Bezpečnostná rada začala výber šéfa OSN

Po verejných vyhláseniach a vystúpeniach ide do tuhého. Bezpečnostná rada začala s procesom výberu generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov. V stredu sa konalo prvé kolo skúšobného hlasovania. Jeho výsledky boli tajné.

22.07.2016 07:00
Miroslav Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák.
debata (15)

Pätnásťčlenná BR OSN si vyberala z 12 kandidátov. Slovenským želiezkom v ohni je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa viacerých diplomatických zdrojov sú jeho šance získať post generálneho tajomníka OSN pomerne reálne.

"Celý proces je však ešte len na začiatku. Ešte nikto úplne presne nepovedal, čo chce,“ povedal pre Pravdu vysokopostavený diplomat z jednej z piatich krajín s právom veta v BR OSN. Pre citlivosť témy si neželal byť menovaný.

Bezpečnostná rada navrhuje kandidáta na šéfa OSN Valnému zhromaždeniu. USA, Rusko, Čína, Británia a Francúzsko sú krajiny s právom veta, ktorých náklonnosť si musia kandidáti zabezpečiť bezpodmienečne. V stredu členovia Bezpečnostnej rady vyniesli prvé ortiele nad kandidátmi. Každá krajina mohla pri uchádzačovi uviesť, či si ho vie predstaviť ako šéfa OSN, či nie, alebo či naňho nemá názor.

Predpokladá sa, že už prvé skúšobné hlasovanie môže pochovať šance niektorých kandidátov. Lajčákova výhoda spočíva najmä v jeho diplomatických skúsenostiach. Ale aj v tom, že pochádza z krajiny východnej Európy. Táto oblasť ešte nikdy nemala šéfa OSN. Rotácia regiónov je však len nepísaným pravidlom.

Okrem príslušnosti k východnej Európe sa veľa diskutuje o tom, či by po prvý raz v histórii nemala viesť OSN žena. Podľa magazínu Diplomatic Courier, ktorý sa zaoberá medzinárodnými vzťahmi, sú medzi kandidátmi mimoriadne silné uchádzačky.

"Indikatívne hlasovanie môže dať lepší obraz o tom, ktorí uchádzači majú aké šance. A pravdepodobne je toto rok žien. Irina Bokovová, Helen Clarková, Christiana Figueresová aj Susana Malcorraová sú medzi hlavnými favoritkami,“ myslí si Diplomatic Courier.

Prvá je bulharská šéfka UNESCO, druhá bývalá premiérka Nového Zélandu, tretia kostarická diplomatka, ktorá viedla rokovania OSN o klimatickej dohode, a štvrtá šéfuje argentínskej diplomacii.

Funkčné obdobie súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna vyprší 31. decembra. O jeho nástupcovi sa pravdepodobne definitívne rozhodne v októbri.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Bezpečnostná rada OSN #Miroslav Lajčák #generálny tajomník OSN