát nezákonne uplatnený odpočet DPH. „Sú potrebné tri firmy na to, aby sa raz vybral nadmerný odpočet DPH. To znamená, že sa tam mohla vybrať DPH až štyrikrát na jednej nehnuteľnosti. V tých 12 firmách sa opakujú majitelia, konatelia aj adresy ich sídiel,“ povedal poslanec.

Prokurátor Bystrík Palovič starší, otec Paloviča mladšieho, má zase vlastniť apartmán na Floride a mal mať na dva byty v Bašternákovom komplexe záložné právo. Majiteľom bytu na Floride má byť podľa Rajtára aj Palovičov syn. Poslanec obvinil prokuratúru, že je "prešpikovaná ľuďmi, ktorí presne vedia, čo robia a pre koho pracujú“.

Denník Pravda chcel osloviť prokurátora Paloviča mladšieho s otázkami ohľadom jeho nehnuteľností. Okresná prokuratúra v bratislavskej Petržalke, kde pracuje, však včera informovala, že v práci nie je a príde až v pondelok.

Palovič mladší dozoroval donedávna prípad Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča. Toho polícia vyšetruje pre porušenie bankového tajomstva a zverejnenie pohybov na účtoch ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý odkúpil podiel v Bašternákovej firme. Po tom, čo prenikli na verejnosť informácie o tom, že obaja Palovičovci majú vlastniť byty alebo k nim mali nejaký vzťah v bytovke, ktorú staval Bašternák, generálny prokurátor Jaromír Čižnár koncom júna presunul vec prokurátorom v Nitre. Zároveň vydal pokyn preskúmať majetkové pomery oboch Palovičovcov. Tí požadované údaje ešte nedodali. „Generálna prokuratúra požiadala oboch prokurátorov o vyjadrenie k majetkovým priznaniam. V súčasnosti plynie lehota na predloženie požadovaných vyjadrení," reagovala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Prokuratúra nevedela, že prokurátorom môžu patriť apartmány na Floride. Hovorkyňa povedala, že túto medializovanú informáciu preveria.

Bašternákove firmy vyšetruje polícia pre daňové podvody. Vyšetrovateľka v roku 2014 v tejto veci síce odmietla stíhanie, polícia však začala v kauze opäť konať tento rok v apríli.

Podľa poslanca Daniela Lipšica (OĽaNO-Nova), ktorý Rybaniča právne zastupuje, sa ukazuje, že apartmán na Floride v majetkovom priznaní Paloviča mladšieho nie je. Upozornil, že prokurátori nesmú podnikať, je preto vážne podozrenie, že ho nezískal z legálnych zdrojov. "Môj názor je, že sú splnené všetky podmienky na disciplinárne konanie voči Palovičovcom s návrhom na zbavenie funkcie prokurátora,“ povedal.

Z majetkového priznania na meno Bystrík Palovič, ktoré je zverejnené na webe Generálnej prokuratúry, vyplýva, že v roku 2000 dostal do daru byt, bez ďalších podrobností. V druhom majetkovom priznaní Bystrík Palovič uvádza kúpu troch bytov v rokoch 2003, 2011 a 2015. Ktoré majetkové priznanie patrí synovi a ktoré otcovi, sa z dokumentu nedá zistiť. Mená majú rovnaké, starší pracuje na Okresnej prokuratúre Bratislava I, mladší na prokuratúre v piatom bratislavskom okrese.

Na realitnom trhu ponúkajú v komplexe na Tupého ulici trojizbový byt s plochou 115 štvorcových metrov a lodžiou za 253-tisíc eur, štvorizbový s terasou takmer za 270-tisíc. Priemerný mesačný plat prokurátora je okolo 3 400 eur.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #kauza Bašternák #Jozef Rajtár