Kiskova kancelária chce posilniť svoju ochranu

Len niekoľko dní po tom, čo sa do Prezidentského paláca nepozorovane dostal neznámy muž, kancelária hlavy štátu na svojej webovej stránke zverejnila oznam, že hľadá nového bezpečnostného pracovníka.

22.07.2016 12:00
prezidentský palác, Grasalkovičov palác, výmena... Foto: ,
Prezidentský palác hľadá cez inzerát nového bezpečnostného pracovníka.
debata (327)

Úrad prezidenta Andreja Kisku však vylúčil, že chce posilniť svoju bezpečnosť kvôli spomínanému incidentu. Analytik považuje za nezvyčajné, že sa človek poverený úlohami ochrany hľadá cez inzerát na internete.

Podľa riaditeľa komunikačného oddelenia kancelárie prezidenta Romana Krpelana prijímanie nového pracovníka nesúvisí s nedávnym narušením sídla hlavy štátu. Kancelária mala túto pozíciu už dlhší čas neobsadenú. Po zverejnení pracovného inzerátu sa do 20. júla prihlásili štyria záujemcovia. „Primárnou agendou zamestnanca budú oblasti objektovej bezpečnosti a krízového manažmentu a koordinácie fungovania Kancelárie prezidenta SR s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov,“ vysvetlil Krpelan. Nový pracovník musí prejsť bezpečnostnou previerkou stupňa „Prísne tajné“, čo mu bude umožňovať prístup k národným utajovaným informáciám.

Mal by to byť odborník, ktorý rozumie práci Úradu ochrany ústavných činiteľov, a zároveň aj bezpečnostnej politike.
Juraj Zábojník, bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov

Rezort vnútra podľa jeho hovorcu Ivana Netíka postup kancelárie hlavy štátu zhodnotil tak, že „nebude mať vplyv na samotné fungovanie Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra“.

Podľa bývalého šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraja Zábojníka je potrebné, aby na tento post vybrali skúseného a kvalifikovaného kandidáta. „Mal by to byť odborník, ktorý rozumie práci Úradu ochrany ústavných činiteľov, a zároveň aj bezpečnostnej politike, pozná prostredie, náplň a techniku vykonávania profesie,“ povedal odborník. Zároveň si však myslí, že hľadať takéhoto zamestnanca na internete je mimoriadne nezvyčajné, keďže bude pracovať s informáciami, ktoré môžu vážne ohroziť zachovanie ústavnosti či spôsobiť vážne škody v oblasti obrany. „To, že hľadajú zamestnanca na takéto pracovné miesto na internete, je atypické a považujem to za neprofesionálne. Ak by sa poradili s odborníkmi v oblasti bezpečnosti v súvislosti so zaistením ochrany a bezpečnosti, prezidentská kancelária mohla ušetriť peniaze, a zároveň byť riadne pripravená,“ uviedol Zábojník.

Hlava štátu patrí spolu s premiérom a predsedom parlamentu medzi najstráženejších ľudí v štáte. Prezident Andrej Kiska označil noc z 27. na 28. júna tohto roka za nepríjemné prekvapenie. Vtedy do Prezidentského paláca nebadane vnikol muž bez toho, aby ho čokoľvek zastavilo. Preliezol sklenený plot zo zadnej strany paláca, čím sa dostal na zadné nádvorie. Do budovy vstúpil nezabezpečeným vchodom pre zamestnancov. Keď vyšiel na najvyššie poschodie, spustil sa alarm, ten však ochranka vypla s tým, že ide o falošný poplach. Tam sa následne zdržal približne 20 minút, nič však nepoškodil ani neukradol.

Muža o tri dni neskôr zadržali. Svoju nočnú návštevu tridsaťpäťročný Čech Milan K. vysvetlil ako záľubu v robení „selfie fotiek na netradičných miestach v netradičnom čase“. O jeho pobyte pritom nevedela ani jeho najbližšia rodina, ktorá ho hľadala. Za netradičnú zábavku mu hrozí pobyt od jedného do päť rokov za mrežami. Muž je podľa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej stíhaný na slobode. „Vyšetrovateľ vo veci naďalej koná, vyšetrovanie pokračuje, ukončené nebolo," dodala.

Vlna kritiky sa po vlámaní zniesla predovšetkým na riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Radovana Horvátha, ktorý po incidente požiadal o uvoľnenie z funkcie, napokon však bude dohliadať na bezpečnosť najvyšších štátnych predstaviteľov až do konca tohto roka. Rezort vnútra to zdôvodnil vážnosťou obdobia, keď Slovenská republika predsedá EÚ a na bezpečnostných opatreniach sa podieľa aj Horváth.

© Autorské práva vyhradené

327 debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana #prezidentský palác #bezpečnostný pracovník